Ο Εξολοθρευτής


Ο Εξολοθρευτής (The Terminator) είναι μία ταινία δράσης/επιστημονικής φαντασίας του 1984 στην οποία πρωταγωνιστεί ο τότε γνωστός body-builder στη συνέχεια ηθοποιός και αργότερα κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ και στην οποία είχε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς για την καριέρα του ρόλους. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Τζέιμς Κάμερον.

Υπόθεση

Στο κοντινό μέλλον, μετά από επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας, ο υπερ-υπολογιστής Skynet αναπτύσσει ταχύτατα τη νοημοσύνη του. Σύντομα προκαλεί πυρηνικό πόλεμο με σκοπό την εξόντωση του δημιουργού του, του ανθρώπου. Η μόνη ελπίδα των ανθρώπων είναι μια ομάδα επαναστατών με ηγέτη τον Τζων Κόνορ. Όταν το 2029 είναι πλέον φανερό ότι Κόνορ θα οδηγήσει τους ανθρώπους στη νίκη, ο Skynet στέλνει πίσω στο χρόνο (12 Μαΐου 1984) έναν σάιμποργκ εξολοθρευτή του τύπου Τ-800 (Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ) με σκοπό να δολοφονήσει τη μητέρα του Κόνορ (Λίντα Χάμιλτον), πριν καν φέρει στον κόσμο τον Τζων. Συγχρόνως και η πλευρά των ανθρώπων στέλνει πίσω στο χρόνο έναν στρατιώτη (Μάικλ Μπιιν) για να την προστατεύσει.

Άλλες πληροφορίες

* Η ταινία εμπλέκει όρους όπως: «ταξίδι στο χρόνο», «αιτιολογική σύνδεση» (causal loops) και την τεχνητή νοημοσύνη.

* Το κείμενο του Σβαρτζενέγκερ σε ολόκληρη την ταινία είναι 17 προτάσεις με περίπου 70 λέξεις.

* Με το σχετικά χαμηλό κόστος παραγωγής 6,4 εκατομμυρίων δολαρίων η ταινία αποτέλεσε για τον Σβαρτζενέγκερ την μεγαλύτερη του μέχρι τότε επιτυχία. Τα κόστη παραγωγής της συνέχειας έξι χρόνια αργότερα ανήλθαν περίπου στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Βραβεύσεις

Η ταινία βραβεύτηκε το 1984 με το Saturn Award στην κατηγορία Καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Συνέχειες

Οι επόμενες δύο ταινίες και επίσημες κυκλοφορίες μεγάλου μήκους του Εξολοθρευτή, Εξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης και Ο Εξολοθρευτής 3: Η Εξέγερση των Μηχανών, αναπτύσσουν την πλοκή της ιστορίας και παράλληλα αναλύουν την ηθική πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης και ό,τι αυτή συνεπάγεται με τις επιπτώσεις της.

Σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον
Σενάριο Τζέιμς Κάμερον
Γκέιλ Ανν Ηερντ
Χάρλαν Έλλισον
Παίζουν Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ
Μάικλ Μπιιν
Λίντα Χάμιλτον
Παραγωγός Orion Pictures Corporation (1984-1997)
Metro-Goldwyn-Mayer (1998-παρόν)
Πρώτη προβολή Country flag 26 Οκτωβρίου, 1984
Country flag 24 Απριλίου 1985
Μουσική Μπραντ Φίντελ
Διάρκεια 108 λεπτά
Γλώσσα Αγγλικά

* Ο Εξολοθρευτής στο cine.gr

Σελίδα IMDb

Ο Εξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης

Ο Εξολοθρευτής 3: Η Εξέγερση των Μηχανών

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

<-- Movies -->