Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Η Μάχη στο Καματερό ήταν πολεμική εμπλοκή της επανάστασης του 21.

Μάχη στο Καματερό
Ελληνική Επανάσταση του 1821
Τόπος Καματερό
Έκβαση νίκη των Ελλήνων
Μαχόμενα μέρη
Έλληνες επαναστάτες Οθωμανική αυτοκρατορία
Αρχηγοί
Μπούρμπαχης, Βάσσος, Νοταράς,

Μακρυγιάννης, Καλλέργης

Κιουταχής, Σερασκέρης
Δυνάμεις
800 10000
Απώλειες
15 7800


Πριν τα γεγονότα

Στο Ναύπλιο είχε φτάσει πριν από λίγες εβδομάδες από την Γαλλία ο Έλληνας Κεφαλλονίτης Συνταγματάρχης Μπούρμπαχης, ο οποίος αφού εντίμως υπηρέτησε στην Γαλλία επέστρεψε στην Ελλάδα για να μπει στην υπηρεσία της πατρίδας του. Με άδεια της Κυβέρνησης και βοηθούμενος από φιλέλληνες στρατολόγησε περίπου οκτακόσιους πολεμιστές μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο Μπούρμπαχης εκστράτευσε στην Ανατολική Ελλάδα για να ενισχύσει τον στρατό του Καραϊσκάκη, έλαβε όμως διαταγή της Κυβέρνησης και πήγε στην Ελευσίνα όπου στρατοπέδευε ο Βάσσος. Στα μέσα Ιανουαρίου παρουσιάστηκε εκεί και ο Παναγιώτης Νοταράς με χίλιους διακόσιους μισθωτούς και επαρχιώτες του, ώστε το στρατόπεδο συμπλήρωσε τρεις χιλιάδες. Με διαταγή της Κυβέρνησης ήρθαν στην Σαλαμίνα άλλοι χίλιοι εννιακόσιοι υπό τις διαταγές του Ιωάννη Νοταρά, Μακρυγιάννη και Καλλέργη, και τετρακόσιοι τακτικοί υπό του Ταγματάρχη Ιγγλέση, καθώς και μερικοί ιππείς χωρίς άλογα.
Η εξέλιξη των γεγονότων

Οι Ελευσίνιοι εκστράτευσαν την νύχτα της 20ής Ιανουαρίου και την επόμενη έφτασαν στην Χασιά, από όπου την αυγή οι περισσότεροι διευθύνθηκαν στο Μενίδι. Εκεί υπήρχε φρουρά Οθομανών. Λίγοι παρουσιάστηκαν στο χωριό, ενώ οι υπόλοιποι κρύφτηκαν στα βουνά παραμονεύοντας. Οι Τούρκοι βλέποντας τους λίγους Έλληνες βγήκαν για να τους κυνηγήσουν, έπεσαν όμως σε παγίδα και τράπηκαν σε φυγή, βρίσκοντας καταφύγιο σε ένα εκκλησάκι στο Μενίδι. Οι Έλληνες τους καταδίωξαν και μπήκαν στο χωριό, αλλά μην μπορώντας να κυριεύσουν την εκκλησία μέχρι το βράδυ επέστρεψαν στην Χασιά. Ο Καραϊσκάκης μαθαίνοντας τα περί προετοιμασίας του Βάσσου, Νοταρά και Μπούρμπαχη και υποπτευόμενος ότι θα πέσουν σε λάθος, τους έγραψε να φυλαχθούν και να μην κάνουν καμία κίνηση μέχρι να έρθει, για να σκεφτούν μαζί τι πρέπει να γίνει.
24 Ιανουαρίου

