- Art Gallery -

 

.

Η Ιρένε φον Μάιεντορφ (γερμ. Irene Isabella Margarethe Paulina Caecilia Freiin von Meyendorff, 1916-2001) υπήρξε Γερμανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου. Αργότερα πήρε τη βρετανική υπηκοότητα.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1916 στο Ταλίν της Ρωσίας. Η καταγωγή της ήταν από τον ευγενή οίκο των Μάιεντορφ της Βαλτικής. Με την έκρηξη της Ρωσικής επανάστασης κατέφυγαν στη Γερμανία, όπου ο πατέρας της πέθανε το 1925. Εκεί μεγάλωσε στη Βρέμη. Μετά το γυμνάσιο πήγε στην Αμερική και έπιασε δουλειά ως μοντέρ σε κινηματογραφικό στούντιο. Ανακαλύφθηκε όμως ως ηθοποιός και πρωταγωνίστησε σε περιπετειώδες έργο με σκηνοθέτη τον Βέρνερ Κλίνγκερ. Πήγε σε θεατρική σχολή και έγινε περιζήτητη. Επέστρεψε στη Ναζιστική Γερμανία και γύρισε πολλές ταινίες, ενώ μετά τη λήξη του πολέμου συνέχισε να εμφανίζεται στο θέατρο. Παντρεύτηκε τέσσερεις φορές. Εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και το 1967 έλαβε την βρετανική υπηκοότητα. Απεβίωσε στις 28 Σεπτεμβρίου 2001 στο Κίνγκς Σόρμπον του Χέμπσάιρ της Αγγλίας.
Βραβεύσεις

Τιμήθηκε με τη χρυσή ταινία (Filmband in Gold) το 1988 για την μακροχρόνια και σπουδαία παρουσία της στον γερμανικό κινηματογράφο.

Φιλμογραφία

1935/1936: Die letzten Vier von Santa Cruz
1936: Verräter
1938: Fahrendes Volk
1937/1938: Es leuchten die Sterne
1938: Zwei Frauen
1939: Schneider Wibbel
1939: Leinen aus Irland
1939: Wir tanzen um die Welt
1939/1940: Casanova heiratet
1941: Frau Luna
1941: Was geschah in dieser Nacht?
1942: Einmal der liebe Herrgott sein
1942: Wen die Götter lieben
1942: Johann
1942: Opfergang
1943: Um 9 kommt Harald
1943/44: Eine kleine Sommermelodie [Verboten, nie aufgeführt]
1943/45: Kolberg
1944: Philharmoniker
1944/1945: Der Fall Molander [Unvollendet]

1947/1948: Film ohne Titel
1948: Der Apfel ist ab
1949: 1x1 der Ehe
1950: Epilog – Das Geheimnis der Orplid
1950: Pikanterie
1951: Gift im Zoo
1953: Der Vetter aus Dingsda
1954: Bildnis einer Unbekannten
1954: Rittmeister Wronski
1955: Versuchung
1956: Zärtliches Geheimnis / Ferien in Tirol
1956: Drei Birken auf der Heide
1957: Die Freundin meines Mannes
1960: Im Namen einer Mutter
1960: Die Botschafterin
1960: Das Paradies [TV]
1965: Hell ist Empty [GB]
1965: Lange Beine – lange Finger
1968: Mayerling

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Βιογραφικό της Irene von Meyendorff στο filmportal.de
Ιρένε φον Μάιεντορφ στο IMDb

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License