- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Μάχη στη Σπάρτωλο
Πελοποννησιακός πόλεμος
Χρονολογία 429 π.Χ.
Τόπος Σπάρτωλος
Έκβαση Νίκη της ένωσης της Χαλκιδικής
Μαχόμενοι
Αθήνα Ένωση της Χαλκιδικής
Αρχηγοί
Ξενοφών
Απώλειες
430 οπλίτες

Η μάχη στη Σπάρτωλο πραγματοποιήθηκε το 429 π.Χ. στα πλαίσια του Πελοποννησιακού πολέμου στην Σπάρτωλο της Χαλκιδικής ανάμεσα στους Αθηναίους και την ένωση της Χαλκιδικής που περιελάμβανε τη Χαλκιδική, την Όλυνθο και τη Σπάρτωλο.
Προοίμιο

Το 431 π.Χ. είχε ξεκινήσει ο Πελοποννησιακός πόλεμος ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες με την εισβολή των Πελοποννησίων με αρχηγό τον Αρχίδαμο στην Αττική. Όμως η εισβολή αυτή δεν είχε αντίκρυσμα καθώς οι Αθηναίοι κλείστηκαν στα Μακρά Τείχη και με το στόλο τους έκαναν επιδρομές στα λακωνικά εδάφη. Το δεύτερο χρόνο του πολέμου (430 π.Χ.) εισέβαλλαν ξανά χωρίς αποτέλεσματα κι αυτή τη φορά. Την επόμενη χρόνια, το 429 π.Χ. , μια επιδημία δημιουργήθηκε στην Αθήνα ο λοιμός και εξαιτίας του πέθαναν πολλοί άνθρωποι. Ανάμεσα τους και ο Περικλής.
Η μάχη

Οι Αθηναίοι υπό τον Ξενοφώντα εξεστράτευσαν στη Θράκη για να επιτεθούν στη Σπάρτωλο. Εκεί ο αντιαθηναϊκός συνασπισμός ζήτησε τη βοήθεια της Ολύνθου. Τότε ήρθε ένας μεγάλος στρατός από την ένωση της Χαλκιδικής. Οι δύο δυνάμεις συναντήθηκαν όπου οι Αθηναίοι οπλίτες κατάφεραν να νικήσουν τους οπλίτες της ένωσης της Χαλκιδικής και εκείνοι αποχώρησαν στη Σπάρτωλο. Το ιππικό τους όμως κατάφερε να νικήσει το αθηναϊκό στρατό. Τότε ήρθαν ενισχύσεις για την ένωση της Χαλκιδικής από την Όλυνθο και όλες οι δυνάμεις επιτέθηκαν κατά των Αθηναίων. Οι Αθηναίοι τράπηκαν σε φυγή και είχαν 430 νεκρούς.
Πηγές

Θουκυδίδης, Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου


Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License