ART

 

.

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας με έδρα το Αιγάλεω. Ιδρύθηκε το 1983 με το Ν.1404/83 ως εκπαιδευτικό ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με σπουδές αρχικά 3.5-ετών διάρκειας.

Το ΤΕΙ Πειραιά εντάχθηκε στην Ανώτατη Εκπαίδευση ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι., ISCED 5A) με τους νόμους Ν.2916/2001 και Ν.3549/2007, N.3794/2009, N.4009/2011, N.4071/2012, Ν.4076/2012 με ανώτατες σπουδές 4-ετούς διάρκειας και απονέμει πτυχία που αποτελούν τον πρώτο ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών. Η εισαγωγή των σπουδαστών στο ΤΕΙ Πειραιά γίνεται με το ενιαίο τρόπο για την Ανώτατη Εκπαίδευση με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων. Στα πλαίσια της αποστολής του το ΤΕΙ Πειραιά παρέχει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου για την εφαρμογή επιστημονικών, τεχνολογικών, καλλιτεχνικών γνώσεων και δεξιοτήτων και διεξάγει έρευνα, κυρίως εφαρμοσμένη και τεχνολογική. Ένας σπουδαστής για να καταστεί πτυχιούχος πρέπει να παρακολουθήσει και να εξετασθεί με επιτυχία τα μαθήματα του τμήματός του, να εκπονήσει πτυχιακή εργασία και να πραγματοποιήσει εξάμηνη πρακτική άσκηση.

Οι εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Πειραιά και η έδρα του είναι στο Αιγάλεω επί των οδών Π. Ράλλη και Θηβών 250. Από το 2004 λειτουργεί και παράρτημα του ΤΕΙ Πειραιά στις Σπέτσες, στις βορειοδυτικές παρυφές της πόλης, στις εγκαταστάσεις της ιστορικής Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής που, προς το παρόν, περιλαμβάνει το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σχολές και τμήματα

Οι σχολές και τα τμήματα ειδικότητας είναι τα εξής:
Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών
Τμήμα Αυτοματισμού

Το Τμήμα Αυτοματισμού του Τ.Ε.Ι. Πειραιά δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το 1987. Σκοπός του τμήματος είναι να εκπαιδεύσει Μηχανικούς Αυτοματισμού.
Αντικείμενο σπουδών

Ανάλυσης Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου, που μελετάει την ευστάθεια συστημάτων και την εργαστηριακή μελέτη μηχανικών, υδραυλικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, ψηφιακών και αναλογικών συσκευών ελέγχου.

Σύνθεσης Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου, δηλαδή την μελέτη και κατασκευή ρυθμιστών και την μελέτη των μεθόδων κατασκευής ελεγκτών, καθώς και εμπειρία των βασικών βιομηχανικών συστημάτων αυτομάτου ελέγχου.

Προγραμματισμός Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου, που περιλαμβάνει τη χρήση μικροϋπολογιστών, καθώς και αναλογικών-ψηφιακών συστημάτων, την διατύπωση προγραμμάτων στοιχειώδους και άριστου ελέγχου και γενικά μια εποπτεία για τις νέες κατευθύνσεις που αναπτύσσονται στον αυτόματο έλεγχο και το ευρύ πεδίο εφαρμογών του.

Ο παραπάνω ορισμός του αντικειμένου σπουδών έχει ορισθεί από το παιδαγωγικό ινστιτούτο και είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του όπως και σε αυτήν του τμήματος. Ο αυτόματος έλεγχος περιλαμβάνει την θεωρία, η οποία βασίζεται στα μαθηματικά και περιγράφεται από αυτά και από την πράξη όπου περιλαμβάνει την υλοποίηση των μοντέλων που έχουν περιγραφεί με τα μαθηματικά. Η υλοποίηση πλέον γίνεται με την χρήση μικροϋπολογιστών όσον αφορά το έξυπνο κομμάτι της κατασκευής και με υδραυλικά ή μηχανικά εξαρτήματα για το μηχανικό μέρος.

Ο Μηχανικός Αυτοματισμού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είναι σε θέση να:

Εφαρμόζει τις επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους ανάλυσης, σχεδίασης, ανάπτυξης, κατασκευής, χειρισμού και συντήρησης συστημάτων μηχατρονικής και τηλεματικής, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και υπολογιστικών, υδραυλικών και πνευματικών, ηλεκτρικών μηχανών κ.λ.π. ως και τον αυτόματο έλεγχο αυτών. Πραγματοποιεί επιβλέψεις και επιμετρήσεις έργων που ανήκουν σε τέτοια συστήματα και που περιέχουν στοιχεία αυτομάτου ελέγχου. Πραγματοποιεί πραγματογνωμοσύνες και εκτιμήσεις σε εγκαταστάσεις συστημάτων από τα ανωτέρω. Συντάσσει και επιβλέπει μελέτες έργων και εργασιών που αφορούν σε συστήματα αυτομάτου ελέγχου ή γενικότερα συστήματα ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, υπολογιστικά, υδραυλικά και πνευματικά κ.λ.π., στα πλαίσια δημοσίων ή ιδιωτικών έργων, ως ελεύθερος επαγγελματίας ή υπάλληλος εταιρειών δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Χρησιμοποιεί, συντηρεί,προγραμματίζει, ρυθμίζει και αναπροσαρμόζει υπολογιστές, μικροϋπολογιστές, προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές (PLCs) και γενικώς εξοπλισμό που υλοποιεί αλγορίθμους αυτομάτου ελέγχου, συστήματα τηλεματική και μηχατρονικής.
Υπόλοιπα τμήματα της σχολής

Τμήμα Ηλεκτρολογίας
Τμήμα Αυτοματισμού
Τμήμα Ηλεκτρονικής
Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων
Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας
Τμήμα Μηχανολογίας
Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Τμήμα Λογιστικής
Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων

Γενικά τμήματα

Υπάρχουν επίσης τα γενικά τμήματα, που δεν χορηγούν πτυχίο:

Γενικό Τμήμα Μαθηματικών
Γενικό Τμήμα Φυσικής, Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών
Τμήμα Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

ΤΕΙ Πειραιά
Πρακτική άσκηση

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License