- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ηνίοχος των Δελφών

Ηνίοχος των Δελφών

Ηνίοχος των Δελφών

Ηνίοχος των Δελφών

Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Ονομάζεται ο αμαξηλάτης, εκείνος που κρατά τα ηνία. Η αρχαία ελληνική τέχνη έδωσε στην ανθρωπότητα ένα περίφημο άγαλμα ηνίοχου, γνωστό με το όνομα "ηνίοχος των Δελφών".

Ηνίοχος των Δελφών

Δελφοί 1896, Ηνίοχος των Δελφών

Βρέθηκε το 1896, στις ανασκαφές που γίνονταν στους Δελφούς κι από τότε βρίσκεται στο μουσείο που υπάρχει εκεί. Το ύψος του αγάλματος είναι το φυσικό ύψος ενός ανθρώπου. Κατασκευάστηκε από χαλκό. Παριστάνει ένα λεβεντόκορμο νεαρό ηνίοχο, με την ταινία που φορούσαν οι νικητές αμαξηλάτες στο κεφάλι και με μακρύ χιτώνα.

Η εκτέλεση του έργου είναι αριστουργηματική και πραγματικό δημιούργημα της καλλιτεχνικής έκφρασης του 5ου αι. π.Χ. που πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκε. Δυστυχώς δε διασώθηκε το άγαλμα ολόκληρο. Του λείπει το αριστερό χέρι κι ένα μέρος από τη ζώνη που κρατούσε το χιτώνα. Στα χέρια του υπάρχουν απομεινάρια ηνίων, πράγμα που φανερώνει ότι το άγαλμα ήταν μέρος ενός συνόλου απ' το οποίο χάθηκε η άμαξα.

Ζωντανή κι αξιοπρόσεκτη είναι η έκφραση των ματιών, που έχουν γίνει από κάποια χρωματιστή ύλη.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License