Μαθήματα Πιάνου


Μαθήματα Πιάνου (αγγλικά: The Piano) είναι αυστραλιανή δραματική ταινία παραγωγής 1993 σε σκηνοθεσία και σενάριο της Τζέιν Κάμπιον.

Πρωταγωνιστούν οι Χόλι Χάντερ, Άννα Πάκουιν, Χάρβεϊ Καϊτέλ και Σαμ Νιλ. Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Μάικλ Νάιμαν. Η ταινία ήταν μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία, στο αμερικανικό box office έφτασε τα 40.000.000 δολάρια, ενώ απέσπασε πολλές υποψηφιότητες και βραβεία, ανάμεσά τους 2 βραβεία στο Φεστιβάλ Καννών, 3 βραβεία Όσκαρ και 1 Χρυσή Σφαίρα.

Πλοκή

Η Άντα Μαγκράθ πηγαίνει στη Νέα Ζηλανδία να παντρευτεί τον Άλιστερ Στιούαρτ. Ταξιδεύει μαζί με την μικρή κόρη της Φλόρα. Η Άντα δεν έχει μιλήσει καθόλου απ' όταν ήταν 6 ετών και εκφράζεται μέσω του πιάνου της και τη νοηματική γλώσσα. Η κόρη της κάνει το διερμηνέα.

Η Άντα, η Φλόρα και τα υπάρχοντά τους, συμπεριλαμβανομένων και του πιάνου, αποβιβάζονται σε μια παραλία της Νέας Ζηλανδίας. Καθώς δεν τους περιμένει κανένας, περνάνε τη νύχτα εκεί. Την επόμενη μέρα φτάνουν ο Άλιστερ μαζί με το πλήρωμά του και τον φίλο του Μπέινς.

Ο Άλιστερ λέει στην Άντα ότι δεν υπάρχει χώρος για το πιάνο στο σπίτι και έτσι το πιάνο έμεινε στην παραλία. Η Άντα τότε δεν κάνει καμία προσπάθεια να τον προσεγγίσει και προσπαθεί απεγνωσμένα να πάρει το πιάνο της πίσω. Χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με τον Άλιστερ, πηγαίνει με τη Φλόρα στον Μπέινς και του ζητά να την πάει στο πιάνο. Αυτός δέχεται και οι τρεις τους περνάνε τη μέρα ακούγοντας την Άντα να παίζει. Ο Μπέινς βρίσκει ελκυστική την Άντα, έτσι παίρνει το πιάνο σπίτι του και προτείνει στην Άντα να του κάνει μαθήματα. Εκείνη δέχεται και πηγαίνει σπίτι του να τον διδάξει. Εκεί, εκπλήσσεται όταν βρίσκει το πιάνο σε τέλειο τόνο, μετά το μεγάλο ταξίδι και ο Μπέινς της λέει ότι προτιμά να ακούσει την ίδια παρά τον εαυτό του να παίζει. Αργότερα, προσφέρεται να της πουλήσει το πιάνο, αφήνοντας τον να κάνει πράγματα που του αρέσουν ενώ αυτή παίζει. Η Άντα δέχεται καθώς και αυτή έλκεται από τον Μπέινς.

Ένα απόγευμα, ο Μπέινς και η Άντα θα ενδώσουν και θα κάνουν έρωτα. Ο Άλιστερ αρχίζει και υποψιάζεται την παράνομη σχέση και τους ανακαλύπτει. Ή Άντα αποφεύγει τον Μπάινς και προσπαθεί να έρθει πιο κοντά με τον Άλιστερ, αν και το κάνει μόνο και μόνο για να τον μπερδέψει, γιατί όταν ο Άλιστερ πάει να την ακουμπήσει, εκείνη αποτραβιέται. Πριν ο Άλιστερ αναχωρίσει για το ταξίδι του, ρωτά την Άντα αν θα επισκεφτεί τον Μπέινς και του απαντάει όχι κουνώντας το κεφάλι της. Τότε της λέει ότι την εμπιστεύεται ότι δε θα πάει να το δει όσο αυτός λείπει.

Λίγο αργότερα, η Άντα στέλνει την κόρη της μαζί με ένα πακέτο, που περιέχει μια εκδήλωση αγάπης, στον Μπέινς. Η Φλόρα έχει αρχίσει να δέχεται τον Άλιστερ σαν πατέρα της και θυμώνει με την απιστία της μητέρας της και δίνει το πακέτο στον Άλιστερ. Μόλις ο Άλιστερ διαβάζει το σημείωμα, επιστρέφει σπίτι και κόβει τον αντίχειρα της Άντα με ένα τσεκούρι, ώστε να μην μπορεί να παίζει πιάνο.

