Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Η λέξη Δερβένι ή Ντερβένι (ουδετέρου γένους) προέρχεται από την τουρκική γλώσσα "ντερβέν" που και αυτή είναι πραραφθορά εκ της περσικής "ντερμπέντ". Σε χρήση στην ελληνική γλώσσα άρχισε να χρησμοποιείται στη περίοδο της Τουρκοκρατίας και διατηρήθηκε μέχρι και μετά την Επανάσταση του 1821, ως γεωγραφικός προσδιορισμός στενής διάβασης διαμέσου ορεινών όγκων, καθώς και είσοδος ή έξοδος πύλης προς ευρύτερη περιοχή. Συνώνυμη ήταν επίσης και η λέξη "κλεισώρεια", ή (περισσότερο σε χρήση), "Κλεισούρα".

Ο όρος Δερβενάκι ή Ντερβενάκι προέρχεται επίσης από την τουρκική λέξη "Ντερβενάκ" που σημαίνει μικρό σε μήκος πέρασμα ή δίοδος.

Στο πληθυντικό αριθμό Δερβενάκια εκτός του ότι μπορεί ν΄ αναφέρεται σε πολλά μικρά δερβένια, ειδικότερα για την Πελοπόννησο ο όρος αυτός αποδίδονταν στα τέσσερα ορεινά περάσματα από τη πεδιάδα του Άργους στη Κόρινθο τα οποία και έφεραν τις ακόλουθες ονομασίες:

* Το μπογάζι της Νεμέας

* Το Δερβενάκι του Τρητού

* Τα Στενά του Άη Σώστη και

* Το Δερβενάκι του Αγιονορίου ή Κλεισούρα Αϊνόρι.

Σ΄ αυτά τα 4 Δερβενάκια στις 26 με 28 Ιουλίου του 1822 έλαβε χώρα μία από τις δραματικότερες και ενδοξότερες μάχες της Ελληνικής επανάστασης του 1821, η Μάχη των Δερβενακίων.

Δείτε επίσης

* Δερβένι Κορινθίας

* Δερβέναγας

Πηγές

* Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.5ος, σ.880

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License