Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Δραματική ταινία του 1944, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβέλλα με πρωταγωνιστή τον γνωστό συνθέτη Αττίκ (Κλέωνα Τριανταφύλλου). Έχει θέμα παρόμοιο με αυτό της γνωστής ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν τα Φώτα της Ράμπας. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ταινίας ο Αττίκ πέθανε. Τα Χειροκροτήματα είναι η μοναδική του εμφάνιση στον κινηματογράφο.

Πλοκή

Ένας διάσημος συνθέτης και θεατρώνης, ο Άλφα, στη δύση της καριέρας του, γνωρίζει μια νεαρή ταλαντούχα τραγουδίστρια, την Νόρα. Την προσλαμβάνει στο θίασό του και κάνει τα πάντα, επειδή είναι παράφορα ερωτευμένος μαζί της, για να την αναδείξει σε πρώτο όνομα στο θέατρό του. Έρχεται όμως η καταστροφή ένα βράδυ, όταν ανακαλύπτει ότι η Νόρα έχει σχέση με τον νεαρό βιολιστή της ορχήστρας Στέφανο.
Το πλήγμα γι' αυτόν είναι βαρύ. Εγκαταλείπει το θέατρο και καταλήγει να παίζει μουσική σε ταβέρνες προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Αλλά κάποια μέρα τα βήματά του τον φέρνουν στο θέατρο όπου η άλλοτε προστατευομένη του, έχει γίνει διάσημη. Αγοράζει ένα εισιτήριο στη γαλαρία για να δει την παράσταση. Στη διάρκεια του έργου η Νόρα κάποια στιγμή τον διακρίνει μεταξύ των θεατών, και τον προσκαλεί να την συνοδεύσει στο πιάνο. Το πολυπληθές κοινό τον αναγνωρίζει και τον αποθεώνει. Ο ασθενικός γέροντας ανεβαίνει στη σκηνή, αλλά όταν τελειώνει το παίξιμο, δεν αντέχει τη συγκίνηση που του προκαλούν οι επευφημίες. Αφήνει πάνω στη σκηνή την τελευταία του πνοή, παίρνοντας μαζί του και τα τελευταία χειροκροτήματα.
Παρατηρήσεις

Το έργο αυτό γυρίστηκε εξ ολοκλήρου χωρίς εξωτερικά πλάνα στο στούντιο της Νόβακ - Ωρίων που ήταν το τελειότερο της εποχής. Κατά την διάρκεια του γυρίσματος ο ίδιος ο Νόβακ υποστήριζε ότι πλέον το ελληνικό φιλμ δεν φοβάται τα «εσωτερικά γυρίσματα», διότι υπήρχε η πείρα του πώς επιτυγχάνεται ο κατάλληλος φωτισμός. Τα πλάνα με το κοινό που συμμετείχε με καλοπροαίρετους προσκεκλημένους γυρίστηκαν στις 28 Νοεμβρίου 1943 στον κινηματογράφο ΡΕΞ. Στην ταινία ακούγονται πολλές γνωστές μελωδίες του πρωταγωνιστή καθώς και το "Μόνο για σένα", που αποτελούσε το λάιτ μοτίβ. Μέχρι τα γυρίσματα εκείνα το όνομα της πρωταγωνίστριας παρέμενε μυστικό, ως ιδεώδης αποκάλυψη. Η πρεμιέρα δόθηκε την 1η Μαΐου 1944.
Συντελεστές

Σκηνοθεσία-σενάριο … Γιώργος Τζαβέλλας
Διευθυντής φωτογραφίας … Τώνης Νόβακ
Ηχολήπτης … Μαυρίκιος Νόβακ
Μουσική … Κλέων Τριανταφύλλου
Μακιγιάζ … Κίμων Σπαθόπουλος
Τραγουδίστρια … Καίτη Πατρίτση
Χορογράφος … Γιάννης Φλερύ
Χορευτές … Γιάννης Φλερύ, Γιώργος Νικητάκης, Α. Φιλιακός, Ε. Βάμμης, Α. Βαλσάμης
Φωτογράφος-πλατώ … Τώνης Νόβακ
Διευθυντής παραγωγής … Μαυρίκιος Νόβακ
Ειδικός συνεργάτης … Ιάσων Νόβακ
Παραγωγή … Νόβακ Φιλμς

Ηθοποιοί

Κλέων Τριανταφύλλου ... Άλφα
Ζινέτ Λακάζ ... Νόρα
Δημήτρης Χορν ... Στέφανος
Αλέκος Αλεξανδράκης
Τζένη Σταυροπούλου
Κίμων Σπαθόπουλος
Μπέμπα Δελούδη
Ανδρέας Ευαγγελίου
Έφη Πάλμη
Μαρίκα Θηβαίου
Γιώργος Φούντας
Χ. Ζαμάνος
Νίκος Βλαχόπουλος
Βελισσάριος Κοντογιάννης
Μαριάννα Άννινου
Βασίλης Νικολαΐδης
Μ. Αντωνίου
Πέτρος Πανταζής
Σ. Χριστόπουλος
Α. Καρρά
Ν. Γαλανάκης
Κ. Κωστή
Κ. Κάσκαρης
Ν. Κολιοντζή
Λευτέρης Τρακάδας
Α. Γερούτσκη
Γιώργος Ζωγράφος

Πηγές

«Κινηματογραφικός Αστήρ» (περιοδικό) αρ. τευχ.16
Γ. Σολδάτος "Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου", τομ. 1ος,εκδ. Αιγόκερως, Αθήνα,1988, σελ.101

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License