Ο Απίθανος Hulk


Ο Απίθανος Hulk (αγγλικά: The Incredible Hulk) είναι αμερικανική περιπέτεια παραγωγής 2008, βασισμένη στον ομώνυμο ήρωα των κόμικς της Marvel. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Λούις Λετεριέ και πρωταγωνιστεί ο Έντουαρντ Νόρτον στο ρόλο του Δρ. Μπρους Μπάνερ/Απίθανου Χαλκ. Είναι η δεύτερη ταινία που κυκλοφορεί στα πλαίσια του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel, αλλά χρονολογικά προηγείται των ταινιών Iron Man (2008) και Iron Man 2 (2010).

Δεν αποτελεί συνέχεια της ταινίας Hulk του 2003 που σκηνοθέτησε ο Ανγκ Λι αλλά κάτι σαν επαναπροσδιορισμό του σούπερ ήρωα που καθιερώνει ένα νέο στόρι όπου ο Μπρους Μπάνερ έγινε Hulk ως ένα ανυποψίαστο πιόνι σε ένα στρατιωτικό σχέδιο με σκοπό την αναζωογόνηση του προγράμματος υπερστρατιωτών μέσω γάμμα ακτινοβολίας. Στην πορεία ο Μπάνερ θα προσπαθήσει να θεραπεύσει τον εαυτό του πριν τον πιάσει ο Στρατηγός Θαδαίος "Κεραυνός" Ρος, που υποδύεται ο Γουίλιαμ Χαρτ. Επίσης συμμετέχει η Λιβ Τάιλερ στο ρόλο της Μπέτι Ρος, κορίτσι του Μπάνερ και κόρη του Στρατηγού Ρος.

Η Marvel Studios απέκτησε εκ νέου τα δικαιώματα μετά τη μικτή αποδοχή του Hulk και ο σεναριογράφος Ζακ Πεν άρχισε να γράφει μια άτυπη συνέχεια, που θα ήταν πιο κοντά στο πνεύμα του κόμικ και της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς. Ο Νόρτον επιμελήθηκε το σενάριο αφού συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει και έδωσε ένα νέο στόρι στο παρελθόν του χαρακτήρα.

Εισπρακτικά η ταινία απέδωσε καλύτερα από την πρώτη και έλαβε γενικά θετικά σχόλια. Παρά όμως την καλή αποδοχή, η Marvel επέλεξε να αναβάλλει μια πιθανή συνέχεια μέχρι το 2012 που θα κυκλοφορήσει η ταινία The Avengers. Ο Έντουαρτ Νόρτον είχε συμφωνήσει να επαναλάβει το ρόλο, ωστόσο μετά από άκαρπες συζητήσεις θα αντικατασταθεί από τον Μαρκ Ράφαλο τόσο στο The Avengers όσο και σε όποια πιθανή συνέχεια.[1][2]


Πλοκή

Ο Στρατηγός Ρος συναντιέται με τον Δρ. Μπρους Μπάνερ, τον συνάδελφο και εραστή της κόρης του, Μπέτι. Ο Ρος θέλει τον Μπάνερ να φέρει στο φως ένα στρατιωτικό σχέδιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για τη δημιουργία υπερστρατιωτών. Λέει όμως στον Μπάνερ ότι στόχος του πειράματος είναι να κάνουν τους ανθρώπους να έχουν ανοσία στη ακτινοβολία γάμμα. Το πείραμα αποτυγχάνει και μετατρέπει τον Μπάνερ σε Hulk. Όποτε ο Μπάνερ θυμώνει μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο, οργισμένο, πράσινο πλάσμα. Καταλήγει να είναι φυγάς από το Στρατό Ηνωμένων Πολιτειών.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Μπάνερ εργάζεται σε ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης σόδας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ ταυτόχρονα ψάχνει να βρει θεραπεία για την κατάστασή του. Συνεργάζεται με ένα συνάδελφο στο ίντερνετ και μαθαίνει τεχνικές διαλογισμού της αναπνοής από έναν ειδικό στις πολεμικές τέχνες, που τον βοηθούν να ελέγχει τον ρυθμό της καρδιάς του και να συγκρατεί το θυμό του, καθώς δεν έχει μεταμορφωθεί για 158 ημέρες. Ο Στρατηγός Ρος θα καταφέρει να εντοπίσει την τοποθεσία του Μπάνερ, και στέλνει μια ομάδα να τον αιχμαλωτίσει υπό την ηγεσία του Εμίλ Μπλόνσκι. Ο Μπάνερ καταφέρνει να δραπετεύσει, όταν μεταμορφώνεται σε Hulk και νικάει την ομάδα του Μπλόνσκι. Όταν ο Μπλόνσκι μαθαίνει τι ακριβώς συνέβη στον Μπάνερ, δέχεται να του χορηγηθεί ένας νέος ορός υπερστρατιώτη που του δίνει αυξημένη δύναμη, ταχύτητα, ευκινησία, αντανακλαστικά, αντοχή και αυτοΐαση.

