- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Μάχη της Μαντινείας
Πελοποννησιακός Πόλεμος
Χρονολογία 418 π.Χ.
Τόπος Μαντίνεια
Έκβαση Νίκη των Σπαρτιατών
Μαχόμενα μέρη
Σπαρτιάτες και Αρκάδιοι σύμμαχοι Αργείοι, Αθηναίοι και Αρκάδιοι σύμμαχοι
Αρχηγοί
Άγις Λάχης, Νικόστρατος
Δυνάμεις
8.000 - 9.000 7.500 - 8.000
Απώλειες
300 1.100


Στην πεδιάδα της Μαντινείας, στην Αρκαδία, διεξήχθησαν κατά την αρχαιότητα δύο σημαντικές μάχες. Στην πρώτη Μάχη της Μαντινείας, το 418 π.Χ. πολέμησαν οι Σπαρτιάτες και οι Αρκάδες σύμμαχοί τους εναντίον των Αργείων, που είχαν συμμάχους τους Μαντινείς και τους Αθηναίους.

Η τελική έκβαση της μάχης υπέρ της Σπάρτης είχε διπλή σημασία. Πρώτον, ενίσχυσε το κύρος της Σπάρτης στον πελοποννησιακό κόσμο και, δεύτερον, αποτέλεσε προανάκρουσμα για την δεύτερη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου. Συγκεκριμένα, με τη Νικίειο Ειρήνη που είχαν υπογράψει η Αθήνα και η Σπάρτη πριν από 3 χρόνια, για να πάρει τέλος ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, είχε συμφωνηθεί, μεταξύ άλλων, οι δύο πόλεις να είναι στο εξής σύμμαχοι και να μην προβαίνουν σε εχθρικές ενέργειες η μία εναντίον της άλλης. Η συμμετοχή όμως της Αθήνας στο πλευρό των Αργείων και των Μαντινέων σήμαινε παραβίαση της συνθήκης ειρήνης από πλευράς της.

Η δεύτερη Μάχη της Μαντινείας δόθηκε το 362 π.Χ..
Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License