- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -


Ο Μαξιμίλιαν "Μαξ" Σρεκ (γερμ. Max Schreck) (6 Σεπτεμβρίου 1879 στο Βερολίνο, † 20 Φεβρουαρίου 1936 στο Μόναχο) ήταν γερμανός ηθοποιός ο οποίος έμεινε γνωστός κυρίως ως πρωταγωνιστής της βωβής ταινίας τρόμου Νοσφεράτου από το 1922.

Max Schreck 1922

Βιογραφικό

Ο Μαξ Σρεκ σπούδασε υποκριτική στο Berliner Staatstheater. Αφού τελείωσε τις σπουδές, πήγε σε περιοδεία για διάστημα δυο χρόνων εντός του γερμανόφωνου χώρου. Μεταξύ άλλων πέρασε από την Βρέμη, την Ερφούρτη, την Λουκέρνη και την Φρανκφούρτη. Το 1910 παντρεύτηκε την ηθοποιό Φραντζίσκα Οτ, η οποία στο εξής λεγόταν Φάνη Σρεκ.

Από το 1919 μέχρι το 1922 εργάστηκε στο θέατρο Münchner Kammerspiele του Μονάχου. Τα χρόνια αυτά γυρίστηκε και η ταινία Der Richter von Zalamea, η πρώτη ταινία στην οποία εμφανίστηκε ο Σρεκ. Το 1922 τον έκλεισε η κινηματογραφική εταιρία Prana Film για την πρώτη και μοναδική παραγωγή της, Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, όπου πρωταγωνίστησε ως βρικόλακας κόμης Όρλοκ Νοσφεράτου. Η ταινία αυτή του σκηνοθέτη Φρίντριχ Μουρνάου ήταν μία από τις πιο διάσημες ταινίες όλων των εποχών [1]. Με τον ρόλο αυτό ο Σρεκ κέρδισε παγκόσμια φήμη, ενώ μέχρι σήμερα κάποιοι "ευκολόπιστοι" άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Σρεκ, το όνομα του οποίου στα αγγλικά σημαίνει max horror (maximum horror), ίσως να ήταν πραγματικός βρικόλακας.

Το 1923 πρωταγωνίστησε στο κοινωνικό δράμα του Καρλ Γκρούνε (Die Straße), το 1925 πήρε πολύ καλές κριτικές για τον ρόλο του φαρμακοποιού στο "Krieg im Frieden" και το 1927 εμφανίζεται και πάλι σε ταινία του Γκρούνε, το ειρηνιστικό Am Rande der Welt.

Κατόπιν επέστρεψε στο θέατρο Münchner Kammerspiele. Εργάστηκε στο εξής στο θέατρο, αλλά συνέχισε να εμφανίζεται σε βωβές ταινίες. Συνεργάστηκε με τους Max Ophüls, Μπερτ Μπρεχτ και Καρλ Βάλεντιν. Συνολικά γύρισε περισσότερες από σαράντα ταινίες (μεταξύ άλλων και η "Ritter der Nacht" από το 1928). Επίσης έδωσε την φωνή του στον χαρακτήρα του Abbé Maria στην γερμανική εκδοχή του Κόμη Μόντε Χρίστο του Rowland V. Lee (1934). Το Φεβρουάριο του 1928 συμμετείχε σε σατυρικό, αντιφασιστικό πρόγραμμα της Έρικα Μαν ("Die Pfeffermühle") στο "Bonbonniere" του Μονάχου, στο δεύτερο μέρος του οποίου παρουσίαζε το κείμενο "Der Koch", όπου αναφέρεται σε έναν παντοδύναμο και δικτατορικό δημαγωγό, στον οποίο κανείς δεν προβάλλει αντίσταση.

Ο Σρεκ πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 56 ετών, αφού λίγο πριν είχε υποδυθεί τον ιεροεξεταστή σε παράσταση του Ντον Κάρλος. Στις 14 Μαρτίου κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Waldfriedhof του Βερολίνου.

Το 2000 ο σκηνοθέτης E. Elias Merhiges αποτίει φόρο τιμής τόσο στο θρυλικό "Νοσφεράτου" όσο και στο μύθο που τον περιβάλλει με την ταινία Shadow of the Vampire (Στη Σκιά Του Βρικόλακα), όπου ο Γουίλεμ Νταφόε υποδύεται τον μυστηριώδη Μαξ Σρεκ σε φανταστικό σετ του "Νοσφεράτου".
Trivia

Στην ταινία Ο Μπάτμαν Επιστρέφει ο Κρίστοφερ Ουόκεν υποδύεται χαρακτήρα με όνομα "Max Schreck". Ο σκηνοθέτης της ταινίας Τιμ Μπάρτον χαρακτήρισε την ιδέα του αυτή ως "in-joke".

Φιλμογραφία

1920 - Der Richter von Zalamea
1920 - Der unheimliche Chinese
1921 - Der Verfluchte
1921 - Am Narrenseil
1921 - Der zeugende Tod
1921 - Der Roman der Christine von Herre
1921 - Pique Ass
1921 - Nathan der Weise
1921 - Der Favorit der Königin
1921 - Nosferatu, eine Symphonie des Grauens
1923 - Die Straße
1923 - Die Mysterien eines Frisiersalons
1923 - Der Kaufmann von Venedig
1924 - Dudu, ein Menschenschicksal
1924 - Die Finanzen des Großherzogs
1925 - Krieg im Frieden
1925 - Die gefundene Braut
1926 - Der rosa Diamant
1927 - Der Sohn der Hagar
1927 - Am Rande der Welt
1927 - Ramper der Tiermensch
1928 - Wolga – Wolga, die Ballade von Stenka Rasin
1928 - Dona Juana
1928 - Der alte Fritz 2. Ausklang
1928 - Luther, ein Film der deutschen Reformation
1928 - Scampolo, das Mädchen der Straße
1928 - Rasputins Liebesabenteuer
1928 - Republik der Backfische
1928 - Ritter der Nacht
1928 - Moderne Piraten, ein Südseeabenteuer
1928 - Serenissimus und die letzte Jungfrau
1929 - Der Kampf der Tertia
1929 - Ludwig der Zweite, König von Bayern
1930 - Die zwölfte Stunde – Eine Nacht des Grauens
1930 - Land des Lächelns
1930 - Im Banne der Berge
1932 - Nacht der Versuchung
1932 - Ein Mann mit Herz
1932 - Peter Voß, der Millionendieb
1932 - Die verkaufte Braut
1932 - Fürst Seppl
1933 - Muss man sich gleich scheiden lassen
1933 - Eine Frau wie du
1933 - Fräulein Hoffmanns Erzählungen
1933 - Roman einer Nacht
1934 - Das verliebte Hotel
1935 - Peer Gynt
1935 - Der Schlafwagenkontrolleur
1935 - Knock Out
1935 - Donogoo Tonka – Die geheimnissvolle Stadt
1936 - Die letzten Vier Von Santa Cruz
1932-1934 - Max Schreck - Private 16mm Filme (ιδιωτικές ταινίες)

Παραπομπές

(Αγγλικά) Find A Grave. 5561798. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
filmportal.de. cb435f768a2c4b1abcd10c668e04e691. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2014.
Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2014.

Γερμανοί

Εγκυκλοπαίδεια Γερμανίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News