- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ναυμαχία του Νοτίου
Πελοποννησιακός πόλεμος
Χρονολογία 406 π.Χ.
Τόπος Νότιο
Έκβαση Νίκη των Σπαρτιατών
Μαχόμενοι
Αθήνα Σπάρτη
Αρχηγοί
Αντίοχος Λύσανδρος
Δυνάμεις
80 πλοία 90 πλοία
Απώλειες
20 πλοία μικρές απώλειες

Η ναυμαχία του Νοτίου πραγματοποιήθηκε το 406 π.Χ. στην Έφεσο, ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες στα πλαίσια του Πελοποννησιακού πολέμου.

Προοίμιο

Το 407 π.Χ., ο Λύσανδρος διορίστηκε νέος ναύαρχος της Σπάρτης και ανέλαβε να επαυξήσει το σπαρτιατικό στόλο από 70 σε 90 πλοία. Παράλληλα συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τον Πέρση Κύρο το νεότερο. Η βάση του σπαρτιατικού στόλου ήταν κοντά στην Έφεσο, στην περιοχή του Νοτίου. Μόλις το έμαθε ο Αλκιβιάδης πως ο σπαρτιατικός στόλος ήταν στο Νότιο έσπευσε να τον συναντήσει. Άφησε 80 πλοία στο Νότιο, αλλά έφυγε για να βοηθήσει τους συμπολίτες του στην πολιορκία της Φωκαίας. Ως αντικαταστάτη του άφησε τον Αντίοχο, ο οποίος παράκουσε τις συμβουλές του Αλκιβιάδη και ετοιμάστηκε για ναυμαχία με τους Σπαρτιάτες.
Η ναυμαχία

Ο Αντίοχος επιτέθηκε με 10 τριήρεις εναντίον των Σπαρτιατών, ο Λύσανδρος όμως συγκράτησε την επίθεση του Αντίοχου. Ο Λύσανδρος εξαπέλυσε με τη σειρά του επίθεση και κατάφερε να αιχμαλωτίσει 20 πλοία και να σκοτώσει τον Αντίοχο. Οι Σπαρτιάτες κέρδισαν μια απρόσμενη νίκη, ενώ ο αθηναϊκός στόλος κατευθύνθηκε στο Νότιο για να ανασυνταχθεί.
Μετά τη ναυμαχία

Μόλις έμαθε τα νέα της ήττας ο Αλκιβιάδης, εγκατέλειψε την πολιορκία της Φωκαίας και κατευθύνθηκε στο Νότιο. Όλο το βάρος της ήττας έπεσε στον Αλκιβιάδη, γεγονός που σηματοδότησε το τέλος της πολιτικής του ζωής στην Αθήνα.
Πηγές

Ντόναλντ Κάγκαν, Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος (Penguin Books, 2003)

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License