- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ζητείαι ψεύτης είναι κωμωδία του ελληνικού κινηματογράφου παραγωγής 1961, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γιάννη Δαλιανίδη, βασισμένου στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά.

Ζητείται ψεύτης (*)

Υπόθεση

Η ταινία ασχολείται με τις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους, διακωμωδώντας μία από τις πτυχές της ελληνικής πολιτικής ζωής. Ο Θεόδωρος Πάρλας ή Ψευτοθόδωρος (τον υποδύεται ο Ντίνος Ηλιόπουλος) δηλώνει επαγγελματίας ψεύτης και έρχεται από το χωριό του στην Αθήνα για δουλειά.

Μια τυχαία συμπλοκή στο λεωφορείο και ένα χαστούκι που θα δώσει σε έναν επιβάτη θα του ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο για μια λαμπρή καριέρα ως ιδιαίτερος του βουλευτή Θεόφιλου Φερέκη (τον υποδύεται ο Παντελής Ζερβός). Μια καριέρα που βασίζεται στα ασύστολα και κραυγαλέα ψέματα τα οποία σκαρφίζεται, προκειμένου να δικαιολογεί τις απραγματοποίητες υποσχέσεις του βουλευτή προς τους ψηφοφόρους του.

Η ταινία

Η ταινία έκοψε 69.451 εισιτήρια κατά την πρώτη της προβολή στους κινηματογράφους της Αθήνας και του Πειραιά, κατατασσόμενη στην 6η θέση ανάμεσα στις 58 ελληνικές ταινίες της περιόδου 1960–61. Μισό αιώνα αργότερα, η ταινία ξαναγυρίστηκε με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστές τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη την Ζέτα Μακρυπούλια και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και προβλήθηκε την κινηματογραφική περίοδο 2010–11.

Ζητείται ψεύτης
Σκηνοθεσία Γιάννης Δαλιανίδης
Παραγωγή Φίνος Φιλμ, Κλέαρχος Κονιτσιώτης
Σενάριο Δημήτρης Ψαθάς
Πρωταγωνιστές Ντίνος Ηλιόπουλος,
Παντελής Ζερβός,
Άννα Κυριακού,
Θανάσης Βέγγος,
Μάρθα Καραγιάννη,
Δημήτρης Νικολαΐδης,
Περικλής Χριστοφορίδης,
Μαργαρίτα Αθανασίου,
Πόπη Λάζου,
Κάτια Αθανασίου,
Άγγελος Μαυρόπουλος,
Πάνος Καραβουσάνος,
Μαργαρίτα Γεράρδου,
Γιάννης Μπέρτος κ.α.
Πρώτη προβολή 17 Απριλίου 1961
Μουσική Γεράσιμος Λαβράνος
Διάρκεια 82 λεπτά
Γλώσσα Eλληνικά
Σελίδα IMDb
Σελίδα Cine.gr

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License