Στις 24 Ιανουαρίου τρεις ώρες μετά την δύση του ήλιου απέπλευσε στράτευμα από την Σαλαμίνα υπό τις διαταγές του φιλέλληνα Γκόρντον και τα μεσάνυχτα έφτασαν στο Φάληρο. Ο αρχηγός και το υπ' αυτόν στράτευμα είχε στην υπηρεσία του το ατμόπλοιο Καρτερία, τρία πολεμικά βρίκια, πέντε κανονιοφόρους και ένα μύστικο. Είχαν ακόμη και μία πεδινή κανονιοστοιχία από 15 κανόνια από τρεις μέχρι δεκατέσσερις λίτρες υπό την διεύθυνση 25 φιλελλήνων και 50 πυροβολιστών Ψαριανών, έμπειρων ανθρώπων. Τα παραθαλάσσια διαφύλλαγαν 200 Τούρκοι κατέχοντας την θέση της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνα, ώστε οι Έλληνες αποβιβαζόμενοι στο Φάληρο μπόρεσαν ανενόχλητα την ίδια νύχτα να καταλάβουν το φρούριο που βρίσκεται επάνω από την Μουνιχία. Πριν ακόμα φέξει περιτριγύρισαν την θέση αυτή, και έστησαν και πέντε κανόνια. Την επόμενη ξεκίνησαν να κυριεύσουν το Μοναστήρι. Έπλευσε και η Καρτερία στο λιμάνι του Πειραιά, το κανονιοβόλησε σφοδρά και κατεδάφισε ένα μέρος του. Μέσα στο ρήγμα αυτό όρμησαν πεντακόσιοι υπό τον Ιωάννη Νοταρά με σκοπό να το κυριεύσουν, αλλά αποκρούστηκαν και επέστρεψαν στο φρούριο. Μετά την σύγκρουση αυτή κατέβηκε ο Κιουταχής συνοδευόμενος με πολλούς ιππείς και παρατήρησε την θέση των Ελλήνων και ανέβηκε στο στρατόπεδό του που ήταν στα Πατήσια.
25 Ιανουαρίου

Την επόμενη μέρα η Καρτερία άρχισε τον κανονιοβολισμό κατά της Μονής. Κατά την διάρκεια του κανονιοβολισμού έφθασε ο Κιουταχής με πολυάριθμο πεζικό και ιππικό και με δύο κανόνια, τα οποία τα έστησε σε ένα ύψωμα. Κανονιοβόλησε την Καρτερία και της προξένησε βλάβη, αναγκάζοντάς την να απομακρυνθεί. Ο Κιουταχής επισκεύτηκε το Μοναστήρι και έστησε μέσα εκεί τριακόσιους στρατιώτες και σε έναν λόφο κανόνια και μια βοβμοβόλο και επέστρεψε.
27 Ιανουαρίου

Η εκστρατεία της Χασιάς που είχε φτάσει στο Καματερό κοντά στο Χαϊδάρι με δύναμη τριών χιλιάδων πολεμιστών ήταν υπό τις διαταγές τριών αρχηγών, οι οποίοι δεν συμφωνούσαν ως προς την πολεμική τακτική. Οι μεν Βάσος και Νοταράς που ήταν έμπειροι στις μάχες με τους Τούρκους πρότειναν να οχυρωθούν σε ύψωμα και να αμυνθούν. Αλλά ο Μπούρμπαχης, άπειρος στους αγώνες αντέδρασε ισχυρά και ανάγκασε και τους άλλους δυο αρχηγούς να συμφωνήσουν μαζί του. Έτσι ο Μπούρμπαχης με τους άνδρες του κατέβηκε στην πεδιάδα, οι δε άλλοι δυο τοποθετήθηκαν πιο πίσω μακρυά ένα τέταρτο του μιλίου στα ριζώματα των βουνών. Ο εχθρός μαθαίνοντας ότι ο Ελληνικός στρατός είχε φτάσει, πήρε δύο χιλιάδες πεζούς και 600 ιππείς, ξεκίνησε και παρουσιάστηκε μπροστά τους με την ανατολή του ηλίου στις 27 Ιανουαρίου. Είχαν μαζί τους και δυο πεδινά πολυβόλα, τα οποία τα έστησε και κανονιοβολούσε κατά των ταγμάτων του Βάσου και του Νοταρά, ενώ οι ιππείς όρμησαν κατά των δυνάμεων του Μπούρμπαχη. Ο Μπούρμπαχης πολέμησε γενναία και απελπισμένα, αλλά η δύναμη του εχθρού ήταν πολύ μεγαλύτερη και πιο επιτήδεια στην μάχη. Οι Έλληνες ηττήθηκαν κατά κράτος. Σκοτώθηκαν 300 Έλληνες, μεταξύ αυτών και ο Μπούρμπαχης και δύο αξιωματικοί Γάλλοι και ο ιατρός του τάγματος. Όσοι μπόρεσαν έτρεξαν να γλυτώσουν, ενώ ο εχθρός καταδίωξε και τους άνδρες του Νοταρά και τους Βάσου πέρα από την Ελευσίνα, και κατέλαβε και την θέση αυτή. Οι Έλληνες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Σαλαμίνα.
29 Ιανουαρίου

