Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών

Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938 και σκοπός της ήταν η έρευνα γύρω από το μακεδονικό λαό και το μακεδονικό χώρο. Καταγίνεται ειδικότερα με την περισυλλογή, καταγραφή, διατήρηση και δημοσίευση του γλωσσικού, λαογραφικού, ιστορικού και αρχαιολογικού υλικού της Β. Ελλάδας.

Η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο (κοντά στο Λευκό Πύργο), του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στις 18 Νοεμβρίου 1951.

Διαθέτει ακόμη κτίριο με θέατρο, κινηματογράφο, πινακοθήκη, αίθουσα εκθέσεων και λαογραφικό μουσείο. Η βιβλιοθήκη της Εταιρίας είναι εμπλουτισμένη με περισσότερους από 10.000 τόμους βιβλίων που αναφέρονται κυρίως στη Μακεδονία.

Τέλος, με πρωτοβουλία της Εταιρίας δημιουργήθηκαν:

* Το Ίδρυμα μελετών της Χερσονήσου του Αίμου

* Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας

* Εκδίδονται τα περιοδικά "Μακεδονικά" και "Ελληνικά" και

* Αυτοτελείς εκδόσεις.

Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός" Ιδρύθηκε το 1865 από τους αδελφούς Λάμπρου, Μιχαήλ, Σπύρο, Κωνσταντίνο και Διονύσιο ηλικίας 12-16 ετών. Ο δεύτερος υπήρξε ο μετέπειτα διαπρεπής μεσαιωνοδίφης και Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο "Παρνασσός" μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε ένα πολύ σημαντικό πνευματικό μαντείο, που ανέπτυξε σπουδαία εθνική, φιλολογική και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Εξέδωσε το 1877 το αξιολογότατο επιστημονικό περιοδικό "Παρνασσός", που εκδίδεται ως σήμερα (μεταξύ 1904 και 1907 έβγαινε ως "Επετηρίς του Παρνασσού").

Στις μέρες μας, ο "Παρνασσός", αποτελεί αξιόλογο πνευματικό κέντρο φιλοξενώντας στις αίθουσές του αξιόλογες πνευματικές, μουσικές κ.ά. εκδηλώσεις και συμβάλλοντας στην εικαστική κίνηση της πρωτεύουσας με τη λειτουργία εκθέσεων.

Πρόεδροι του "Παρνασσού" χρημάτισαν οι καθηγητές Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλος, Γεράσιμος Κονιδάρης, Γ. Θ. Ζώρας (αντιπρόεδρος, υπεύθυνος του φιλολογικού τμήματος και του περιοδικού), Νικόλαος Λιβαδάρας.

Το κτίριο του "Παρνασσού", που συνδέεται με μνήμες της εθνικής αντίστασης, βρίσκεται στην πλατεία Καρύτση.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License