- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Ταγματάρχης (ή Επίλαρχος για τα Τεθωρακισμένα και το Ιππικό) είναι ανώτερος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού Ξηράς. Ο βαθμός του Ταγματάρχη είναι στρατιωτικός βαθμός όλων των όπλων του Στρατού Ξηράς (εκτός, παλαιότερα, του Ιππικού), ανώτερος του Λοχαγού και κατώτερος του Αντισυνταγματάρχη. Αντιστοιχεί με τον βαθμό του Πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού / Λιμενικού Σώματος και του Επισμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στους αγγλόφωνους στρατούς ο αντίστοιχος βαθμός καλείται Major.

Στρατιωτική καριέρα

Οι Ταγματάρχες ξεκινούν ως απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων, φέροντας το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και συνήθως μετατίθενται σε κέντρα νεοσυλλέκτων. Μετά από χρόνια υπηρεσίας φτάνουν στο βαθμό του Ταγματάρχη (σε ηλικία τουλάχιστον 34 - 36 ετών). Αρχικά οι Ταγματάρχες διοικούσαν τα Τάγματα των Συνταγμάτων, όμως όταν δημιουργήθηκαν τα ανεξάρτητα Τάγματα του Στρατού Ξηράς, άρχισαν να αναλαμβάνουν καθήκοντα υποδιοικητή σε αυτά. Προβλέπεται πάντως να τοποθετούνται και ως διοικητές Ταγμάτων αν χρειαστεί.Επίσης στον βαθμό του Ταγματάρχη με 32 έτη περίπου υπηρεσίας προάγονται και αξιωματικοί οι οποίοι προέρχονται από την Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ).
Διακριτικό
Το διακριτικό του Ταγματάρχη στον Ελληνικό Στρατό Ξηράς.

Το διακριτικό της στολής του Ταγματάρχη στον Ελληνικό στρατό είναι η χρυσή φλογοφόρος ροιά (= φλογοφόρος σφαίρα) με ένα αστέρι χρυσό, σε κάθετη διάταξη (σε κάθε επωμίδα) και μία σειρά χρυσής δάφνης στο γείσο του πηλήκιου της στολής εξόδου.
Ετυμολογία

Η λέξη Ταγματάρχης προέρχεται από το τάγμα (γενική: τάγματος) + άρχω (διοικώ).
Διοίκηση Τάγματος

Αν και από τη σύνθεση της λέξης υποδηλώνεται ότι πρόκειται για τον Διοικητή του Τάγματος, οι Ταγματάρχες (όπως προαναφέρθηκε) αρχικά συνήθως εργάζονται σε Επιτελικά γραφεία ή Υποδιοικητές Ανεξαρτήτων Μονάδων ή Διοικητές Ανεξαρτήτων Υπομονάδων. Προβλέπεται πάντως να τοποθετούνται και ως διοικητές Μονάδων αν χρειαστεί.
Δείτε επίσης

Βαθμοί και διακριτικά των αξιωματικών του στρατού ξηράς των μελών του ΝΑΤΟ

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License