- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Με το όνομα Ασία στην ελληνική μυθολογία αναφέρονται δύο διαφορετικά πρόσωπα, τα εξής:


1. Θυγατέρα του Ωκεανού και της Τηθύος (κατά τον Ησίοδο) ή της Πομφολύγης (κατά τον Άνδρωνα). Η Ασία αυτή έδωσε το όνομά της στην ομώνυμη ήπειρο και παντρεύτηκε τον Ιαπετό. Μαζί έκαναν τους Τιτάνες Προμηθέα, Επιμηθέα, Άτλαντα και Μενοίτιο. Η Ασία αυτή του Ωκεανού ταυτίζεται με την Ασώπι, που ο Πρόκλος αναφέρει ως σύζυγο του Ιαπετού και μητέρα του Προμηθέα. Ο Ηρόδοτος τη συγχέει με την κόρη του Ωκεανού Ησιόνη, που παντρεύτηκε τον Προμηθέα.

2. Εγγονή του Μάνου από τον γιο του τον Κότυ και την Αλία (την αδελφή του Άτυος). Ο Ηρόδοτος πάλι τη συγχέει με κάποιο Ασιέα (Ασίη), γιο του Κότυος και εγγονό του Μάνου, τον οποίο θεωρεί τον επώνυμο της «Ασιάτιδος φυλής» και της ηπείρου Ασίας. Μία λυδική παράδοση αναφέρει τον Ασιέα ως επώνυμο της «Ασιάδος φυλής εν Σάρδεσι», δηλαδή της φυλής Ασιάδας στις Σάρδεις.


* Ο αστεροειδής 67 Ασία (67 Asia), που ανακαλύφθηκε το 1861, πήρε το όνομά του τόσο από την κόρη του Ωκεανού, όσο και από την ήπειρο Ασία.

Ελληνική μυθολογία

Ελλάδα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License