- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 συγκροτήθηκε ιταλικό εθελοντικό σώμα, φάλαγγα, από 800 περίπου «ερυθροχίτωνες» φιλέλληνες υπό τον Ιωσήφ Γαριβάλδη Ριτσιότη. Αυτή η «φάλαγγα των Γαριβαλδινών» ήλθε στην Ελλάδα και έλαβε μέρος στη μάχη του Δομοκού.

Επίσης κατά τον Α' Βαλκανικό πόλεμο το 1912 ο από του 1897 λοχαγός των Γαριβαλδινών Αλέξανδρος Ρώμας σε συνεννόηση με τον Ριτσιότι, σχημάτισε νέο σώμα από Έλληνες «ερυθροχίτωνες» και Ιταλούς Γαριβαλδινούς φιλέλληνες που ήλθαν στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά τη συγκρότησή της νέας φάλαγγας αυτής μετέβη στο μέτωπο και διακρίθηκε στη μάχη του Δρίσκου στην Ήπειρο όπου αντιμετώπισε υπέρτερη εχθρική πίεση. Κατά την υποχώρησή της όμως υπέστη μεγάλες απώλειες, φονευθέντος τότε και του εθελοντή Κερκυραίου ποιητή Λορέντζου Μαβίλη.

Αλλά και το 1914 ακόμη νεότερη φάλαγγα των Γαριβαλδινών (Ελλήνων) υπό τον Αλέξανδρο Ρώμα έδρασε στην αυτόνομη περιοχή της Ηπείρου.

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License