Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Συγκρούσεων στη θάλασσα που ο ναυτικός κόσμος τον αποκαλεί από τα αρχικά «Δκας» ή «Δικάς» και επί συγκεκριμένου άρθρου προβλέπονται οι αναγκαίες εκείνες ενέργειες που θα πρέπει να προβεί ένας πλοίαρχος προκειμένου έγκαιρα να γνωστοποιήσει τυχόν αλλαγή πορείας του όταν βρίσκεται «εν όψει αλλήλων» με άλλα πλοία είτε σε παράλληλη πορεία είτε κατ΄ αντίθετη είτε διασταυρούμενη είτε και για κινήσεις σε περιορισμένο χώρο (π.χ. εντός λιμένων, διαύλων κλπ).

Μεταξύ δε αυτών προβλέπεται για προτιθέμενη αλλαγή πορείας «δεξιά» να σημαίνεται με ένα μακρύ συριγμό, όταν πρόκειται για αλλαγή πορείας «αριστερά» τούτο να σημαίνεται με δύο μακρείς συριγμούς και όταν προτίθεται να κάνει πίσω κίνηση, να αναποδίσει όπως λέγεται χαρακτηριστικά, τούτο να σημαίνεται με τρεις μακρείς συριγμούς.

Έτσι οι Έλληνες ναυτικοί γρήγορα διαπίστωσαν πως στην ελληνική γλώσσα το άρθρο αυτό του διεθνή κανονισμού συμπτωματικά ταυτιζόταν με τα άλφα που περιέχουν αντίστοιχα οι λέξεις δεξιά, αριστερά και ανάποδα και δημιούργησαν την ναυτική λαογραφική αυτή ρήση απομνημόνευσης του επίμαχου άρθρου:

«Όσα άλφα έχει η λέξις τόσες σφυριξιές να παίξεις»

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License