- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

O Ζαν Αρπ ή Χανς Αρπ (Hans/Jean Arp, 16 Σεπτεμβρίου 1886 – 7 Ιουνίου 1966) ήταν γλύπτης, ζωγράφος και ποιητής γαλλο-γερμανικής καταγωγής, που συνέδεσε το όνομά του με ορισμένα από τα σπουδαιότερα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά κινήματα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα[1]. Μεγάλο μέρος του έργου του φιλοξενείται σήμερα στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης του Στρασβούργου, καθώς και στο Μουσείο Αρπ της Γερμανίας. Η δεύτερη σύζυγός του, Μαργερίτ Χάγκενμπαχ, οργάνωσε το Ίδρυμα Αρπ (Fondation Arp), που στεγάζεται στο σπίτι και εργαστήριο του Αρπ στο δάσος του Μεντόν, όπου έζησε για ένα διάστημα.

Ζαν Αρπ

Ζαν Αρπ
Γέννηση Hans Arp
16 Σεπτεμβρίου 1886
Στρασβούργο, Γερμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος 7 Ιουνίου 1966 (80 ετών)
Βασιλεία (Ελβετία)
Εθνικότητα Γερμανός-Γάλλος
Υπηκοότητα Γαλλία και Γερμανία
Σπουδές Ιουλιανή ακαδημία
Ιδιότητα ζωγράφος, γλύπτης, ποιητής και συγγραφέας
Σύζυγος Σοφί Τόιμπνερ Αρπ (1922)
Αδέλφια Käthe Bockelmann
Είδος τέχνης Γλυπτική, ζωγραφική
Καλλιτεχνικά ρεύματα Υπερρεαλισμός, ντανταϊσμός

Βίος

Γεννήθηκε στο Στρασβούργο από μητέρα Αλσατή και Γερμανό πατέρα. Πέρασε τα νεανικά του χρόνια στο Στρασβούργο, όπου και σπούδασε στην σχολή καλών τεχνών École des Arts et Métiers. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Παρίσι όπου δημοσίευσε τις πρώτες του ποιητικές συλλογές.

Την περίοδο 1905-1907, σπούδασε στην γερμανική σχολή τεχνών Kunstschule στη Βαϊμάρη ενώ το 1908 επέστρεψε στο Παρίσι συνεχίζοντας τις σπουδές του στην ακαδημία Julian. Τα πρώτα του έργα θεωρούνται επηρεασμένα από την αφηρημένη τεχνοτροπία του Καντίνσκυ, ενώ αργότερα ο Αρπ ενδιαφέρθηκε και για τον κυβισμό.

Πέθανε το 1966 στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Προσχώρηση στον ντανταϊσμό

Το 1915 αναχώρησε για την Ελβετία, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ουδετερότητά της κατά την περίοδο του Α' Παγκοσμίου πολέμου. Στη Ζυρίχη αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ντανταϊστικού κινήματος, ενώ μαζί με τον Μαξ Ερνστ οργάνωσαν την ντανταϊστική ομάδα της Κολωνίας. Αργότερα προσχώρησε στον υπερρεαλισμό και το 1925 συμμετείχε σε μία από τις πρώτες εκθέσεις των υπερρεαλιστών στο Παρίσι. H δεκαετία του 1930 αποτέλεσε ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο για τον Αρπ, κατά την οποία προσχώρησε (1931) στο καλλιτεχνικό ρεύμα Abstraction-Création, με έδρα το Παρίσι, όπου συμμετείχαν επίσης ο Theo van Doesburg, ο Μοντριάν και ο Κουρτ Σβίττερς. Συμμετείχε επίσης στην περιοδική έκδοση Transition της ίδιας ομάδας.

Μέχρι το τέλος της ζωής του, έγραψε αρκετά δοκίμια και ποιήματα (τόσο στα γαλλικά όσο και στα γερμανικά), ενώ το 1949 επισκέφτηκε τη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποίησε μία ατομική έκθεση. Το 1954 κέρδισε το πρώτο βραβείο γλυπτικής στην Μπιενάλε της Βενετίας ενώ το 1958 το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέα Υόρκης φιλοξένησε μία αναδρομική έκθεση για το σύνολο του έργου του, έκθεση που ακολουθήθηκε και από μία ανάλογη το 1962 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι.


Έργα

Shirt Front and Fork

Πουκάμισο και πηρούνι, χρώμα σε ξύλο, 1922, Εθνική Πινακοθήκη, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Βοσκός συννέφων, Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας, Καράκας

Αστερισμός σύμφωνα με τους νόμους της τύχης, αλουμίνιο, περ. 1930, Tate Modern. Λονδίνο

Παραπομπές

Ιστορικό Λεύκωμα 1966, σελ. 138, Καθημερινή (1997)

Βιβλιογραφία

Jane Hancock, Stephanie Poley, Hans Arp 1886-1966, Cambridge University Press (1987)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ίδρυμα Αρπ
Μουσείο Αρπ (Rolandseck, Γερμανία) (Γερμανικά)

Ζωγράφοι

Γάλλοι

Εγκυκλοπαίδεια Γαλλίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License