- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Οι Χαμένοι Άγγελοι είναι ελληνική κοινωνική δραματική ταινία κινηματογράφου σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου και παραγωγής Φίνος Φιλμ.

Πλοκή

Ο Χρήστος Τεράκης είναι πλούσιος Έλληνας από την Αλεξάνδρεια που ήρθε στην Ελλάδα για να συνεχίσει την εγκληματική του καριέρα. Είναι έμπορος ναρκωτικών και ζητάει ένα ανύποπτο θύμα για να μεταφέρει τα βαποράκια του. Ο Λουκάς, μάγκας του υπόκοσμου με βεβαρημένο ποινικό, θα του συστήσει την θετή θυγατέρα του την Έλλη. Η Έλλη πιάνει δουλειά στον Τεράκη με την προϋπόθεση άκρης εχεμύθειας περί των επαγγελματικών μυστικών, ενώ για τα μάτια του κόσμου προτίθεται να προσποιείται ότι βοηθάει την υπηρέτρια. Ο πατριός της από απληστία εκβιάζει τον Τεράκη να του δίνει όλο και μεγαλύτερο χαρτζιλίκι για να παίζει χαρτιά. Μπροστά στα μάτια της Έλλης ο μεθυσμένος Λουκάς λόγο πάνω στο λόγο θα επιτεθεί με στιλέτο στον Τεράκη, ο οποίος αμυνόμενος θα τον σκοτώσει με έναν χαρτοκόπτη. Η αστυνομία θα ρίξει τα βάρη στην Έλλη, η οποία θα χάσει τα λογικά της και θα κατηγορηθεί για φόνο. Τελικά ο Τεράκης μαθαίνει ότι η Έλλη είναι κόρη του και οι τύψεις του θα τον αναγκάσουν να μεταμελήσει ειλικρινά για όλες του τις αμαρτίες και να ομολογήσει τον φόνο μπροστά στο δικαστήριο αθωώνοντας την Έλλη.


Επιρροή

Η ταινία ήταν από τις πρώτες και μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της Φίνος Φιλμ. Στο έργο αυτό πρωτοεμφανίστηκαν οι Ειρήνη Παππά, Θόδωρος Μορίδης, Κίμων Δημόπουλος, Ανδρέας Παντόπουλος και Τάκης Καραβασίλης, ενώ ήταν η δεύτερη εμφάνιση της Σμαρούλας Γιούλη. Ο Μανώλης Χιώτης εμφανίζεται να παίζει το τρίχορδο μπουζούκι του συνοδευόμενος από λαϊκή ορχήστρα.

Χαμένοι Άγγελοι
Σκηνοθεσία Νίκος Τσιφόρος
Παραγωγή Φίνος Φιλμ
Σενάριο Νίκος Τσιφόρος
Πρωταγωνιστές
Πρώτη προβολή 1948
Σελίδα Cine.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ (1948) Παρουσίαση του έργου στο www.greek-best.com

Εγκυκλοπαίδεια ελληνικού κινηματογράφου

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License