Toy Story


Toy Story (ελληνικός τίτλος: Η Ιστορία των Παιχνιδιών), είναι ο τίτλος ταινίας της κινηματογραφικής εταιρείας Pixar. Η υπόθεση είναι βασισμένη στην ιστορία δυο παιχνιδιών, της υφασμάτινης κούκλας - Σερίφη Γούντι (Woody = ξύλινος) και του πλαστικού αστροναύτη Μπαζ Λάιτ-γίαρ (Buzz Lightyear = έτος φωτός) στους οποίους δανείζουν τις φωνές τους οι Τομ Χάνκς (Tom Hanks) και Τιμ Άλλεν (Tim Allen) αντίστοιχα. Αποτέλεσε την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που δημιουργήθηκε εξ' ολοκλήρου από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έκανε πρεμιέρα στις 22 Νοεμβρίου 1995 στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και παράχθηκε, ενώ στην Ελλάδα έφτασε σχεδόν έξι μήνες αργότερα, στις 5 Απριλίου 1996.

Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε η Walt Disney Pictures, χρηματοδοτώντας την με λίγο παραπάνω απο 100.000.000 δολλάρια, και διανέμοντας την στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνολικά απέφερε στην Walt Disney που την παρήγαγε και στην Pixar Animation Studios 354.000.000 δολλάρια. Την διανομή της ταινίας στην Ελλάδα ανέλαβε η εταιρεία Προοπτική. Όταν η ταινία απομακρύνθηκε από τις αίθουσες κυκλοφόρησε σε βιντεοκασέττα και αργότερα σε DVD (Ψηφιακό πολυμορφικό δίσκο). Σκηνόθετήθηκε από τον Τζον Λάσιτερ και γράφτηκε από τους Πίτερ Ντόκτερ, Άντριου Στάντον, Τζόε Ραφτ, Τζός Γόυέντον, Τζόελ Κόεν και Άλεκ Σόκολου.

Λόγω της επιτυχίας της, την διαδέχτηκε μία συνέχεια, το Toy Story 2 και ετοιμάζεται ήδη και τρίτη.

Υπόθεση

Προειδοποίηση για αποκάλυψη πλοκής: Ακολουθούν λεπτομέρειες της υπόθεσης ή του τέλους.

Ο Γούντι (Τομ Χάνκς), ένα παιχνίδι-σερίφης, είναι ο αναμσβηβίτητος αρχηγός των παιχνιδιών ενός παιδιού, του Άντι (Τζον Μόρις). Όταν όμως ο Άντι παίρνει δώρο στα γενέθλια του έναν διαστημικό κούκλο, τον Μπαζ Λάιτγιαρ (Τιμ Άλλεν) αρχίζει και λατρεύει εκείνον πιο πολύ. Έτσι πλέον ο Μπαζ (που πιστεύει πως είναι αληθινός "αστροφύλακας") γίνεται πλεόν ο αρχηγός των παιχνιδιών. Ο Γούντι που τον ζηλεύει αποφασίζει να πάρει δρασικά μέτρα μα έτσι χωρίς την θέληση του ρίχνει τον Μπαζ κάτω απ' το παράθυρο και τα υπόλοιπα παιχνίδια στρέφονται εναντίον του! Μετά από ένα αναπάντεχο συμβάν ο Γούντι και ο Μπάζ βρίσκονται μόνοι στο δρόμο -ο Γούντι κάνει τα πάνδυνα για να πείσει τον Μπάζ πως είναι ένα παιχνίδι μα ο Μπάζ βρίσκεται στον κόσμο του. Τότε οι δύο αντίπαλοι βρίσκονται στα χέρια ενός παιδιού, του Σίντ (Έρικ Βόν Ντέτεν), γείτονα του Άντι ο οποίος καταπιέζει τα παιχνίδια του. Ο Γούντι προσπαθεί να το σκάσει γιατί ο Άντι την επόμενη μέρα θα μετακόμιζε και τότε ο Μπαζ έμαθε όλη την αλήθεια και έπεσε σε κατάθλιψη. Το επόμενο πρωί όμως θα βρει τον Γούντι να σώζει τον Μπάζ μέσα απ' τα δόντια του Σίντ και οι δύο καταδιώκουν το φορτηγό μετακόμισης που μεταφέρει τα πράγματα της οικογένειας του Άντι. Τα Χριστούγεννα θα βρουν τον Άντι συντροφιά με τα δύο αγαπημένα του παιχνίδια, τον Γούντι και τον Μπαζ.

