- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Helena Modrzejewska (Helena Modjeska) (1840-1909) "Λαοδάμεια"

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Λαοδάμεια είναι γνωστά τα παρακάτω 5 πρόσωπα:

1. Κόρη του Βελλεροφόντη και εγγονή του βασιλιά Λυκίου. Η Λαοδάμεια αυτή ήταν η μητέρα του Σαρπηδόνα, τον οποίο απέκτησε με τον Δία.

Πρωτεσίλαος. Λαοδάμεια

2. Κόρη της Αστυδαμείας και του βασιλιά Ακάστου από την Ιωλκό, σύζυγος του Πρωτεσιλάου που έπεσε από τους πρώτους στον Τρωικό Πόλεμο. Εξαιτίας της μεγάλης αγάπης που είχε η Λαοδάμεια προς τον σύζυγό της, οι θεοί επέτρεψαν στον Πρωτεσίλαο να επιστρέψει για λίγο κοντά της. Αλλά όταν ο Πρωτεσίλαος θα επέστρεφε στον Άδη, η Λαοδάμεια αυτοκτόνησε από τη στενοχώρια της.
3. Κόρη του βασιλιά Αμύκλα από τη Σπάρτη, σύζυγος του Αρκάδα και μητέρα του Τριφύλου. Αυτή η Λαοδάμεια ονομάζεται Λεάνειρα στη Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου και θεωρείται μητέρα του Ελάτου και του Αφείδαντα.
4. Τροφός του Ορέστη, τον οποίο κατάφερε να διασώσει κατά την δολοφονία του Αγαμέμνονα. Η Λαοδάμεια φρόντισε να μεταφερθεί ο μικρός Ορέστης στη Φωκίδα, αλλά έχασε τον δικό της γιο, τον οποίο σκότωσε ο Αίγισθος νομίζοντας ότι ήταν ο Ορέστης.
5. Κόρη του Ικαρίου και της Αστεροδίας, αδελφή της Πηνελόπης. Αυτή η Λαοδάμεια αναφέρεται και με τα ονόματα Ιφθίμη, Υψιπύλη, Μήδη και Λαοδίκη.


* Ο αστεροειδής 1011 Λαοδάμεια (1011 Laodamia), που ανακαλύφθηκε το 1924, πήρε το όνομά του από τα μυθικά αυτά πρόσωπα.


Πηγή

* Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969

Ελληνική μυθολογία

Ελλάδα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License