- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.


Ο Ηλίας του 16ου είναι θεατρική κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου. Το 1959 μεταφέρθηκε από την Φίνος Φιλμ στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο Το 2008 έγινε ενα ριμέικ με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Υπόθεση

Δύο φίλοι, υποψήφιοι απατεώνες και ο συνεργός του στο "έγκλημα" αποφασίζουν να κλέψουν έναν αδίστακτο τοκογλύφο που κρατά ως ενέχυρα χρυσαφικά σε μια αρβύλα! Ο ένας από αυτούς ντύνεται αστυνομικός, για να κρατάει τσίλιες, ενώ ο άλλος θα έκανε την κλοπή. Όμως αυτός που θα έκανε την κλοπή καθυστερεί κι αυτόν που είναι ντυμένος αστυνομικός τον καλούν σε ένα άλλο, γειτονικό σπίτι, που υποψιάζονται ότι έγινε κλοπή από την υπηρέτρια. Στο γειτονικό, βέβαια, σπίτι δεν έχει γίνει κλοπή από την υπηρέτρια, όπως νομίζουν κάποιοι, αλλά οι ιδιοκτήτες έχουν χάσει τα χρήματα στα χαρτιά. Κάποια στιγμή όλοι μαζί καταλήγουν στο τμήμα όπου λάμπει η αλήθεια, μια και ο μικροαπατεώνας που έκανε τον αστυνομικό, ο "Ηλίας του 16ου αστυνομικού τμήματος", μέσω μιας σειράς συμπτώσεων, αποδεικνύεται ότι ξέρει ακριβώς τι έχει συμβεί και καταφέρνει να δώσει τη λύση. Οι ιδιοκτήτες αποδεικνύονται ψεύτες, η υπηρέτρια αθώα και ο συνένοχος, που στο μεταξύ έχει συλληφθεί από άλλο αστυνομικό, καταφέρνει να ξεφύγει.
Αναλυτικά
Οι τρεις φίλοι

Ο Ηλίας είναι άνεργος σερβιτόρος που ψάχνει για δουλειά. Μένει σε ένα ξενοδοχείο στο οποίο όμως, λόγω αφραγκίας, χρωστά 320 δραχμές νοίκια. Αποφασίζει λοιπόν να ζητήσει βοήθεια από τον φίλο του τον Βαγγέλη ο οποίος δουλεύει σε ένα μπαρ, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο τοκογλύφος κυρ-Λάμπρος. Εκεί συναντά τον τρίτο της παρέας τον Θωμά ο οποίος βρίσκεται στο ίδιο οικονομικό αδιέξοδο μιας και έκλεισε το μαγαζί όπου δούλευε. Για κακή τύχη και των δυο ο Βαγγέλης έχει και ο ίδιος ανάγκη από 500 δραχμές για να βγάλει από το νοσοκομείο την γυναίκα του την Φώτω που έκανε εγχείρηση. Και οι τρεις ψάχνουν ματαίως να βρουν ένα τρόπο να βγάλουν τα χρήματα που τους λείπουν ...
Η αρβύλα

Ενώ ο Ηλίας κάθεται σκεφτικός στο μπαρ, στο διπλανό τραπέζι κάθονται ο κύριος Ορέστης και η κυρία Αλέκα Κωνσταντινίδη, μανιώδεις χαρτοπαίκτες, και παζαρεύουν ένα μονόπετρο δακτυλίδι μεγάλης αξίας με τον Λάμπρο. Το συγκεκριμένο κόσμημα ανήκει σε μια φίλη τους, την Λουκία, η οποία λείπει στην Αιδηψό. Στόχος τους είναι να δανειστούν χρήματα από το Λάμπρο για να παίξουν στο βραδινό καρέ και να ρεφάρουν την χασούρα των προηγουμένων ημερών. Τελικά ο Λάμπρος το κρατά ενέχυρο και τους δανείζει για 15 ημέρες 10000 δραχμές με τόκο 1 χιλιάρικο. Εν τω μεταξύ ο Ηλίας παρακολουθεί την όλη συζήτηση. Όταν τελικά επιστρέφουν οι δυο του φίλοι στο μπαρ και το μπαρ αδειάζει από κόσμο, κάθονται και οι τρεις να συζητήσουν για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται. Τότε ο Ηλίας αναφέρει τα όσα είδε πριν και ο Βαγγέλης τους λέει για τις δουλειές του Λάμπρου και τα κοσμήματα που κρατά ως ενέχυρα ή τα αγοράζει από ανθρώπους που είναι σε ανάγκη. Τους λέει επίσης πως τα κρύβει σε μια αρβύλα και με δισταγμό τους λέει το σχέδιο του με το οποίο οι δυο μπατίρηδες φίλοι συμφωνούν αμέσως. Να αρπάξουν την αρβύλα...!
Το κόλπο

