ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Στην Αρχαιότητα, η Δανάη ήταν κόρη της Ευρυδίκης (κόρη του Λακεδαίμονα), και του Ακρίσιου, βασιλιά του Άργους και μητέρα του ήρωα Περσέα.

Ο πατέρας της, μαθαίνοντας από το μαντείο των Δελφών ότι θα σκοτωνόταν απ' τον εγγονό του, που θα γεννούσε η Δανάη, την έκλεισε σε μια υπόγεια φυλακή με σιδερένιους τοίχους. Εκεί την επισκέφθηκε ο Δίας, που την είχε αγαπήσει, μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή. Απ' το Δία και τη Δανάη γεννήθηκε ο Περσέας και παράμεινε για τρία χρόνια μαζί με τη μητέρα του στη φυλακή, χωρίς να το ξέρει ο παππούς του.

Μαθαίνοντάς το ο Ακρίσιος έκλεισε την κόρη του και τον εγγονό του σ' ένα κιβώτιο και το έριξε στη θάλασσα. Αλλά το κιβώτιο, χωρίς να βυθιστεί, έφτασε συρμένο απ' τα κύματα στο νησί Σέριφο και το τράβηξε με τα δίχτυα του ένας ψαράς, ο Δίκτυς.

Όταν μεγάλωσε ο Περσέας, ο βασιλέας Πολύδεκτος, για να απαλλαγεί από αυτόν και να παντρευτεί τη Δανάη, τον έστειλε να σκοτώσει τις Γοργόνες πιστεύοντας ότι θα σκοτωνόταν. Αλλά ο Περσέας σκότωσε τις Γοργόνες και έκοψε το κεφάλι της Μέδουσας που μ' αυτό απολίθωσε τον Πολύδεκτο και έκανε βασιλιά το Δίκτυο.

Μετά από αυτά πήρε τη μητέρα του και πήγαν στο Άργος, την πατρίδα της.

Στο κέντρο ο Περσέας με το κεφάλι της Μέδουσας, καθιστός ο Πολυδέκτης, αριστερά η Δαναή με την Αθηνά

Ο βασιλιάς Ακρίσιος είχε λάβει ένα χρησμό, σύμφωνα με τον οποίο θα τον σκότωνε ο εγγονός του. Γι' αυτό, αποφάσισε να κλειδώσει τη Δανάη σε μια φυλακή. Τη Δανάη, όμως, ερωτεύτηκε ο Δίας, που μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή. Από την ένωση αυτή γεννήθηκε ο Περσέας. Τέχνη

Ο μύθος της Δανάης έγινε πηγή έμπνευσης πολλών ποιητών, ζωγράφων, γλυπτών και συγγραφέων της αρχαιότητας και των νεότερων χρόνων.

Δανάη Correggio

Δανάη, Benvenuto Cellini

Δανάη έκπληκτη βλέπει τον Δία που μπαίνει στο δωμάτιο της , Joachim Wtewael, 1585 / 1600, Louvre

Ελληνική μυθολογία

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Ελλάδα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License