Η Έβδομη Σφραγίδα


Η Έβδομη Σφραγίδα (The Seventh Seal, Det sjunde inseglet) είναι ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1957 στη Σουηδία. Η ταινία βασίζεται στο θεατρικό έργο του Μπέργκμαν "Ζωγραφιά στο ξύλο". Η ταινία απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών του 1957. Ο τίτλος αποτελεί αναφορά στο βιβλίο της Αποκάλυψης.

Υπόθεση

ΧIV αιώνας. Ο ιππότης Αντώνιος Μπλοκ (Μαξ φον Σίντοφ) μαζί με τον ιπποκόμο του Γιονς (Γκούναρ Μπιόρνστραντ) επιστρέφουν από τις σταυροφορίες στην πατρίδα απ' όπου έλλειψαν για εννέα χρόνια. Στο δρόμο συναντούν τον Θάνατο (Μπένγκτ Έκεροτ) μεταμφιεσμένο σε μαυροντυμένο άντρα, ο οποίος θα ζητήσει από τον ιππότη να τον ακολουθήσει.

Ο ιππότης με τη σειρά του θα του προτείνει να παίξουν μια παρτίδα σκάκι: Αν ο ιππότης κερδίσει την παρτίδα, κερδίζει και τη ζωή του. Όμως δεν προλαβαίνουν να τελειώσουν τη παρτίδα καθώς ο ιπποκόμος ξυπνάει. Ο ιππότης και ο σύνοδός του συνεχίζουν τον δρόμο τους, ενώ η παρτίδα του με το Θάνατο θα συνεχιστεί αργότερα.

Καθώς οι πρωταγωνιστές προχωράνε, συναντούν τα χωριά που μαστίζονται από την πανούκλα. Στην πορεία τους σώζουν μια κοπέλα από βιαστή και την παίρνουν μαζί τους, όπως επίσης και μια γυναίκα που θα έπρεπε να καεί στη φωτιά ως μάγισσα.

Τον Αντώνιο Μπλοκ βασανίζουν υπαρξιακά προβλήματα. Στην αναζήτηση της λύσης βρίσκει μια εκκλησία και εξομολογείται στον ιερέα, στον οποίο διηγείται το σχέδιο του που έχει σκεφτεί ώστε να νικήσει το Θάνατο στο σκάκι. Δεν καταλαβαίνει όμως ότι ο ιερέας είναι ο ίδιος ο Θάνατος.

Στο τέλος ο Θάνατος κερδίζει την παρτίδα και παίρνει τον Αντώνιο Μπλοκ μαζί του.

Παίζουν

* Μαξ φον Σίντοφ — Αντώνιος Μπλοκ, ιππότης
* Γκούναρ Μπιορνστραντ — Γιονς, ιπποκόμος
* Μπίμπι Άντερσσον — Μία,γυναίκα του Γιουφ
* Νιλς Πόπε — Γιουφ
* Μπένγκτ Έκεροτ — Θάνατος
* Όκε Φρίντελ — σιδεράς Πλούγκ
* Ίγκα Γιλ — Λίζα, γυναίκα του σιδερά
* Έρικ Στράντμαρκ — Γιόνας Σκατ
* Μπέρτιλ Άντερμπεργκ — Ραβάλ
* Γούννελ Λίντμπλουμ — βουβή γυναίκα
* Ίγκα Λάντγκρε — Κάριν, γυναίκα του Μπλοκ
* Άντερς Εκ — μοναχός
* Μοντ Χάνσον — μάγισσα
* Γκούναρ Ούλσον — Αλμπέρτους Πίκτορ, ζωγράφος στην εκκλησία
* Λαρς Λιντ — νεαρός μοναχός
* Μπένγκτ-Όκε Μπένγκτσον — ιδιωκτήτης του πανδοχείου
* Γκούντρουν Μπροστ — γυναίκα στο πανδοχείο
* Ούλφ Γιόχανσσον — επικεφαλής των στρατιωτών


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

* Η Έβδομη Σφραγίδα στο IMDb
* Η Έβδομη Σφραγίδα στο Bergmanorama, ιστοσελίδα αφιερωμένη στο Ίνγκμαρ Μπέργμαν
* Η Έβδομη Σφραγίδα στην επίσημη ιστοσελίδα του Ίνγκμαρ Μπέργμαν

Αλφαβητικός κατάλογος

<--- Search --->

<-- Logo -->

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License