Ο Κιουταχής μεθυσμένος από την νίκη του έστειλε την ίδια μέρα μήνυμα στο φρούριο προτρέποντας τους Έλληνες να προσκυνήσουν. Απάντηση δεν πήρε και ερεθίστηκε. Στις 29 Ιανουαρίου πήρε έξι κανόνια και ισχυρή δύναμη πεζών και ιππέων και κατέβηκε στην παραλία. Οι Έλληνες όμως είχαν προετοιμαστεί για αντίσταση. Βλέποντας τον εχθρό να έρχεται έστησαν και τα υπόλοιπα κανόνια, τα μεν επί του κέντρου, τα δε στο αριστερό μέρος. Το προς τον Πειραιά, το ασθενέστερο δυνάμωσαν βάζοντας στην παραλία δύο πλοία. Το δεξί μέρος του οχυρώματος κατείχαν οι Αθηναίοι με τον Μακρυγιάννη, στο δεξιό μέρος ήταν ο Καλλέργης και οι ιππείς χωρίς άλογα. Στο κέντρο βρίσκονταν ο Νοταράς. Την επίθεση των Τούρκων κατηύθυνε ο Σερασκέρης. Επί πέντε ώρες διάρκεσε η μάχη, στην οποία οι Έλληνες διακρίθηκαν για την γενναιότητα και την αντοχή τους. Τελικά, και μετά από πολλές φθορές νίκησαν οι Έλληνες φέροντας ως τρόπαιο νίκης μια σημαία και τριάντα πέντε κεφαλές.
Πηγές

Λάμπρος Κουτσονίκας (1863). Γενική ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως, Τόμος Α΄. Εν Αθήναις: Εκ του «Ευαγγέλιμου» Δ. Καρακατζάνη. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2011.
Γεώργιος Κρέμος (1839-1926) (1879). Χρονολόγια της Ελληνικής Ιστορίας : προς χρήσιν πάντος φιλομαθούς, ιδία δε των εν τοις γυμνασίοις μαθητών. Εν Αθήναις: Τυπογραφείον Δημητρίου Ιασεμίδου. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2010.

Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (1821 - 1829)
1821

Εξέγερση στην Μολδοβλαχία Συνέλευση της Βοστίτσας Επανάσταση της Μάνης Απελευθέρωση της Καλαμάτας Ξεσηκωμός της Πάτρας Πολιορκία του Χλεμουτσίου Πολιορκία της Καρύταινας Μάχη Αλεξιώτισσας και Αγίας Παρασκευής Μάχη της Σιλίμνας Μάχη του Λαντζοΐου Μάχη της Σμίλας Πολιορκία των Σαλώνων Πολιορκία του Λιδωρικίου Μάχη του Μαλανδρίνου Πολιορκία της Λιβαδειάς Μάχη του Λεβιδίου Μάχη της Αθήνας Μάχη της Βλαχοκερασιάς Ναυμαχία της Ερεσού Μάχη του Κατσαρού Πολιορκία και η άλωση του Λάλα Μάχη στο Μετόχι Μεγάλου Σπηλαίου Μάχη του Ριγανόκαμπου Μάχη του Μακρυνόρους Μάχη του Λούλου Μάχη των Ρουστίκων Μάχη της Καλής Συκιάς Σφαγές στην Κωνσταντινούπολη (1821) Σφαγές στη Σμύρνη (1821) Σφαγές στα Μοσχονήσια και τις Κυδωνιές Μικράς Ασίας (1821) Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης Πολιορκία του Νεοκάστρου Πολιορκία της Μονεμβασίας Πολιορκία του Μπεκίου Εξέγερση της Σωζόπολης Μάχη του Δερβέν Φούρκα Μάχη του Πατρατζικίου Μάχη της Αλαμάνας Μάχη του Γαλατσίου Μάχη της Βογόρτσας Μάχη στα Δερβίζιανα Μάχη του Βαλτετσίου Μάχη των Δολιανών και Βερβένων Μάχη του Αγίου Αθανασίου Καρύταινας Πολιορκία της Αταλάντης Πολιορκία της Μενδενίτσας Πολιορκία των Αθηνών Σφαγή της Θεσσαλονίκης Μάχη του Σαλτικίου Εξέγερση της Καλλίπολης Συνέλευση των Καλτεζών Μάχη του Βραχωρίου Μάχη του Καβοφονιά Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς Μάχη των Βρυσακίων Μάχη της Ιερισσού Μάχη του Δραγατσανίου Μάχη της Θεσσαλονίκης Μάχη της Ρεντίνας Μάχη του Εγρί Μπουτζάκ Μάχη των Βασιλικών Θεσσαλονίκης Μάχη του Σκουλενίου Μάχη των Βαριάδων Μάχη του Σταυρού Μάχη της Γράνας Α΄ Εξέγερση της Θάσου Ναυμαχία της Κεραμωτής Μάχη των Βασιλικών Φθιώτιδας Μάχη των Κομψάδων Μάχη των Πέντε Πηγαδιών Καταστροφή της Βοστίτσας Καταστροφή του Γαλαξειδίου Άλωση της Τριπολιτσάς Μάχη της Μονής Σέκκου Μάχη της Κασσάνδρας Πολιορκία της Άρτας Α΄ Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος Συνέλευση των Σαλώνων Μάχη του Μαυρικίου΄

