- Art Gallery -

 

.

Ο Άουγκουστ Μάκε (γερμ. August Macke, 3 Ιανουαρίου 1887 - 26 Σεπτεμβρίου 1914) ήταν Γερμανός ζωγράφος και ένα από τα κύρια μέλη της γερμανικής εξπρεσιονιστικής ομάδας Der Blaue Reiter (O Γαλάζιος Καβαλάρης).

August Macke


Paintings

Paintings

Farewell

Anglers at the Rhine

Tree in the cornfield

View on an Alley

Lady in a green jacket

Elisabeth at the desk

Donkey rider

Colored composition

Rocky landscape

Garden at Thuner lake

Garden image

Garden Restaurant

Gates

Vegetable fields

Big Zoo , Triptych

Large bright showcase

Merchant with Jugs

House in the garden

Bright House

In the bazaar

In the temple hall

Courtyard of the country house in St. Germain

Kairouan (III )

Landscape at Hammamet

Landscape with Cows and Camel

People at the blue lake

Girl In Green

Girl with fish bell

Man with donkey

St. Mary's Church with houses and chimney

Market in Algiers

With a yellow jacket

Fashion window

Couple at the garden table

Couple in the forest

Portrait of the artist's wife with a hat

Portrait of Franz Marc

Portrait with apples

Russian Ballet (I)

Canyon

Tightrope walker

Self-portrait

Self Portrait with Hat

Sunny Way

Walkers

St. Germain in Tunis

Still Life : Hyacinths carpet

Terrace of the country house in St. Germain

Tunis landscape with a sedentary Arabs

Turkish Café (I)

Turkish Café (II )

Before the hat shop (woman with red jacket and child )

Zoological Garden (I)

Colour circle

Female nude with corall necklace

Drawings

Farmer haying under trees

Έζησε κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα καινοτόμου εποχής για τη γερμανική τέχνη όπου αναπτύχθηκαν οι κυριότερες γερμανικές εξπρεσιονιστικές τάσεις, καθώς επίσης πραγματοποιήθηκε η άφιξη στη Γερμανία των πρωτοποριακών αβάν-γκαρντ κινημάτων που διαμορφώθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως για έναν αληθινό καλλιτέχνη της εποχής του, ο Μάκε ήξερε πώς να ενσωματώσει στη ζωγραφική του τα στοιχεία της avant-garde που περισσότερο τον ενδιέφεραν.

Γεννήθηκε στη Μέσεντε της Γερμανίας. Ο πατέρας του, Άουγκουστ Φρίντριχ Χερμανν Μάκε (1845-1904), ήταν εργολάβος οικοδομών ενώ η μητέρα του, Μαρία Φλορεντίνε το γένος Άντολφ (1848-1922), προερχόταν από μια αγροτική οικογένεια στην περιοχή Ζάουερλαντ της Γερμανίας. Η οικογένεια έζησε στη οδό «Brüsseler Straße» μέχρι τα 13 χρόνια του Άουγκουστ.

Το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργικής ζωής του κατοικούσε στη Βόννη, με εξαίρεση μερικές περιόδους που έζησε στη λίμνη Τουν στην Ελβετία και διάφορα ταξίδια στο Παρίσι, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τυνησία. Στο Παρίσι, όπου ταξίδεψε για πρώτη φορά το 1907, ο Μάκε ήρθε σε επαφή με το έργο των ιμπρεσιονιστών, και αμέσως μόλις αυτός πήγε στο Βερολίνο πέρασε μερικούς μήνες στο στούντιο Lovis Corinth. Το ύφος του διαμορφώθηκε μέσα από την τεχνοτροπία των Γάλλων ιμπρεσιονιστών και μεταϊμπρεσιονιστών, περνώντας αργότερα από μια φωβιστική περίοδο.
View of an Alley (1914)

Το 1909 παντρεύτηκε με την Ελίζαμπετ Γκέρχαρντ. Το 1910, μέσω της φιλίας του με το Φραντς Μαρκ, ο Μάκε συνάντησε τον Βασίλι Καντίνσκι και για λίγο μοιράστηκε τα μη αντικειμενικά, αισθητικά, μυστικιστικά και συμβολικά στοιχεία του κινήματος Der blaue Reiter (Ο Γαλάζιος Καβαλάρης).
The Hat Shop by Auguste Macke

Η συνάντηση του Μάκε με τον Robert Delaunay στο Παρίσι το 1912 επρόκειτο να αποτελέσει αποκάλυψη για τον Μάκε. Ο χρωματικός κυβισμός του Delaunay, που ο Γκιγιώμ Απολλιναίρ είχε αποκαλέσει Ορφισμό, επηρέασε την τέχνη του Μάκε από εκείνο το σημείο και μετά. Τα παράθυρα καταστημάτων του μπορούν να θεωρηθούν προσωπική ερμηνεία των παραθύρων Delaunay, συνδυασμένα ταυτόχρονα με τις εικόνες του ιταλικού φουτουρισμού.

Η εξωτική ατμόσφαιρα της Τυνησίας , όπου ταξίδεψε το 1914 με τον Πάουλ Κλέε και τον Louis Moilliet ήταν θεμελιώδης για τη δημιουργία της φωτεινής προσέγγισης της τελικής περιόδου του, κατά τη διάρκεια της οποίας παρήγαγε μια σειρά έργων, θεωρούμενα τώρα ως τα αριστουργήματά του.

Η σταδιοδρομία του έληξε άδοξα με τον πρόωρο θάνατό του στο μέτωπο, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Σεπτέμβριο του 1914.

Ζωγράφοι

Γερμανοί

Εγκυκλοπαίδεια Γερμανίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License