- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Μάχη στα Στύρα ήταν πολεμική εμπλοκή της επανάστασης του 21 με νικηφόρα έκβαση για τους Τούρκους. Έγινε στις 12 Ιανουαρίου 1822 και κόστισε την ζωή του Ηλία Μαυρομιχάλη.

Η εξέλιξη των γεγονότων

Στο χωριό Στύρα (ή Στούρα) της Εύβοιας οι Έλληνες με αρχηγό τον Ηλία Μαυρομιχάλη και Βάσο Μαυροβουνιώτη απέκλεισαν 800 Τούρκους. Κατά το μεσημέρι οι Έλληνες πλησίασαν το χωριό και ετοιμάζονταν να το καταλάβουν, όταν έφτασαν Τούρκικες ενισχύσεις για να βοηθήσουν τους πολιορκημένους. Οι Έλληνες διασκορπίστηκαν και έμειναν μόνο ο Μαυρομιχάλης με επτά άνδρες. Κατέφυγαν σε ένα νερόμυλο, όπου πολιορκήθηκαν από τους Τούρκους. Ο Μαυρομιχάλης με τραβηγμένο ξίφος έπεσε καταπάνω τους και μαχόμενος ηρωικά ξεψύχησε. Οι Τούρκοι τον αποκεφάλισαν και το κεφάλι του στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγές

* Γεώργιος Δροσίνης, επιμ. (1922). Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος, Τόμος 1, Αρ. 1. σελ. 19. http://xantho.lis.upatras.gr/daniilida/index.php/hmer_meg_ellados/issue/view/85. Ανακτήθηκε την 19 Απριλίου 2011. Ιστορία του μηνός - Χρονικά της Εκαντοταετηρίδος (1822) (pdf)

Μάχη στα Στύρα
Ελληνική Επανάσταση του 1821
Χρονολογία 12 Ιανουαρίου 1822
Τόπος Στύρα Ευβοίας
Έκβαση νίκη των Τούρκων
Μαχόμενοι
Έλληνες επαναστάτες Οθωμανική αυτοκρατορία
Αρχηγοί
Ηλίας Μαυρομιχάλης, Βάσος Μαυροβουνιώτης Ομέρ Μπέης
Δυνάμεις
 
Απώλειες
θάνατος του Μαυρομιχάλη

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License