- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ναυμαχία των Εμπάτων
Συμμαχικός πόλεμος (357-355 π.Χ.)
Χρονολογία 356 π.Χ.
Τόπος Χίος
Έκβαση Ήττα των Αθηναίων
Μαχόμενοι
Χίος, Κως,
Ρόδος
Βυζάντιο
Αθήνα
Δυνάμεις
120 πλοία 100 πλοία

Η ναυμαχία των Εμπάτων (356 π.Χ.) ήταν πολεμική σύγκρουση μεταξύ Αθηναίων και Χίων.

Πριν τη ναυμαχία

Το 357 π.Χ. άρχισε ο Συμμαχικός Πόλεμος, όταν οι σύμμαχου της Αθήνας - Ρόδος, Κως, Βυζάντιο και Χίος, μη ευχαριστημένες με τις προθέσεις των Αθηναίων, έφυγαν από τη Β' Αθηναϊκή Συμμαχία. Οι πόλεις πήραν 100 τριήρεις και άρχισαν να ετοιμάζονται για την άμυνα.

Μετά τη πρώτη μη επιτυχημένη επίθεση στη Χίο, στον Ελλήσποντο, στη Λήμνο, στην Ίμβρος και στη Σαμοθράκη, ο αθηναϊκός στόλος με 120 πλοία, υπό την ηγεσία του Χάρη, του Ιφικράτη και του Τιμόθεου άρχισαν επίθεση, και πάλι, στη Χίο.
Ναυμαχία

Όταν έφτασαν στη Χίο, οι Αθηναίοι ανακάλυψαν το στόλο του αντιπάλου, ο οποίος είχε στη διάθεση του 100 πλοία, διαμέσου της Χιος και των ανατολικών ακτών της Μικράς Ασίας. Η διοίκηση και τα μισά πλοία άνηκαν στο Χάρη, και διέταξε τους άλλους 2, με τους οποίους έγινε σύμμαχος το 356 π.Χ., να αρχίσουν τη μάχη. Αλλά αυτοί, βλέποντας το στόλο του αντιπάλου, αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Ο Χάρης άρχισε την επίθεση μόνος του, αλλά έχασε από τον αντίπαλο στόλο. Μετά τη μάχη, διέταξε να του φέρουν μπροστά του τους άλλους 2 αρχηγούς, Τιμοθέο και Ιφικράτη, και τους κατηγόρησε για προδωσία.
Μετά τη ναυμαχία

Χωρίς να έχει όπλα για να συνεχίσει το πόλεμο, ο Χάρης υποστήριξε την επανάσταση κατά του σατράπη Αρταβάζο, και με επιτυχία πολεμούσε στη Φρυγία. Το 355, ο Αρταξέρξης Γ' απείλησε την Αθήνα με πόλεμο, για αυτό και ο Χάρης γύρισε πίσω.

Οι Αθηναίοι δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω στο μέρος της τους πρώην συμμάχους της και αναγκάστηκε να δεχτεί την ανεξαρτησία τους.
Πηγές

Παγκόσμια Ιστορία // Ελληνιστική περίοδος, Μινσκ - 1996. (Ρωσικά)
Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδα. / (Ρωσικά)

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Битва при Эмбате της Ρώσικης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License