- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Το Άνθρωπος για όλες τις δουλειές είναι τίτλος απρόμαυρης ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας, παραγωγής 1966, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κωνσταντίνου. Το σενάριο υπογράφουν οι Γιώργος Κωνσταντίνου και Χρήστος Κυριάκος ενώ η παραγωγή έγινε από την εταιρεία Αφοι Ρουσόπουλλοι.

Άνθρωπος για όλες τις δουλειές
Σκηνοθεσία Γιώργος Κωνσταντίνου
Παραγωγή Γιώργος Λαζαρίδης
Δημήτρης Σαρρής
Κώστας Ψαρράς
Σενάριο Γιώργος Λαζαρίδης
Ιστορία Γιώργος Κωνσταντίνου
Χρήστος Κυριάκος
Πρωταγωνιστές Γιώργος Κωνσταντίνου
Μπεάτα Ασημακοπούλου
Χλόη Λιάσκου
Γιώργος Μούτσιος
Γιάννης Μιχαλόπουλος
Μπέτυ Αρβανίτη
Αλέκος Τζανετάκος
Μουσική Γιώργος Θεοδοσιάδης
Φωτογραφία Λάκης Καλύβας
Μοντάζ Λευτέρης Σιασκάς
Χορογραφία Άρης Μαλιάγρος
Εταιρεία παραγωγής Αφοί Ρουσσόπουλοι - Γ. Λαζαρίδης

- Δ. Σαρρής - Κ. Ψαρράς

Πρώτη προβολή 1966
Κυκλοφορία 28 Νοεμβρίου 2003 (DVD)
Διάρκεια 95
Προέλευση Ελλάδα
Γλώσσα ελληνική


Πλοκή Η περίληψη πλοκής σε αυτό το λήμμα είναι ημιτελής

Ο Γιώργος Πασπαράτος γιος του εφοπλιστή καπεταν-Μανώλη που οι σπουδές του στο εξωτερικό τον έχουν διαμορφώσει σε έναν αμείλικτο αριβίστα συγκρούεται κάθετα με τον πατέρα του ο οποίος προσπαθεί να του ενσταλλάξει μια πιο ανθρωπιστική φιλοσοφία με αποτέλεσμα να αποφασίσει πεισμώνοντας να εγκαταλείψει έξω φρενών την οικογενειακή επιχείρηση, μαζί και τη Λίζα που είναι ερωτευμένη μαζί του, για να αποδείξει στο πατέρα του ότι μπορεί να πετύχει στη ζωή με τις δικές του μεθόδους, ότι μπορεί να γίνει πλούσιος εκμεταλλευόμενος τις στεναχώριες και τη μοναξιά των πλουσίων. Πιάνει δουλειά ως σερβιτόρος σ' ένα ξενοδοχείο όπου παράλληλα με τα καθήκοντα του αρχίζει να μελετά τους πελάτες του και να δολοπλοκεί ανάλογα χειραγωγόντας τους, άλλοτε με επιτυχίες, αλλοτε με αποτυχίες, μέσα από τις οποίες όμως, καθώς και μέσω μιας πληθώρας άλλων περιστατικών της πλοκής του έργου (που συνιστούν μια καλά δομημένη κωμωδία καταστάσεων που πλαισιώνεται από μοναδικά ερμηνευμένους χιουμοριστικούς διαλόγους), αρχίζει να βιώνει μια σταδιακή πλήρη μεταστροφή 180 μοιρών από τις δικές του αρχικές πεποιθήσεις προς την συνειδητοποίηση ότι ο πατέρας του τελικά ήταν αυτός που μάλλον είχε δίκιο ευθύς εξ αρχής κι όχι ο εαυτός του. Παρόλο που ο αριβισμός του φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ο ίδιος τελικά συναισθάνεται ότι μια τέτοια στάση ζωής δεν του ταιριάζει προσωπικά. Έτσι στο φινάλε του έργου αποφασίζει να επιστρέψει για να βρει προς έκπληξη του ότι η προτύτερα ερωτευμένη μαζί του Λίζα έχει μετατραπεί τώρα σε μια παγερή και αδιάφορη αριβιστρία σε πλήρη αντιγραφή των δικών αποκηρυγμένων πλέον προτύπων. Τελικά καταφέρνει να την ξανακερδίσει και το έργο τελειώνει με το στερεότυπο της τελικής ένωσης του ζευγαριού των ταινιών της εποχής.
Διανομή

Γιώργος Κωνσταντίνου ... Γιώργος Πασπαράτος
Μπεάτα Ασημακοπούλου ... Λίζα
Νίκος Τζόγιας ... Στέφανος
Γιώργος Μούτσιος ... Δημήτρης
Χλόη Λιάσκου .. Ερμίδου
Τζαβαλάς Καρούσος ... Καπετάν Μανώλης
Γιάννης Μιχαλόπουλος ... Τζον Πάπας
Λίλιαν Μινιάτη ... Ειρήνη
Αλέκος Τζανετάκος ... Φάνης
Σταύρος Ξενίδης ... Σταύρος
Μπέτυ Αρβανίτη
Μάκης Δεμίρης
Μαρία Ιωαννίδου
Άρης Μαλιαγρός

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Το Άνθρωπος για όλες τις δουλειές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Το Άνθρωπος για όλες τις δουλειέςστο Cine.gr

Εγκυκλοπαίδεια ελληνικού κινηματογράφου

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License