Ο Μπάνερ επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο Κάλβερ στη Βιρτζίνια όπου μετατράπηκε σε Hulk για πρώτη φορά, και επανασυνδέεται με την αγαπημένη του Μπέτι. Εκεί θα δεχτεί πάλι επίθεση από τον Στρατηγό Ρος και τον Μπλόνσκι. Θα καταφέρει να τους νικήσει και να φύγει μαζί με τη Μπέτι. Ο Μπάνερ έρχεται σε επαφή με το συνάδελφο από το ίντερνετ, ο οποίος συμφωνεί να ταξιδέψει μέχρι τη Νέα Υόρκη και να τον συναντήσει. Αποδεικνύεται ότι είναι ο κυτταρικός βιολόγος και καθηγητής Δρ. Σάμιουελ Στερνς, και λέει στον Μπάνερ ότι έχει ένα αντίδοτο που ίσως τον θεραπεύσει. Μετά από ένα επιτυχημένο τεστ, ο Στερνς αποκαλύπτει ότι έχει συνθέσει τα δείγματα αίματος του Μπάνερ με την πρόθεση να το χρησιμοποιήσει για να φέρει τους ανθρώπους στο επόμενο επίπεδο εξέλιξης. Συγκλονισμένος από αυτό που κατάφερε ο Στερνς και φοβούμενος να πέσει η δύναμη του Hulk σε λάθος χέρια, ο Μπάνερ προσπαθεί να πείσει τον Στερνς να τα καταστρέψει. Τότε δέχεται επίθεση από τις δυνάμεις του Ρος και μαζί με την Μπέτι συλλαμβάνονται.

Ο Μπλόσνκι αναγκάζει τον Στερνς να τον εμβολιάσει με το αίμα του Μπάνερ καθώς θέλει οπωσδήποτε τη δύναμή του. Ο Στερνς τον προειδοποιεί ότι ο συνδυασμός του ορού του υπερστρατιώτη με το αίμα του Μπάνερ μπορεί να τον μετατρέψει σε ένα έκτρωμα. Το πείραμα αποτυγχάνει και ο Μπλόνσκι μετατρέπεται σε ένα πλάσμα με δύναμη που ξεπερνά εκείνη του Hulk.

Συνειδητοποιώντας ότι ο Hulk είναι ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τον Μπλόνσκι, ο Μπάνερ πείθει τον Ρος να τον ελευθερώσει. Πηδάει από το ελικόπτερο και η αδρεναλίνη τον μετατρέπει σε Hulk. Μετά από μια δύσκολη και σκληρή μάχη, ο Hulk νικάει τον Μπλόνσκι. Μετά από μια μικρή και ήσυχη στιγμή με την Μπέτι, ο Hulk φεύγει. Τριάντα μία μέρες αργότερα ο Μπάνερ βρίσκεται στη Βρετανική Κολομβία και αντί να προσπαθεί να καταστείλει τις μεταμορφώσεις του, προσπαθεί να τις κάνει να αρχίζουν με ελεγχόμενο τρόπο.

