ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Πάρις, Louvre K6

Πάρις ή Πάρης ή Αλέξανδρος

Πρίγκηπας της Τροίας. Γιος του Πρίαμου, του βασιλέα της Τροίας και της Εκάβης, αδελφός του Έκτορα, ο ήρωας Πάρης, ήταν αυτός που προκάλεσε τον Τρωικό πόλεμο, σύμφωνα με τις διηγήσεις των διάφορων μύθων.

Όταν η Εκάβη ήταν έγκυος στον Πάρη, είδε στον ύπνο της ότι γέννησε έναν αναμμένο δαυλό που πυρπόλησε την Τροία. Ο Πρίαμος, ταραγμένος απ' το όνειρο, κάλεσε τον ονειροκρίτη γιο του Αίσακου, που τον συμβούλεψε να εγκαταλείψει το παιδί πάνω στα βουνά, επειδή θα έφερνε την καταστροφή και τον όλεθρο στην Τροία. Πράγματι, ο Πρίαμος παράδωσε το παιδί σ' έναν υπηρέτη του να το αφήσει στο βουνό, αλλά αυτός το λυπήθηκε και το κράτησε στο σπίτι του, όπου το μεγάλωσε σα δικό του παιδί και το ονόμασε Πάρη.

Κάποια μέρα, ενώ ο Πάρης, όμορφος νέος πια, έβοσκε τα κοπάδια του πατέρα του, εμφανίστηκαν μπροστά του, οδηγημένες από τον Ερμή, οι τρεις ωραιότερες θεές του Ολύμπου, η Ήρα, η Αφροδίτη κι η Αθηνά, για να κρίνει σε ποια από τις τρεις τους έπρεπε να δοθεί το χρυσό μήλο, που η θέα Έριδα είχε ρίξει στο τραπέζι των θεών αφού έγραψε δυο λέξεις: "στην ομορφότερη".

Κρίση του Πάρη, Rubens

Κρίση του Πάρη Paul Cézanne

Κρίση του Πάρη, Anton Raphael Mengs

Η Ήρα υποσχέθηκε στον Πάρη ότι θα τον έκανε το δυνατότερο και μεγαλύτερο βασιλιά, αν της χάριζε το μήλο, η Αθηνά ότι θα του χάριζε σοφία και σύνεση κι η Αφροδίτη ότι θα του έδινε την ωραιότερη απ' όλες τις γυναίκες, την ωραία Ελένη, τη βασίλισσα της Σπάρτης. Ο Πάρης, γοητευμένος από την ομορφιά και την υπόσχεση της Αφροδίτης, χάρισε σε αυτήν το χρυσό μήλο.

Μετά από λίγο καιρό επέστρεψε στα ανάκτορα της Τροίας, επειδή από μια σύμπτωση αναγνωρίστηκε από τους δικούς του και, με πλοίο του Πρίαμου, πήγε στη Σπάρτη, όπου και φιλοξενήθηκε από το Μενέλαο. Κι ενώ ο Μενέλαος έφυγε για ταξίδι στην Κρήτη, αυτός έκλεψε την Ελένη και την πήγε στην Τροία. Αυτή η αρπαγή έγινε η αιτία του Τρωικού πολέμου και τόσων περιπετειών για τους Έλληνες και τους Τρώες. Τον Πάρη τον σκότωσε στη μάχη ο Φιλοκτήτης, με τα δηλητηριώδη βέλη του κι οι μύθοι που αναφέρονται σε αυτόν έγιναν πηγή έμπνευσης για τους αρχαίους καλλιτέχνες και ποιητές.

Πάρης , H. W. Bissen NY Carslberg Glyptotek

Ελληνική μυθολογία

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Ελλάδα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License