1822
Πολιορκία του Ακροκορίνθου Μάχη του Ρεθύμνου Μάχη των Χανιών Ναυμαχία της Πάτρας Μάχη του Σαραβαλίου Μάχη του Γηροκομείου Πολιορκία της Πάτρας Μάχη στα Στύρα Μάχη του Δοβρά Μάχη της Βέροιας Μάχη του Οστρόβου Σφαγή της Χίου Καταστροφή της Νάουσας Μάχη του Κολινδρού Μάχη του Καστέλλου Ρεθύμνης Μάχη των Μελάμπων Α΄ Γενική συνέλευση των Κρητών Μάχη της Καστανιάς Ημαθίας Πυρπόληση Τουρκικής Ναυαρχίδας στη Χίο Άλωση της Ακρόπολης Β΄ Μάχη των Βρυσακίων Μάχη της Μηλιάς Μάχη της Μαλάξας Μάχη στο Κομπότι Μάχη της Πλάκας Μάχη του Πέτα Μάχη της Σπλάντζας Μάχη του Φαναρίου Άλωση του Ακροκορίνθου Μάχη των Δερβενακίων Μάχη του Αγιονορίου Μάχη της Κιάφας Μάχη στον Άγιο Σώστη Ναυμαχία των Σπετσών Μάχη του Μαυρονόρους Ναυμαχία της Τενέδου Μάχη του Δαδίου Κατάληψη του Παλαμηδίου Πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου Μάχη στα Σελά
1823
Μάχη της Ακράτας Μάχη του Αγίου Βλασίου Αγράφων Μάχη στο Τρίκερι Γ΄ Μάχη των Βρυσακίων Μάχη του Εβλιγιά Ρεθύμνης Άλωση της Αράχοβας Μάχη του Κεφαλόβρυσου Μάχη της Ίδης Μάχη της Καλιακούδας Καταστροφή του Μελιδονίου Μάχη της Γραμβούσας Ναυμαχία της Μυτιλήνης Ναυμαχία της Κρήτης Δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος Μάχη στα Μαύρα Λιθάρια Μάχη της Μονής Ιερουσαλήμ Β΄ Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος
1824
Ολοκαύτωμα Γεροντόσπηλιου Μελιδονίου Καταστροφή της Κάσου Καταστροφή των Ψαρών Μάχη της Άμπλιανης Ναυμαχία της Σάμου Μάχη της Πανάσαρης Μάχη του Βουργαρελίου Ναυμαχία του Γέροντα Γ΄ Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος
1825
Μάχη της Σχοινόλακκας Μάχη του Κρεμμυδίου Πτώση της Σφακτηρίας Πτώση του Νεοκάστρου Ναυμαχία της Μεθώνης Ναυμαχία της Άνδρου Τρίτη πολιορκία του Μεσολογγίου Μάχη στο Μανιάκι Μάχη του Βαρυπέτρου Ναυμαχία του Καφηρέα Μάχη της Τραμπάλας Μάχη των Μύλων Μάχη στα Τρίκορφα Ναυμαχία της Αλεξάνδρειας Μάχη του Κακοσάλεσι Εκστρατεία στο Λίβανο Καταστροφή της Βυτίνας
1826
Μάχη της Κλείσοβας Έξοδος του Μεσολογγίου Μάχη στο Καστράκι Μάχη του Θριάσιου Πεδίου Ναυμαχία της Μυτιλήνης Μάχη της Βέργας Μάχη του Διρού Μάχη του Μεχμέταγα Πολιορκία της Βαρνάκοβας Μάχη του Χαϊδαρίου Μάχη της Δόμβραινας Πολιορκία της Ακροπόλεως Μάχη της Αράχωβας Μάχη στο Τουρκοχώρι Μάχη στο Πολυάραβο
1827
Μάχη στο Δίστομο Μάχη του Καματερού Μάχη της Καστέλλας (Πειραιώς) Μάχη των Τριών Πύργων Μάχη στο Κερατσίνι Μάχη του Ανάλατου Πτώση της Ακρόπολης Μάχη στο Μέγα Σπήλαιο Μάχη της Καυκαριάς Ναυμαχία του Νεοκάστρου Ναυμαχία του Ναυαρίνου Ναυμαχία της Αγκάλης Εκστρατεία της Χίου Μάχη του Αγίου Βλασίου Καλαβρύτων Μάχη του Βερίνου
1828
Πάταξη της πειρατείας στο Αιγαίο Β΄ Εξέγερση της Θάσου Ναυμαχία της Καβάλας Ναυμαχία του κάβο Μπαμπά Μάχη του Φραγκοκάστελλου Εκστρατεία του Μοριά Μάχη του Κόρακα Μάχη της Γραμμένης Οξυάς Μάχη της Τέρνοβας
1829
Ολοκαύτωμα Λαμπινής Μάχη του Μαρτίνου Μάχη του Ανηφορήτου Πρώτη μάχη της Θήβας Δεύτερη μάχη της Θήβας Συμπλοκές Ωρωπού και Μενιδίου Παράδοση της Βόνιτσας Μάχη της Κορωνησίας Μάχη της Πέτρας

Κύπρος , Ελληνική Επανάσταση 1821

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License