- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ναυμαχία στους Αιγός Ποταμούς
Πελοποννησιακός Πόλεμος
Χρονολογία 405 π.Χ.
Τόπος Αιγός Ποταμοί, Ελλήσποντος (Δαρδανέλλια)
Έκβαση Νίκη των Σπαρτιατών
Μαχόμενοι
Σπαρτιάτες Αθηναίοι
Αρχηγοί
Λύσανδρος Κόνων, Φιλοκλής, Αδείμαντος
Δυνάμεις
άγνωστο 180
Απώλειες
ελάχιστες όλα τα πλοία καταλαμβάνονται εκτός από 9,

όλοι οι Αθηναίοι αιχμάλωτοι εκτελούνται


Η ναυμαχία στους Αιγός Ποταμούς μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών το 405 π.Χ. στον Ελλήσποντο ή Δαρδανέλλια ήταν εκείνη που με τη συντριπτική ήττα των πρώτων, σήμανε το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Οι Αιγός Ποταμοί τοποθετούνται περίπου 10 χλμ. νοτίως της Καλλίπολης

Η ναυμαχία

Οι δύο στόλοι συναντήθηκαν στον Ελλήσποντο ή Δαρδανέλλια. Οι Αθηναίοι προκάλεσαν τους Σπαρτιάτες να ναυμαχήσουν, όμως ο αρχηγός των Σπαρτιατών Λύσανδρος δεν ενέδωσε στην πρόκληση ούτε τήν πρώτη φορά ούτε τη δεύτερη. Οι Αθηναίοι κάποια στιγμή αποβιβάστηκαν στη δυτική ακτή των Δαρδανελλίων, στη θέση "Αιγός Ποταμοί" για να προμηθευτούν τα απαραίτητα τρόφιμα. Τότε ο Λύσανδρος βρήκε την ευκαιρία και επιτέθηκε. Συνέλαβε όλα τα αφύλακτα πλοία και παρότι ο Κόνωνας, ο οποίος ήταν αρχηγός του αθηναϊκού στόλου, σήμανε να επιβιβαστούν όλοι οι Αθηναίοι στα καράβια, ήταν πια πολύ αργά. Κατάφεραν να ξεφύγουν μόνο εννιά από τα πλοία των Αθηναίων ενώ όλα τα υπόλοιπα καταλήφθηκαν.

Πολλοί άνδρες κατέφυγαν στα γύρω βουνά, αλλά καταδιώχθηκαν ανηλεώς. Ο Λύσανδρος εκτέλεσε όλους τους Αθηναίους αιχμαλώτους εκτός από τον Αθηναίο στρατηγό Αδείμαντο. Σύμφωνα με άλλους ο Αδείμαντος γλίτωσε επειδή πρόδωσε. Αναφέρεται όμως και η εκδοχή ότι ο Λύσανδρος του χάρισε τη ζωή επειδή σε πρόσφατη σύσκεψη των Αθηναίων ήταν ο πιο διαλλακτικός. Όταν συγκεκριμένα οι άλλοι πρότειναν να κόβονται τα χέρια των αποστατών της Αθηναϊκής Συμμαχίας που πολεμούσαν στο πλευρό των εχθρών τους, ο Αδείμαντος φέρεται να ήταν ο μόνος που καταψήφισε το μέτρο.
Μετά τη ναυμαχία

Το Βυζάντιο και η Χαλκηδόνα μετά τη ναυμαχία προσχώρησαν στους Σπαρτιάτες. Ο Λύσανδρος κατευθύνθηκε στην Αθήνα και την πολιόρκησε. Με τη ναυμαχία αυτή η καταστράφηκε σχεδόν όλος ο στόλος της Αθήνας και οι περισσότεροι σύμμαχοι της την εγκατέλειψαν. Έχοντας χάσει τον έλεγχο της θάλασσας και πολιορκημένη από στεριά και θάλασσα, η Αθήνα αναγκάστηκε να παραδοθεί.
Δείτε επίσης

Ανάγλυφον ψηφίσματος Σαμίων

Πηγές

Ξενοφών Ελληνικά Βιβλίο 2ο

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License