- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο σκληρός άνδρας είναι τίτλος κωμικής ελληνικής ταινίας του Γιάννη Δαλιανίδη με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο.

Υπόθεση

Ένας δειλός δημόσιος υπάλληλος, τόσο δειλός που δεν τον πληρώνουν οι ίδιοι οι ενοικιαστές του σπιτιού του και φοβάται να τους ζητήσει τα νοίκια του ή να τους κάνει έξωση, εξαιτίας μιας παρεξήγησης βρίσκεται μπλεγμένος σε μια υπόθεση και καταλήγει στη φυλακή ως ο στραγγαλιστής κάποιου.

Κανείς δεν πιστεύει στην αθωότητα του, ακόμη και η δικηγόρος του προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την δύσκολη αυτή υπόθεση προς όφελος της, ενώ ο διοικητής του τμήματος βάζει μια πόρνη να τον μεθύσει και να του αποσπάσει μέσα στο κελί την ομολογία του φόνου για να κερδίσει την ελευθερία της. Και όντως αυτή τον μεθάει, όμως το μεθύσι φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα και αυτός μεταμορφώνεται από ανθρωπάκι σε «σκληρό άντρα» και στο φινάλε η αλήθεια λάμπει πανηγυρικά, αλλά και ο ίδιος έχει αλλάξει ζωή και χαρακτήρα.
Η ταινία

Επρόκειτο για κινηματογραφική μεταφορά θεατρικού έργου του Γεωργίου Ρούσσου με σκηνοθέτη τον Γιάννη Δαλιανίδη, πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο, ενώ σε δεύτερους ρόλους εμφανίστηκαν οι Μάρθα Καραγιάννη και Κώστας Βουτσάς στα πρώτα τους βήματα και λίγο πριν προχωρήσουν σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, η Μάρθα Βούρτση σε κωμικό ρόλο πριν η ίδια τυποποιηθεί με τους δραματικούς και η Σπεράντζα Βρανά σε μια επιτυχημένη μεταφορά του επιθεωρησιακού της τύπου στον κινηματογράφο.

Στην πρώτη προβολή της στους κινηματογράφους της Αθήνας και του Πειραιά η ταινία έκοψε 38.764 εισιτήρια (14η θέση ανάμεσα στις 68 ελληνικές ταινίες της κινηματογραφικής περιόδου 1961-62).

Ο σκληρός άνδρας
Σκηνοθεσία Γιάννης Δαλιανίδης, Ανδρέας Ανδρεαδάκης (βοηθός)
Παραγωγή Φίνος Φιλμ
Σενάριο Γιάννης Δαλιανίδης από το ομώνυμο θεατρκό έργο του Γιώργου Ρούσσου
Πρωταγωνιστές Κώστας Χατζηχρήστος,
Μάρθα Βούρτση,
Μάρθα Καραγιάννη,
Κώστας Βουτσάς,
Τζόλυ Γαρμπή,
Βαγγέλης Πρωτοπαππάς,
Τάκης Χριστοφορίδης,
Κώστας Παπαχρήστος,
Σπεράντζα Βρανά
Πρώτη προβολή 30 Οκτωβρίου 1961
Μουσική Γεράσιμος Λαβράνος
Διάρκεια 74 λεπτά
Γλώσσα ελληνικά

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License