- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Γκόλφω είναι βουκολικό δραματικό ειδύλλιο σε πέντε πράξεις του Σπύρου Περεσιάδη. Γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ακράτα, τον τόπο διαμονής του συγγραφέα το 1893 . Πολύ σύντομα όμως παραστάθηκε στις Αθηναϊκές σκηνές, ατην υπόλοιπη ελληνική επαρχία αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού με έντονο ελληνικό στοιχείο (Σμύρνη, Οδησσό, Παρίσι). Η απήχηση που γνώρισε το έργο ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι μικροί θίασοι να το θεωρούν «Σωσίβιο των θιάσων», το έργο δηλαδή που πάντα θα εξασφαλίσει θεατές. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε μεταφέρθηκε αμέσως και στον κινηματογράφο: η Γκόλφω είναι η πρώτη γνωστή μεγάλου μήκους ταινία του ελληνικού κινηματογράφου.

Υπόθεση

Προειδοποίηση για αποκάλυψη πλοκής: Ακολουθούν λεπτομέρειες της υπόθεσης ή του τέλους.

Η φτωχή και ορφανή Γκόλφω, μια όμορφη νεαρή βοσκοπούλα που ξενοδουλεύει υπηρετώντας τον τσέλιγκα Ζήση, γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια ενός παλικαριού της περιοχής, του βοσκού Τάσου. Κι ενώ την πολιορκεί το αρχοντόπουλο της περιοχής, ο Κίτσος, εκείνη αρνείται τις προτάσεις του και παραμένει πιστή στους όρκους αγάπης που έχει ανταλλάξει με τον Τάσο. Οι δύο νέοι αρραβωνιάζονται και ετοιμάζονται να παντρευτούν, όταν ο Τάσος δέχεται πιεστικά προξενιά για την εξαδέλφη του Κίτσου και κόρη του τσέλιγκα, Σταυρούλα. Παρά την αρχική του άμεση άρνηση, ο Τάσος τελικά δελεάζεται από τη μεγάλη προίκα της Σταυρούλας και διώχνει την Γκόλφω. Η νεαρή κοπέλα απελπίζεται, χάνει τα λογικά της και καταριέται τον Τάσο. Λίγο πριν τον γάμο τους, η παραλοϊσμένη πια Γκόλφω σηκώνει την κατάρα και τους εύχεται κάθε ευτυχία. Ο Τάσος κλονίζεται από το μεγαλείο του έρωτά της, αλλάζει γνώμη και τρέχει στο κατόπι της, είναι όμως αργά: Η Γκόλφω έχει φαρμακωθεί και ξεψυχά στα χέρια του. Ο Τάσος αυτοκτονεί στο πλευρό της.

Οι αποκαλύψεις της πλοκής τελειώνουν εδώ.

Ενδεικτική παραστασιολογία

* 1893, Ακράτα, ερασιτέχνες ηθοποιοί

* 10 Αυγ. 1894, Αθήνα, θέατρο Παράδεισος, θίασος «Πρόοδος» του Δημήτρη Κοτοπούλη

* 1911, Αθήνα, «Δημοτικό Θέατρο Αθηνών» (500ή παράσταση)

* 26 Ιανουαρίου 1913, Θεσσαλονίκη, θέατρο «Εδέμ», Εθνικός Δραματικός Θίασος, (υποδοχή του τον πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελ. Βενιζέλου

* 1967, Αθήνα, Πεδίο του Άρεως, Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη

* Καλοκαίρι του 1974, «Μια ζωή Γκόλφω» (διασκευή) , «Άλσος» Παγκρατίου, θίασος: «Ελεύθερο Θέατρο»

* 2004-2007, Goλfω, διασκευή από τη θεατρική εταιρία Χώρος (παραστάθηκε στο ΚΘΒΕ, στο Φεστιβάλ Αθηνών κ.α)

Ταινίες

* «Γκόλφω», 1914, σε σκηνοθεσία του Κώστα Μπαχατόρη

* «Γκόλφω», 1955, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου

Η Γκόλφω παρουσιάζεται επίσης από το μπουλούκι των ηθοποιών στην ταινία Ο θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Γκόλφω
Συγγραφέας Σπύρος Περεσιάδης
Ρόλοι Τάσος

Γκόλφω
Αγωγιάτης
Κίτσος
Γιάννος
Αστέρω
Θανάσαινα
Δήμος
Γιαννούλα
Σταυρούλα
Βοσκοπούλα
Βοσκοπούλα
Ζήσαινα
Γεωργούλα

Πηγές

* Τάσος Αιγιαλός: «Σπύρος Περεσιάδης, 150 χρόνια από τη γέννησή του» - Άρθρο στη εφημερίδα Φιλόδημος, 21/10/2004 (έκδοση στο διαδίκτυο)

* Goλfω, Πρόγραμμα της ομώνυμης παράστασης από τη θεατρική εταιρία Χώρος.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License