- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Χάραξη πορείας (pricking) καλείται αφενός η διαδικασία της χάραξης της πορείας (προβλεπόμενης πλεύσης που θα πρέπει ν΄ ακολουθήσει ένα πλοίο ή αεροπλάνο) στο ναυτικό χάρτη, αφετέρου και η συνεχής παρακολούθηση των διαδοχικών στιγμάτων που υποτυπώνονται σ΄ αυτόν και που θα πρέπει να συμπίπτουν επ΄ αυτής, που γίνεται με τη βοήθεια των ναυτιλιακών οργάνων και των ακολουθουμένων μεθόδων εκτέλεσης. Επίσης η χάραξη πορείας μπορεί ν΄ αναφέρεται σε υποτύπωση της πορείας που ακολουθεί ένας κινούμενος στόχος π.χ. άλλο πλοίο, πύραυλος κ.ά.

Η Χάραξη πορείας αποτελεί ένα από τα κύρια και βασικά καθήκοντα του Πλοιάρχου ή του Κυβερνήτη ενός πλοίου, και αρχική βασική διαδικασία οποιουδήποτε πλου. Βέβαια στις πολύ περιορισμένες πλεύσεις επαναλαμβανόμενης ακτοπλοΐας, π.χ. αλιεία, διαπόρθμευση κ.λπ. λόγω συνεχούς επανάληψης ακολουθείται η εμπειρική πλέον εφαρμογή.

Σήμερα με την εξέλιξη των ηλεκτρονικών οργάνων η χάραξη πορείας δίδεται και αυτόματα από συσκευές ραντάρ και τα γνωστά GPS

Εκφράσεις

Ο κυρίως ναυτιλιακός αυτός όρος έχει περάσει στις δημώδεις εκφράσεις που λέγεται σε προσδιορισμό προβλεπόμενης σειράς ενεργειών, ή τακτικής, ή επιλογής συγκεκριμένων στόχων και που αφορά κυρίως επιθυμητή εξέλιξη. Χαρακτηριστικός και ο στίχος λαϊκού τραγουδιού:

Εσύ μου χάραξες πορεία,

εσύ γλυκιά μου αμαρτία!

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License