ART

 

.

Το Μινιόν (συνήθως γραμμένο με κεφαλαία ως ΜΙΝΙΟΝ) ήταν ένα πολυκατάστημα στη γωνία των οδών Πατησίων και Βερανζέρου στην Αθήνα, κοντά στην Πλατεία Ομονοίας.
Ακμή

Το 1934 ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς ίδρυσε με έναν συνεταίρο του το πρώτο περίπτερο με το όνομα Μινιόν. Από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.
Εμπρησμός 1980

Εν μέσω της εορταστικής περιόδου, στα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστράφηκε από εμπρησμό. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως, χωρίς αποτέλεσμα. Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ. Από την φωτιά διασώθηκε μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτηρίου, ενώ ο «Κατράντζος» κατέρρευσε από την πυρκαγιά και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.
Επαναλειτουργία (1983-1998)

Με δάνεια αποκαταστάθηκαν πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε το 1983, όμως λόγω υπερβολικών χρεών κρατικοποιήθηκε (βλέπε: Ο.Α.Ε.). Δεν παρουσίασε κέρδη μέχρι το 1990, όμως το 1991 περιήλθε ξανά στα χέρια του Γεωργακά. Είχε 9 ορόφους αλλά ο όγδοος άνοιγε μόνο κάθε εορταστική περίοδο. Ήταν το πρώτο κατάστημα που χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες και από τα πρώτα με κλιματισμό.

Αποτελούνταν από τους εξής εννέα ορόφους:

Ισόγειο : Σχολικά είδη, καλλυντικά, δημιουργία σφραγίδων, προσκλητηρίων κτλ (Type Center), δισκοπωλείο.
1ος : Βιβλιοπωλείο, γραφείο ταξιδιών (Mini Tours), φωτοτυπίες, αναψυκτήριο, γραφείο φύλαξης, γραφείο ανακοινώσεων.
2ος : Ανδρικά είδη.
3ος : Γυναικεία είδη.
4ος : Αθλητικά.
5ος : Είδη Σπιτιού, κατάστημα με προϊόντα για κατοικίδια.
6ος : Είδη Σπιτιού, ηλεκτρικά είδη, Τμήμα Υπολογιστών (Altec, Apple).
7ος : Παιχνίδια, βιντεοπαιχνίδια, εποχιακά (Καλοκαίρι : Είδη κατασκήνωσης, Φθινόπωρο: Σχολικά, Χειμώνας: χριστουγεννιάτικα, Άνοιξη: είδη αποκριάς). Υπήρχε επίσης μία μεγάλη απομίμηση ελέφαντα.
8ος : Όροφος εκδηλώσεων με θέατρο, γιορτές παιδιών υπαλλήλων, χώρος παιχνιδιού με πισίνα με μπαλάκια, μίνι αναψυκτήριο με μαλλί της γριάς, αναψυκτικά, τοστ, μηχανήματα που λειτουργούσαν με τη ρίψη κερμάτων.
9ος : Εστιατόριο εσωτερικού και εξωτερικού χώρου (Mini Grill) καθώς και ένα μίνι ενυδρείο.

Μετά το 1998

Μετά τη διακοπή λειτουργίας, το Μινιόν αποκτήθηκε από την Elmec Sports, της οικογένειας Φάις, με στόχο να ανακαινίσει το κτίριο και να λειτουργήσει ξανά ως κατάστημα. Με την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα πέρασε στην Folli Follie Holdings S.A. Η εταιρεία αρχικά επιχείρησε να ενοικιάσει το κτίριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος , αλλά μετά την αποτυχία του εγχειρήματος το 2012, άρχισε να προετοιμάζεται ώστε να το μετατρέψει σε κατάστημα, μια διαδικασία που σταμάτησε μετά την αποκάλυψη του 2018 ότι η εταιρεία παρουσίαζε ψευδή κέρδη. Η αξία του κτιρίου υπολογίστηκε το 2019 σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Το κτίριο σε αυτή τη φάση ήταν εγκαταλελειμμένο για 20 χρόνια και ουσιαστικά κενό και ύστερα από διαγωνισμό του 2016 είχε καλυφθεί με ένα έργο ζωγραφικής.[1]

Το 2021 το κτίριο του Μινιόν βγήκε σε διαγωνισμό στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις από επενδυτικά σχήματα.[2]
Παραπομπές

Μπέλλος, Ηλίας (15 Απριλίου 2019). «Πωλητήριο στο Μινιόν δρομολογεί η Folli Follie». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2021.

«Στην Dimand το Μινιόν - άνω των 25 εκατ. ευρώ το τίμημα». Capital.gr. 23 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

https://web.archive.org/
Το Μυστικό της επιτυχίας - Γιάννης Γεωργάκας (Νυχτερινός Επισκέπτης) (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)

Εγκυκλοπαίδεια Οικονομίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License