Χαρκακτήρες

1. Ο Σερίφης Γούντι (Τομ Χάνκς) είναι ένας πάνινος κάουμποι κούκλος και ο αρχηγός των παιχνιδιών του δωματίου του Άντι, του ιδιοκτήτη του. Στο πίσω μέρος του έχει ένα σπάγκο που όταν κάποιος τον τραβάει ο Γούντι λέει κάποιες φράσεις. Ο Γούντι δεν είναι ιδιέταιρα γενναίος και είναι αδέξιος. Όταν ένας διαστημικός κούκλος, ο Μπάζ Λάιτγιιαρ "εισβάλλει" στο δωμάτιο ο Γούντι θα αντιδράσει αλλά έπειτα οι δύο τους θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι. Ο Γούντι πλέον διευθύνει τα παιχνίδια του άντι μαζί με τον Μπάζ.

2. Ο Μπαζ Λάτγιαρ (Τιμ Άλλεν) είναι ένα παιχνίδι-αστροφύλακας, γεναίος, δυνατός και γενικά έχει όλα τα προσόντα ενός ήρωα. Ο Μπάζ είναι το τέλειο παιχνίδι και γι' αυτό ο Γούντι, ο καλύτερος του φίλος στην αρχή τον ζήλευε. Ο Μπαζ είναι ο αρχηγός των παιχνιδιών του Άντι, του ιδιοκτήτη του μαζί με τον Γούντι. Όταν ο Μπάζ πρωτοήρθε στο δωμάτιο του Άντι νόμιζε πως ήταν αληθινός αστροφύλακας μα σύντομα κατάλαβε την αλήθεια.

3. Ο Κύριος Πατάτας (Ντον Ρίκενς) είναι ένας κούκλος που όλα τα μέλη του (μάτια, μύτη, στόμα κτλ.) φεύγουν συνέχεια από τη θέση τους. Ο Κύριος Πατάτας είναι κάποιες φορές ευέξαπτος και κάποιες άλλες γλυκός. Αυτή τη στιγμή έχει βρει το άλλο του μισό, την Κυρία Πατάτα. Είναι κι αυτός παιχνίδι του Άντι.

4. Ο Σούστας (Τζιμ Βάρνει) είναι ένα σκυλί-παιχνίδι που αντί για σώμα έχει μία τεράστια σούστα που τεντώνεται μέχρι τουλάχιστον 3 μέτρα. Ο Σούστας ήταν ένας από τους πιο πιστούς συμβούλους του Γούντι όταν αυτός ήταν ο μόνος άρχηγός των παιχνιδιών του Άντι, του ιδιοκτήτη του Σούστα.

5. Ο Ρεξ (Γουάλας Σο) είναι ένας πράσινος δεινόσαυρος, παιχνίδι του Άντι. Ανυσηχεί συχνά, κάνει γκάφες, μπερδεύει πράγματα και καταστάσεις.

6. Ο Χαμ (Τζον Ραβάσγκερ) είναι το γουρούνι-κουμπαράς του Άντι. Είναι εκδηλωτικός και η θέση του είναι πάνω στο γραφείο του Άντι.

7. Η Μπο Πιπ ή Λόλα (Άνι Ποτς) είναι η αγρότισσα, μνηστή του Γούντι. Είναι γλυκιά και ευαίσθητη και έχει στην κατοχή της τρία πρόβατα. Η Μπο είναι κι αυτή παιχνίδι του Άντι.

8. Ο Άντι (Τζον Μόρις) είναι ένα εξάχρονο αγόρι που παίζει παιχνίδια, είναι ανέμελος, κλαίει, γελάει και ζει με τη μητέρα του σε ένα διόροφο διαμέρισμα.

Οι αποκαλύψεις της πλοκής τελειώνουν εδώ.

Συντελεστές

Την ταινία σκηνοθετεί ο Τζόν Λάσσετερ (Α bug's life, Toy Story 2, Cars και το μελλοντικό Toy Story 3) και γράφτηκε από τον ίδιο και τους Πίτερ Ντόκτερ, Άντριου Στάντον, Τζόε Ραφτ, Τζός Γόυέντον, Τζόελ Κόεν και Άλεκ Σόκολου.

Ηθοποιοί

Tom Hanks...Woody

Tim Allen...Buzz Lightyear

Don Rickles...Mr. Potato Head

Jim Varney...Slinky Dog

Wallace Shawn...Rex

John Ratzenberger...Hamm

Annie Potts...Bo Peep

John Morris...Andy

Σύνδεσμοι

* Pixar (Αγγλικά) - Ιστοσελίδα της εταιρείας παραγωγής

Ταινίες της Pixar

Μεγάλου μήκους: Toy Story | Ζουζούνια | Toy Story 2 | Μπαμπούλας Α.Ε. | Ψάχνοντας τον Νέμο | Οι απίθανοι | Αυτοκίνητα | Ratatouille

Μικρού μήκους: The Adventures of Andre and Wally B. | Luxo Jr. | Red's Dream | Tin Toy | Knick Knack | Geri's Game | Χαζοπούλια |

Το καινούργιο αυτοκίνητο του Μάικ | Μπάουντιν | Η επίθεση του Τζακ-Τζακ | One Man Band

Αλφαβητικός κατάλογος

<--- Search --->

<-- Logo -->

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

<-- Movies -->