Στις 11 το μαγαζί έχει κλείσει και ο Λάμπρος έχει πάει σε ένα γειτονικό καφενέ για τάβλι. Μαζί του αυτή τη φορά και ο Βαγγέλης ο οποίος θέλει να έχει ένα ισχυρό άλλοθι. Εν τω μεταξύ ο Ηλίας έχει ντυθεί αστυνομικός στο σπίτι του Θωμά, ο οποίος συγκατοικεί με έναν εξάδελφό του αστυφύλακα που υπηρετεί στο 16ο αστυνομικό τμήμα και λείπει από το σπίτι έχοντας αφήσει εκεί την στολή του. Οι δυο φίλοι ξεκινάνε και φτάνουν στην μάντρα πίσω από το δωματιάκι του κυρ Λάμπρου. Ο Θωμάς πηδά την μάντρα και ο Ηλίας κόβει βόλτες απέξω παριστάνοντας τον αστυφύλακα προσφέροντας έτσι ασφάλεια στον συνεργό του που προσπαθεί από την άλλη μεριά του τοίχου να αρπάξει την πολυπόθητη αρβύλα που θα τους σώσει! Όλα πάνε καλά μέχρι που...
Το δαχτυλίδι

Στο σπίτι των Κωνσταντινίδη το παιχνίδι πόκερ που διοργάνωσαν οι οικοδεσπότες δεν τους πήγε και τόσο καλά. Έχουν χάσει τα λεφτά από το δαχτυλίδι της Λουκίας, αδυνατούν να εξαργυρώσουν τις μάρκες της συμπαίχτριας τους Έλλης ενώ παράλληλα χρωστούν και τρία μηνιάτικα στην υπηρέτρια τους, Τασία Μπέρμπερη, που ετοιμάζεται να φύγει για το χωριό της. Τότε έρχεται η χαριστική βολή καθώς στο σπίτι τους καταφθάνει εκτάκτως από την Αιδηψό η Λουκία η οποία ζητά το δαχτυλίδι της, το οποίο είχε αφήσει ως ενέχυρο σε μια βραδιά πόκερ στο σπίτι τους. Η Αλέκα σκαρφίζεται μια ιστορία που θα βγάλει αυτήν και τον άνδρα της από την δύσκολη θέση. Λέει πως η μπιζιουτιέρα της, στην οποία βρισκόταν και το δαχτυλίδι της Λουκίας, εκλάπη! Οι υποψίες της Λουκίας πέφτουν πάνω στην Τασία που ετοιμάζεται να πάει στο χωριό της να δει την άρρωστη μητέρα της. Βγαίνει λοιπόν στο δρόμο προς αναζήτηση αστυνομικού όταν τελικά πέφτει πάνω στον Ηλία!
Το μπέρδεμα

Η Λουκία σέρνει τον Ηλία στον σπίτι των Κωνσταντινίδη για να ψάξει και να συλλάβει την Τασία. Εκεί ο Ηλίας αναγνωρίζει τα πρόσωπα των οικοδεσποτών που είχε δει το πρωί στο μπαρ. Παριστάνοντας τον αστυνομικό καταλαβαίνει σύντομα πως η ιστορία της κλοπής είναι ψεύτικη και πως το δαχτυλίδι που πήρε το πρωί ο Λάμπρος είναι της Λουκίας. Παρόλα αυτά προσπαθεί με διάφορες δικαιολογίες να φύγει αλλά μια η εξοργισμένη Λουκία μια η θιγμένη Τασία τον κρατάνε εκεί! Μετά από λίγο καταφθάνει και ο ξάδερφος της Τασίας, Παναγής Μπέρμπερης, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα με την έλευση του αρχιφύλακα του γειτονικού τμήματος που τους παίρνει όλους και πάνε στο τμήμα.
Στο τμήμα

