Ανδαλουσιανός Σκύλος


Ο Ανδαλουσιανός Σκύλος (πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικά Un chien andalou) είναι κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, του σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ σε συνεργασία με τον ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί.

Η ταινία γυρίστηκε το 1928 και αποτελεί ίσως το μοναδικό δείγμα τόσο καθαρής υπερρεαλιστικής έκφρασης στο χώρο της έβδομης τέχνης. Βασισμένη σε όνειρα, των Μπουνιουέλ και Νταλί, ο Ανδαλουσιανός σκύλος αποτελεί συρραφή φαινομενικά ασύνδετων, απρόσμενων και αισθητικά προκλητικών σκηνών, οι οποίες έχουν κατά καιρούς ερμηνευτεί ως αλληγορίες, συχνά υπό το πρίσμα των φροϋδικών θεωριών.

Το σενάριο της ταινίας ολοκληρώθηκε σε διάστημα περίπου έξι ημερών ενώ τα γυρίσματα είχαν διάρκεια περίπου δεκαπέντε ημερών. Η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας οργανώθηκε στην αίθουσα Ursulines σου Παρίσι, συγκεντρώνοντας διάσημους καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων ο Ζαν Κοκτώ και ο μουσικός Ζωρζ Ωρίκ, καθώς και την υπερρεαλιστική ομάδα. Στη συνέχεια αγοράστηκε και προβλήθηκε στις αίθουσες για περίπου οκτώ μήνες.

Τεχνικά στοιχεία

* Σκηνοθεσία, παραγωγή : Λουίς Μπουνιουέλ
* Σενάριο : Λουίς Μπουνιουέλ και Σαλβαδόρ Νταλί
* Φωτογραφία : Albert Duverger
* Καλλιτεχνική διεύθυνση : Pierre Schild
* Διάρκεια : 17 λεπτά

* Μουσική : Η πρώτη εκδοχή της ταινίας (1928) δεν περιλάμβανε μουσική. Μεταγενέστερα, το 1961, μία νέα εκδοχή του Ανδαλουσιανού σκύλου συνοδεύεται από μουσική τανγκό καθώς και αποσπάσματα από την όπερα Τριστάνος και Ιζόλδη του Βάγκνερ. Το 1983 μία τρίτη εκδοχή (μετά το θάνατο του Μπουνιουέλ) περιέχει πρωτότυπη μουσική του Mauricio Kagel.

Ρόλοι

* Pierre Batcheff : Άνδρας
* Simone Mareuil : Γυναίκα

Μικρούς ρόλους κατέχουν και οι Μπουνιουέλ και Νταλί.

Un chien andalou
Σκηνοθέτης Λουίς Μπουνιουέλ
Σενάριο Λουίς Μπουνιουέλ
Σαλβαδόρ Νταλί
Παίζουν Pierre Batcheff
Simone Mareuil
Παραγωγός Λουίς Μπουνιουέλ
Πρώτη προβολή 6 Ιουνίου 1929 (Γαλλία)
Μουσική Ρίχαρντ Βάγκνερ
Διάρκεια 16 λεπτά
Γλώσσα Γαλλικά

Σελίδα Cine.gr
Σελίδα IMDb

Αλφαβητικός κατάλογος

<--- Search --->

<-- Logo -->

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License