- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Υπάρχει και φιλότιμο είναι ο τίτλος ελληνικής κωμωδίας της Φίνος Φιλμ του 1965 σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Το κινηματογραφικό έργο βασίστηκε στο θεατρικό έργο «Ανώμαλη προσγείωση», μια διαχρονική κωμωδία που έγραψαν οι Αλέκος Σακελλάριος - Χρήστος Γιαννακόπουλος και την οποία ανέδειξε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με την ερμηνεία του στον κινηματογράφο[1]. Το όνομα του πρωταγωνιστικού ρόλου «Μαυρογυαλούρος» έχει γίνει μέρος της πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα[2][3] . Η ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» έχει παιχτεί πολλές φορές στην τηλεόραση και παραμένει δημοφιλής ακόμη και πολλά χρόνια μετά από την πρώτη παράστασή της[4]

Υπόθεση

Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος (Λάμπρος Κωνσταντάρας) είναι υπουργός, αρμόδιος επί των δημοσίων έργων. Με αφορμή την πρόσφατη ανέγερση του νέου μαιευτηρίου στην εκλογική του περιφέρεια, έχει προγραμματίσει να ταξιδεύσει ως εκεί για μια ομιλία. Στο ταξίδι αυτό, που πραγματοποιείται οδικώς, τον συνοδεύει η κόρη του Αλίκη (Νίκη Λινάρδου), καθώς και ο οδηγός του (Γιώργος Γρηγορίου).

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η Αλίκη επιμένει να οδηγήσει εκείνη το αυτοκίνητο, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα ικανή οδηγός, και ο πατέρας της το επιτρέπει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόσκρουση του αυτοκινήτου σε ένα δένδρο, κοντά στο χωριό Άγρυλος. Το ατύχημα αυτό προκαλεί ελαφρύ τραυματισμό των επιβαίνοντων και ακινητοποίηση του οχήματος. Αμέσως οι χωρικοί σπεύδουν να περιποιηθούν τους τραυματίες, χωρίς να γνωρίζουν την ταυτότητα των ανθρώπων που έχουν απέναντί τους. Δύο νεαροί χωρικοί, ο Πανάγος (Χάρης Παναγιώτου) και ο Σωτήρης (Χρήστος Δοξαράς) συζητούν με τον υπουργό σχετικά με τις ελλείψεις του χωριού σε υποδομές και υπηρεσίες.

Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, ο κ. Μαυρογιαλούρος πληροφορείται για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, για τη διαφθορά που επικρατεί, αλλά και για την αντιπάθεια των κατοίκων προς το πρόσωπό του. Ιδιαίτερα κλονίζεται όταν μαθαίνει ότι ο στενός του συνεργάτης Θεόδωρος Γκρούεζας (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) έχει καταχραστεί δημόσιο χρήμα μέσα από διεφθαρμένες συναλλαγές. Μετά από όλα αυτά, αποφασίζει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, αφού πρώτα επιπλήξει σε έντονο ύφος τους συνεργάτες του.
Αναφορές

↑ Επτά, Θέατρο, Ελευθεροτυπία, Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 «Είναι εντυπωσιακό το πόσο ανατριχιαστικά επίκαιρες ηχούν οι ατάκες του έργου, μισό αιώνα μετά τη συγγραφή του έργου, το οποίο απογείωσε στον κινηματογράφο ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ερμηνεύοντας μοναδικά τον Μαυρογυαλούρο»
↑ Και να διδάξει και ήθος και φιλότιμο!.. 11/04/2012 , Αδέσμευτος Τύπος «ΚΑΚΩΣ, πολύ κακώς κάνοντας δυσμενή κριτική σε κάποια λαμόγια της πολιτικής τούς αποκαλούμε «Μαυρογυαλούρους»!.. Και για όσους έχουμε δει το αριστούργημα του αείμνηστου Αλέκου Σακελλάριου «Υπάρχει και φιλότιμο» ο Μαυρογυαλούρος (Λάμπρος Κωνσταντάρας) υπήρξε πολιτικός με ξεχωριστό ήθος και φιλότιμο!.. ...Και μόλις πληροφορήθηκε τις ανομίες και τα σκάνδαλα που διαπράττονταν πίσω από την πλάτη του, έσπευσε να παραιτηθεί!»
↑ Ο Μαυρογυαλούρος και οι άλλοι... cosmo.gr, ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2012, «Ο "Μαυρογυαλούρος", που τον ερμήνευσε με επιτυχία ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, είναι το σημείο αναφοράς κάθε φορά που η Ελλάδα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο»
↑ O πιο δημοφιλής πολιτικός χθες στην Ελλάδα ήταν ο Μαυρογυαλούρος, 8 Νοεμβρίου 2010 «Η κλασική ελληνική ταινία "Υπάρχει και φιλότιμο" με ήρωα τον υπουργό Μαυρογιαλούρο ο οποίος μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις στον απλό λαό και τον υποδύεται με απίστευτη μαεστρία ο θρυλικός Λάμπρος Κωνσταντάρας κέρδισε το κοινό χθες βράδυ καθώς τερμάτισε πρώτη στα νεανικά κοινά ενώ οι άλλοι σταθμοί έδειχναν «αληθινούς» υπουργούς και βουλευτές οι όποιοι έκαναν ακριβώς το ίδιο.»

Υπάρχει και φιλότιμο
Σκηνοθεσία Αλέκος Σακελλάριος
Παραγωγή Φίνος Φιλμ
Σενάριο Αλέκος Σακελλάριος
Πρωταγωνιστές Λάμπρος Κωνσταντάρας,
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος,
Νίκη Λινάρδου,
Χάρης Παναγιώτου,
Χρήστος Δοξαράς,
Μίτση Κωνσταντάρα,
Νικήτας Πλατής,
Μέλπω Ζαρόκωστα κ.α.
Πρώτη προβολή 1965
Μουσική Μίμης Πλέσσας
Διάρκεια 90 λεπτά
Γλώσσα Ελληνικά

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License