Στο τμήμα οδηγούνται όλοι στο γραφείο του Υπαστυνόμου όπου και αρχίζει εν μέσω φωνών και τσακωμών η ανάκριση. Ο Ηλίας, ως αστυνομικός βεβαίως του 16ου τμήματος, προτείνει στον υπαστυνόμο την εκδοχή το δαχτυλίδι να μην το έχει πάρει η υπηρέτρια αλλά να το έχει πουλήσει η κυρία Κωνσταντινίδη στην οποία είχε ανατεθεί η φύλαξη του αλλά ο υπαστυνόμος αρχικά δεν πείθεται. Σε λίγο καταφθάνει ένας αστυφύλακας που έχει συλλάβει το Θωμά και φέρνει μαζί και τα κλοπιμαία από την αρβύλα! Οι δυο φίλοι παριστάνουν πως δεν γνωρίζονται ενώ ο υπαστυνόμος αναγνωρίζει μέσα στα κλοπιμαία και ένα βραχιόλι του οποίου η κλοπή είχε αναφερθεί το πρωί από την κυρία Λογοθέτη. Ύποπτος είναι ο Σπανομαρίας (μικροαπατεώνας της γειτονιάς) ο οποίος συλλαμβάνεται και λέει πως το είχε πουλήσει στον Λάμπρο. Η αστυνομία βρίσκει τον Λάμπρο που δηλώνει πως το βραχιόλι αλλά και το δαχτυλίδι που βρίσκονταν στην αρβύλα τα είχε πάρει από τον Σπανομαρία και από την κυρία Κωνσταντινίδη αντίστοιχα! Έτσι το μυστήριο ξεδιαλύνεται και ο υπαστυνόμος επαινεί τον «αστυφύλακα» Ηλία για το κοφτερό του μυαλό. Διατάζει τον Ηλία να οδηγήσει τον «διαρρήκτη» Θωμά στα κρατητήρια. Αυτή είναι η ευκαιρία που ζητούν οι δυο φίλοι και φεύγουν τρέχοντας από το αστυνομικό τμήμα.


Χαρακτήρες

Ηλίας -Κώστας Χατζηχρήστος

Θωμάς -Θανάσης Βέγγος

Βαγγέλης - Σταύρος Ξενίδης

Λάμπρος -Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Σπανομαρίας - Αλέκος Τζανετάκος

Ορέστης Κωνσταντινίδης - Γιώργος Γαβριηλίδης

Αλέκα Κωνσταντινίδη -Κυβέλη Θεοχάρη

Τασία Μπέρμπερη - Αλίκη Γεωργούλη

Παναγιώτης (Πανάγος) Μπέρμπερης - Πάνος Καραβουσιάνος

Λουκία -Μαρίκα Κρεββατά

Υπαστυνόμος - Θανάσης Τζενεράλης

Αρχιφύλακας - Κώστας Παπαχρήστος

Έλλη - Μπέμπη Κούλα (Νίκη Λινάρδου

Λογοθέτη - Ζωή Φυτούση

Γειτόνισσα 1 - Δήμητρα Σερεμέτη

Γειτόνισσα 2 - Βίκυ Κωνσταντοπούλου

Ο Ηλίας του 16ου
Σκηνοθεσία

Αλέκος Σακελλάριος

Τάκης Βουγιουκλάκης(βοηθός)
Παραγωγή Φίνος Φιλμ
Σενάριο Αλέκος Σακελλάριος και Χρήστος Γιαννακόπουλος
Πρωταγωνιστές Κώστας Χατζηχρήστος,
Μαρίκα Κρεββατά,
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος,
Κυβέλη Θεοχάρη,
Γιώργος Γαβριηλίδης,
Αλίκη Γεωργούλη,
Σταύρος Ξενίδης,
Θανάσης Βέγγος,
Κώστας Παπαχρήστος
Πρώτη προβολή 6 Απριλίου 1959
Μουσική Τάκης Μωράκης
Διάρκεια 83 λεπτά
Γλώσσα ελληνικά

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License