- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η υπόθεση Στηβ Λάλας αφορά την υπόθεση κατασκοπίας σε βάρος των ΗΠΑ με δράστη των ελληνικής καταγωγής Αμερικανό Στηβ (Σταύρο) Λάλας (Steve Lalas), η οποία αποκαλύφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο Στηβ Λάλας, που γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1953, γιος Έλληνα μετανάστη από τη Μικρά Ασία, εργαζόταν στην υπηρεσία επικοινωνιών του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η πρώτη του αποστολή ήταν στη Σμύρνη, όπου και φέρεται να στρατολογήθηκε από τις ελληνικές μυστικές υπήρεσίες ενώ αργότερα εργάστηκε στο Βελιγράδι, την Κωνσταντινούπολη και την Ταϊβάν.

Αρχικά είχε δηλώσει ότι στρατολογήθηκε από τις ελληνικές υπήρεσίες το 1991 αλλά αργότερα έγινε γνωστό ότι η δράση του χρονολογούταν από το 1977.

Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι έδωσε στις ελληνικές αρχές περίπου 700 διαβαθμισμένα έγγραφα με πληροφορίες των ΗΠΑ για τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, πολιτικές αναλύσεις, τηλεγραφήματα από και προς τις ΗΠΑ και αμερικανικές διπλωματικές εκτιμήσεις για το ζήτημα της ΠΓΔΜ. Είχε επίσης πληροφορίες για ζητήματα που αφορούσαν την τρομοκρατία και ονόματα και περιγραφές δραστηριότητας πρακτόρων της CIA. Σε όλο το διάστημα της δράση του, ο ίδιος είπε ότι αποκόμιζε περίπου 24.000 δολάρια το χρόνο.[1]

Η δράση του αποκαλύφτηκε τυχαία το 1993 όταν, κατά το κατηγορητήριο, Έλληνας αξιωματούχος σε συνομιλία του με Αμερικανό ανέφερε πληροφορίες που περιέχονταν σε απόρρητο τηλεγράφημα. Όταν η δραστηριότητα του Λάλας έγινε αντιληπτή από την αμερικανική αντικατασκοπία, μετά από παγίδευση με κάμερα από το FBI, ανακλήθηκε στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 1993. Συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος των ΗΠΑ και της παροχής απόρρητων εγγράφων.

Στο Λάλα επιβλήθηκε ποινή 14 ετών, ήταν δηλαδή μειωμένη γιατί συνεργάστηκε με τις αρχές. Tον Νοέμβριο του 2007 αφέθηκε ελεύθερος έχοντας εκτίσει το σύνολο της ποινής του και επέστρεψε στην Ελλάδα στις 25 Νοεμβρίου του ίδιου μήνα. Η οικογένεια του ζούσε στην Καβάλα.

Πηγές

1. ↑ WP Sep 16, 1993 article on Jonathan Pollard's site


Εξωτερικές συνδέσεις

* Καθημερινή (24-11-2007): Ο Στηβ Λάλας επιστρέφει στην Ελλάδα
* Συνέντευξη στην εκπομπή 'Φάκελοι' του Σκάι

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License