Μετά, ο Άλιστερ διώχνει την Άντα και τη Φλόρα μαζί με τον Μπέινς και διαλύει το γάμο τους. Καθώς πηγαίνουν με τη βάρκα στο πλοίο μαζί με τα πράγματά τους και το πιάνο, η Άντα αισθάνεται ότι το πιάνο καταστρέφεται εφόσον δεν μπορεί πια να παίζει και ρίχνει το πιάνο στη θάλασσα. Καθώς αυτό βυθίζεται, δένει το πόδι της με το σκοινί του πιάνου και αυτό την παρασύρει στο βυθό. Μέσα στη θάλασσα με το πιάνο να την κρατάει, η Άντα αλλάζει γνώμη και βγαίνει στην επιφάνεια.

Στο επίλογο, περιγράφει τη ζωή με τον Μπέινς και τη Φλόρα, στο νέο τους σπίτι, όπου έχει αρχίσει να δίνει μαθήματα πιάνου και το κομμένο δάχτυλο το έχει αντικαταστήσει με ένα μεταλλικό που της έφτιαξε ο Μπέινς.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

* Χόλι Χάντερ στο ρόλο της Άντα
* Χάρβεϊ Καϊτέλ στο ρόλο του Μπέινς
* Σαμ Νιλ στο ρόλο του Άλιστερ
* Άννα Πάκουιν στο ρόλο της Φλόρα


Box Office

* Προϋπολογισμός: 7.000.000 δολάρια
* Θέση ανοίγματος: 13η
* Πρεμιέρα (άνοιγμα τριημέρου): 1.300.000 δολάρια
* Εισπράξεις στην Αμερική: 40.000.000 δολάρια[1]

Βραβεία & Υποψηφιότητες

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ Καλύτερη Ταινία υποψηφιότητα
Σκηνοθεσία Τζέιν Κάμπιον υποψηφιότητα
Πρωτότυπο Σενάριο Τζέιν Κάμπιον νίκη
Α' Γυναικείου Ρόλου Χόλι Χάντερ νίκη
Β' Γυναικείου Ρόλου Άννα Πάκουιν νίκη
Κοστούμια Τζάνετ Πάτερσον υποψηφιότητα
Μοντάζ Σιμόνα Πάγκι υποψηφιότητα
Διεύθυνση Φωτογραφίας Στιούαρτ Ντράιμπεργκ υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες Καλύτερη Ταινία - Δράμα υποψηφιότητα
Σκηνοθεσία Τζέιν Κάμπιον υποψηφιότητα
Σενάριο Τζέιν Κάμπιον υποψηφιότητα
Α' Γυναικείου Ρόλου - Δράμα Χόλι Χάντερ νίκη
Β' Γυναικείου Ρόλου Άννα Πάκουιν υποψηφιότητα
Μουσική Μάικλ Νάιμαν υποψηφιότητα
Φεστιβάλ Καννών Χρυσός Φοίνικας νίκη
Καλύτερη Ηθοποιός Χόλι Χάντερ νίκη
Παραλειπόμενα

* Η Χόλι Χάντερ, σε αρκετές σκηνές τις ταινίας παίζει η ίδια πιάνο.
* Πριν δώσει το ρόλο στη Χάντερ, η σκηνοθέτης της ταινίας Τζέιν Κάμπιον συναντήθηκε με πολλές ηθοποιούς στην Αγγλία, Γαλλία και Αμερική για το ρόλο της Άντα. Ανάμεσά τους οι Σιγκούρνι Γουίβερ, Αντζέλικα Χιούστον, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ζιλιέτ Μπινός και Μάντελιν Στόου.
* Το Μαθήματα Πιάνου είναι η τελευταία ταινία που είδε ο Κερτ Κομπέιν του συγκροτήματος Νιρβάνα πριν πεθάνει[2].

Παραπομπές

1. ↑ Μαθήματα Πιάνου στο Box Office Mojo (ανακτήθηκε 28-11-2010 )
2. ↑ Μαθήματα Πιάνου στο Internet Movie Database (ανακτήθηκε 28-11-2010 )

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

* Μαθήματα Πιάνου στο IMDb

Αλφαβητικός κατάλογος

<--- Search --->

<-- Logo -->

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License