- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Το μετάλλιο του Τάγματος της Τιμής

Το Τάγμα της Τιμής είναι μετάλλιο της Ελλάδας. Θεωρείται ότι είναι δεύτερο σε βαθμό μετά το μετάλλιο του Τάγματος του Σωτήρος. Καθιερώθηκε το 1975, όπου και αντικατέστησε το μετάλλιο του Τάγματος του Γεωργίου Α'.

Απονέμεται από την ελληνική κυβέρνηση σε Έλληνες πολίτες που διακρίνονται στο έργο για την πατρίδα, στα ανώτερα στελέχη της δημόσιας διαχείρισης, σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων καθώς επίσης και σε διακεκριμένους επιστήμονες ή σε πολίτες που εξέχουν στον τομέα του εμπορίου, της ναυτιλίας και της βιομηχανίας. Παρέχεται επίσης σε αλλοδαπούς πολίτες που, λόγω της διακεκριμένης θέσης τους και της προσωπικής αξίας τους, έχουν συμβάλει στην διεθνή προώθηση του γοήτρου της Ελλάδας.

Βαθμοί

Το μετάλλιο απονέμεται σε πέντε διαβαθμίσεις:

* Μεγαλόσταυρος - η κορδέλα φοριέται στο δεξιό ώμο, συν το αστέρι στο αριστερό μέρος του στήθους
* Ανώτερος Ταξιάρχης - η κορδέλα φοριέται με κολιέ στον λαιμό, συν το αστέρι στο αριστερό μέρος του στήθους
* Ταξιάρχης - η κορδέλα φοριέται με κολιέ στον λαιμό, το αστέρι δεν φοριέται
* Χρυσός σταυρός - η κορδέλα φοριέται στο αριστερό μέρος του στήθους
* Αργυρός σταυρός - η κορδέλα φοριέται στο αριστερό μέρος του στήθους

Περιγραφή

Το μετάλλιο του τάγματος της τιμής είναι διάδημα σε μορφή σταυρού από σκούρο μπλε σμάλτο, και αργυρό ή χρυσό. Φέρει στο κέντο του πορτραίτο της θεάς Αθηνάς και την επιγραφή «Ο ΑΓΑΘΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΙΜΗΤΕΟΣ» («μόνο ο δίκαιος πρέπει να τιμηθεί»). Η αντίστροφη πλευρά του μεταλλίου έχει το έμβλημα του Σταυρού της Ελλάδας που συνοδεύεται από την χρονολογία 1975, το έτος ιδρύσεως του τάγματος.

Το αστέρι του τάγματος της τιμής είναι αργυρό διάδημα με ευθείες ακτίνες που σχηματίζουν οκτώ ακίδες. Στο κέντρο του φέρει τον σκούρο μπλε σταυρό και το πορτραίτο της Αθηνάς μαζί με την επιγραφή. Η αντίστροφη πλευρά του μεταλλίου έχει το έμβλημα του Σταυρού της Ελλάδας και την χρονολογία 1975.

Η ταινία του τάγματος είναι φαρδιά και έχει χρώμα σκούρο μπλε (σε απόχρωση πιο ανοιχτή από το χρώμα του σμάλτου) με στενές λωρίδες χρώματος πορτοκαλί κατά μήκος των άκρων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

* Σύνδεσμος στον ιστοχώρο της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License