ART

 

.

Ο Παναθηναϊκός αμφορέας που φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο με τον αριθμό Β 605 είναι αρχαιολογικό εύρημα από την Ταύχειρα. Αγοράστηκε από το μουσείο το 1866.

Είδος Τέχνης Μελανόμορφος αμφορέας
Έτος κατασκευής 425 - 400 π.Χ.
Διαστάσεις 73,66 εκ.
Μουσείο Βρετανικό Μουσείο
Αριθμός καταλόγου Cat. Vases B 605

Περιγραφή

Στην μπροστινή όψη εικονίζεται η Πολιάς Αθηνά ανάμεσα σε δύο κίονες δωρικού ρυθμού με αλέκτορες. Κραδαίνει το ακόντιο με το δεξί χέρι. Φοράει κράνος με ψηλό λοφίο, αιγίδα με φίδια και χιτώνα μέχρι τις κνήμες. Η ασπίδα είναι διακοσμημένη με τους τυραννοκτόνους Αρμόδιο και Αριστογείτονα όπως τους αποθανάτισαν στο γλυπτό σύμπλεγμά τους ο Κρίτιας και ο Νησιώτης. Φέρει την επιγραφή «ΤΩΝ ΑΘΕΝΕΘΕΝ ΑΘΛΩΝ». Στην πίσω όψη βλέπουμε μια σκηνή πένταθλου. Ένας γυμνός γενειοφόρος αθλητής προς τα δεξιά κρατάει δύο ακόντια. Αριστερά στέκει άλλος ένας γενειοφόρος άνδρας προς τα δεξιά. Την σκηνή εποπτεύει ένας βραβευτής που ακουμπάει στο έδαφος ένα κλαδί φοίνικα.
Ερμηνεία

Σημαντική λεπτομέρεια ετούτου του παναθηναϊκού αμφορέα είναι η διακόσμηση της ασπίδας της Αθηνάς, διότι υποδεικνύει ότι οι δύο τυραννοκτόνοι είχαν γίνει σύμβολο και έμβλημα της δημοκρατίας μετά την πτώση των τριάκοντα τυράννων. Αυτό είναι το μήνυμα της ασπίδας της Αθηνάς.
Πηγές

Γκέοργκ φον Μπράουχιτς (1885-1940) (1910). Die panathenäischen Preisamphoren. Λειψία: Teubner. σελ. 49-51. Ανακτήθηκε την 5 Ιουνίου 2011.
Beat Schweizer (2009). ... da den Tyrannen sie erschlugen, gleiches Recht den Athenern schufen. σελ. 258. Ανακτήθηκε την 24 Μαρτίου 2012.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παρουσίαση του αμφορέα από το Βρετανικό Μουσείο

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License