- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ναυμαχία της Αβύδου
Πελοποννησιακός πόλεμος
Χρονολογία 410 π.Χ.
Τόπος Άβυδος
Έκβαση Νίκη των Αθηναίων
Μαχόμενοι
Αθήνα Σπάρτη
Αρχηγοί
Θρασύβουλος, Θράσυλος, Αλκιβιάδης Δωριέας, Φαρνάβαζος
Δυνάμεις
97 πλοία 74 πλοία
Απώλειες
μικρές απώλειες 30 πλοία

Η ναυμαχία της Αβύδου ήταν μια ναυτική σύγκρουση που διεξήχθη στον Ελλήσποντο το 410 π.Χ. ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες στα πλαίσια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Προοίμιο

Μετά τη ναυτική νίκη των Αθηναίων στο Κυνός Σήμα, εγκαταστάθηκαν στη Σηστό. Μετά το θάνατο του Μινδάρου, οι Σπαρτιάτες είχαν ως νέο ναύαρχο τον Δωριέα από τις Συρακούσες και τους Πέρσες του Φαρνάβαζου συγκεντρώνοντας ένα στόλο 97 πλοίων. Κατευθύνθηκαν προς την Άβυδο για να αντιμετωπίσουν τον αθηναϊκό στόλο του Θράσυλλου και του Θρασύβουλου.
Η ναυμαχία

Ο αθηναϊκός στόλος που βρισκόταν στη Σηστό αριθμούσε 74 πλοία, ενώ μόλις έμαθε ότι οι Σπαρτιάτες θα επιτίθοντο στην Άβυδο αμέσως κατευθύνθηκαν εναντίον τους. Μόλις συναντήθηκαν οι δύο αντίπαλοι στόλοι παρατάχθηκαν για μάχη. Η ναυμαχία άρχισε με τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες να πολεμούν με μίσος ο ένας με τον άλλο χωρίς να έχει το πλεονέκτημα της νίκης κάποιος από τους δύο. Αυτό έγινε για ώρες, αλλά ήρθε ο Αλκιβιάδης με 17 τριήρεις. Το ηθικό των Αθηναίων αναπτερώθηκε και κατάφεραν να διασπάσουν την παράταξη των Σπαρτιατών. Οι Αθηναίοι είχαν μικρές απώλειες, ενώ οι Σπαρτιάτες έχασαν 30 πλοία.
Πηγές

Ντόναλντ Κάγκαν, Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος (Penguin Books, 2003)

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License