- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Το Τάγμα του Γεωργίου Α' ήταν μετάλλιο της Ελλάδας που ονομάστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Α'. Καταργήθηκε το 1975 όταν ιδρύθηκε το Τάγμα της Τιμής.

Ιδρύθηκε το 1915 από το βασιλιά Κωνσταντίνο Α' και απονεμήθηκε σε πολίτες που διακρίθηκαν με τις πράξεις τους υπέρ της πατρίδας.

Βαθμοί

Το μετάλλιο είχε πέντε διαβαθμίσεις:

* Μεγαλόσταυρος - η κορδέλα φοριέται στο δεξιό ώμο, συν το αστέρι στο αριστερό μέρος του στήθους
* Ανώτατος Ταξιάρχης - η κορδέλα φοριέται με κολιέ στον λαιμό, συν το αστέρι στο αριστερό μέρος του στήθους
* Ταξιάρχης - η κορδέλα φοριέται με κολιέ στον λαιμό, το αστέρι δεν φοριέται
* Χρυσός σταυρός - η κορδέλα φοριέται στο αριστερό μέρος του στήθους
* Αργυρός σταυρός - η κορδέλα φοριέται στο αριστερό μέρος του στήθους

Υπήρχε επίσης αναμνηστικός σταυρός στις διαβαθμίσεις χρυσό, αργυρό και χάλκινο, χωρίς σμάλτο αλλά με μια κορδέλλα που την φορούσαν στο αριστερό μέρος του στήθους.

Περιγραφή

Το μετάλλιο του τάγματος του Γεωργίου Α' ήταν διάδημα σε μορφή σταυρού με λευκό σμάλτο, και αργυρό ή χρυσό στους υψηλότερους βαθμούς. Είχε ένα δάφνινο στεφάνι ανάμεσα στα όπλα του στρατού. Στο κέντρο ήταν από κόκκινο σμάλτο με την επιγραφή «Γ1» (δηλαδή «Γεώργιος Α'») και γύρω γύρω σε άσπρο σμάλτο την επιγραφή «IΣXΥΣ MOΥ Η AΓAΠH TOΥ ΛAOΥ». Η αντίστροφη πλευρά του μεταλλίου έχει την χρονολογία της βασιλείας του Γεωργίου, δηλαδή 1863-1913. Για τις απονομές σε στρατιωτικούς υπήρχε και ειδική έκδοση του μεταλλίου με σπαθιά.

Το αστέρι του τάγματος του Γεωργίου Α' ήταν αργυρό διάδημα με ευθείες ακτίνες που σχημάτιζαν οκτώ ακίδες ή οκτώ ακίδες στην περίπτωση του μεγαλόσταυρου και του ανώτατου ταξιάρχη αντίστοιχα.

Η ταινία του τάγματος είχε χρώμα κόκκινο.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License