- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Στην ελληνική μυθολογία ο Φορωνέας (Φορωνεύς) ήταν ένας ήρωας και ο γενάρχης των Πελασγών της Πελοποννήσου. Ο Φορωνέας γενεαλογείται ως γιος του ποτάμιου θεού Ινάχου και μιας Νύμφης, της Μελίας ή της Αργίας. Κάποτε κάλεσαν τον Φορωνέα ως κριτή στον ανταγωνισμό ανάμεσα στη θεά `Ηρα και στον θεό Ποσειδώνα για την κυριαρχία στο Άργος. Μαζί με άλλους δύο κριτές, τον Αστερίωνα και τον Κηφισό, ο Φορωνέας ανεκήρυξε πολιούχο του άστεως την `Ηρα. Ο Φορωνέας αναφέρεται ως ο δεύτερος στη σειρά μυθικός βασιλιάς του Άργους.

Αντίστοιχα με τον Προμηθέα, οι αρχαίοι θεωρούσαν τον Φορωνέα εφευρέτη της φωτιάς, αλλά και ιδρυτή του δικαίου και του πολιτισμού μεταξύ των ανθρώπων. Ο Φορωνεύς πήρε ως σύζυγό του την Τηλεδίκη και απέκτησαν μαζί αρκετά παιδιά, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται η Νιόβη, ο Πελασγός, ο Αγήνορας, κ.ά.. Τον Φορωνέα διαδέχθηκε στον θρόνο ο εγγονός του `Αργος, γιος της Νιόβης και του Δία.


Πηγές

* Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969, σελ. 702


Κὰρ υιός του Φορωνέα


Ίναχος, Φορωνεύς, Άπης, Φορβάς. , Τρίοπας , Ίασος , Άδραστος, Φείδων

Ελληνική μυθολογία

Ελλάδα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License