- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά είναι ο τίτλος μίας ελληνικής δραματικής ταινίας σε παραγωγή Φίνος Φιλμ, του 1969, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, και σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και Ανθής Δημοπούλου, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Άγγελο Αντωνόπουλο, τον Παντελή Ζερβό και τον Σπύρο Καλογήρου.

Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (*)

Υπόθεση της ταινίας

Η Μυρτώ Θεοδώρου (Αλίκη Βουγιουκλάκη) είναι μία όμορφη δασκάλα που διορίζεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό, την Κρυόβρυση, λίγο πριν ξεσπάσει ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Η νεαρή δασκάλα είναι γεμάτη αγάπη για το λειτούργημά της, αλλά και για τους μαθητές της. Με πρωτοποριακές ιδέες στην εκπαίδευση, αποφεύγει τις τιμωρίες και το ξύλο, παρότι στην αρχή τα πιτσιρίκια σκέφτονται διάφορα καψώνια. Τις μεθόδους της δεν εγκρίνουν οι γονείς με τις αναχρονιστικές αντιλήψεις. Το χωριό εναντιώνεται όταν η δασκάλα συνάπτει δεσμό με τον Στέφανο (Δημήτρη Παπαμιχαήλ), γεωπόνο και γιο του προέδρου (Παντελή Ζερβό). Το ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί στις 27 Οκτωβρίου 1940, στο τέλος του γλεντιού όμως, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου ξεσπά ο πόλεμος και ο Στέφανος φεύγει για το μέτωπο. Τα νέα που φτάνουν είναι δυσάρεστα, καθώς ο άνδρας της Μυρτώς σκοτώνεται. Τα χρόνια της Κατοχής είναι πολύ δύσκολα και η νεαρή δασκάλα αφοσιώνεται στους μαθητές της, έχοντας φύλακα - άγγελο το συνάδελφό της Άγγελο (Άγγελο Αντωνόπουλο), που έχει μετατεθεί στο χωριό για χάρη της. Με την απελευθέρωση και με τη σύμφωνη του πεθερού της, η Μυρτώ αποδέχεται την πρόταση του Άγγελου να παντρευτούν. Η επιστροφή του Στέφανου, που εντέλει δεν είχε πεθάνει αλλά νοσηλευόταν σε ιταλικό νοσοκομείο, δίνει στην ταινία το ευτυχισμένο τέλος.
Άλλες πληροφορίες

Η δασκάλα με τα ξανθιά μαλλιά ξεκίνησε με άλλο τίτλο. Στην αρχή ονομαζόταν "Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά" και μάλιστα είχαν τυπωθεί και αφίσες με αυτό τον τίτλο. Όμως δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με τους κληρονόμους του Στρατή Μυριβήλη, του μεγάλου Έλληνα πεζογράφου, ο οποίος είχε γράψει το πολύ σημαντικό μυθιστόρημα "Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια" και τελευταία στιγμή άλλαξε ο τίτλος. Ήταν μια πλούσια παραγωγή της Φίνος Φιλμ γυρισμένη στη Μακρινίτσα του Πηλίου στο νομό Μαγνησίας και εντασσόταν στη μόδα εκείνης της εποχής με τις ταινίες που τοποθετούνταν η δράση τους στον πόλεμο του 1940.

Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά ήταν την εποχή που προβλήθηκε η τρίτη πιο εμπορική ταινία στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου, μετά την "Υπολοχαγό Νατάσσα" και την "Αρχόντισσα και τον αλήτη" έχοντας κόψει 739.001 εισιτήρια.

Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά
Σκηνοθεσία Ντίνος Δημόπουλος
Παραγωγή Φίνος Φιλμς
Σενάριο Λάκης Μιχαηλίδης
Ανθή Δημοπούλου
Πρωταγωνιστές Αλίκη Βουγιουκλάκη (Μυρτώ Θεοδώρου)
Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Στέφανος)
Άγγελος Αντωνόπουλος (Άγγελος)
Παντελής Ζερβός (πρόεδρος)
Σπύρος Καλογήρου
Νότης Περγιάλης
Φοίβος Ταξιάρχης
Θάνος Γραμμένος
Ανδρέας Συρογιάννης
Νίκος Πασχαλίδης
Πρώτη προβολή 27 Οκτωβρίου 1969
Μουσική Νίκος Μαμαγκάκης
Διάρκεια 96 λεπτά
Γλώσσα ελληνικά
Σελίδα IMDb
Σελίδα Cine.gr

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License