Ένας ντροπιασμένος Ρος, προσεγγίζεται σε ένα μπαρ από τον βιομήχανο Τόνι Σταρκ και του αποκαλύπτει ότι φτιάχνει μια ομάδα.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

* Έντουαρντ Νόρτον στο ρόλο του Δρ. Μπρους Μπάνερ/Hulk
* Λιβ Τάιλερ στο ρόλο της Μπέτι Ρος
* Τιμ Ροθ στο ρόλο του Εμίλ Μπλόνσκι/Έκτρωμα
* Γουίλιαμ Χαρτ στο ρόλο του Στρατηγού Θαδαίου "Κεραυνός" Ρος
* Τάι Μπάρελ στο ρόλο του Δρ. Λέοναρντ Σάμσον
* Τιμ Μπλέικ Νέλσον στο ρόλο του Σάμιουελ Στερν
* Λου Φερίγκνο ως η φωνή του Hulk
* Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στο ρόλο του Τόνι Σταρκ/Iron Man


Παραγωγή

Ανάπτυξη

Την εποχή που η ταινία Hulk του Ανγκ Λι μόλις έβγαινε στους κινηματογράφους, ο σεναριογράφος Τζέιμς Σέιμους ξεκίνησε να ετοιμάζει τη συνέχεια. Σκεφτόταν τους χαρακτήρες Leader και Abomination ως τους κακούς της ταινίας.[3] Η Marvel επιθυμούσε την επιλογή του Abomination επειδή ήταν ο πιο δημοφιλής εχθρός και επειδή θα αποτελούσε πραγματική απειλή για τον Hulk σε σχέση με τον Στρατηγό Ρος.[4] Στις 18 Ιανουαρίου 2006 ο Αβί Αράντ επιβεβαίωσε ότι η Marvel Studios θα χρηματοδοτούσε την ταινία με την Universal να αναλαμβάνει τη διανομή.[5] Η Marvel θεωρούσε ότι θα ήταν καλύτερο να αποκλίνουν από το στυλ του Ανγκ Λι καθώς ήθελε η επόμενη ταινία, να αρχίζει ουσιαστικά το franchise των ταινιών Hulk. H παραγωγός Γκέιλ Αν Χαρντ, επίσης είχει την επιθυμία να κάνουν μια ταινία όπου "ο καθένας περιμένει να δει όλα όσα έχουν διαβάσει στα κόμικ και έχουν δει στην τηλεοπτική σειρά."[6]

Ο Λούις Λετεριέ, φαν της τηλεοπτικής σειράς αλλά και της πρώτης ταινίας[7][6], είχε εκφράσει ενδιαφέρον να σκηνοθετήσει το Iron Man. Είχε αναλάβει όμως ο Τζον Φαβρό και έτσι η Marvel του πρόσφερε το Hulk. O Λετεριέ ήταν διστακτικός καθώς δεν ήταν σίγουρος αν θα μπορούσε να αναπαράγει το στυλ του Λι, αλλά η Marvel εξήγησε ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεσή τους.[8] Ο Λετεριέ είπε ότι σχεδίαζε να δείξει τη μάχη του Μπρους Μπάνερ με το τέρας μέσα του[9], ενώ ο παραγωγός Κέβιν Φιτζ πρόσθεσε ότι η ταινία θα διερευνήσει "το στοιχείο εκπλήρωσης επιθυμιών, την υπέρβαση μιας αδικίας και τη συνειδητοποίηση μιας δύναμης που δεν ήξερες ότι είχες."[10] Ο Αράντ επίσης είπε ότι η ταινία θα είναι "κάτι πολύ περισσότερο από μια ιστορία αγάπης μεταξύ του Μπρους Μπάνερ και της Μπέτι Ρος."[11]

Ο Ζακ Πεν, ο οποίος έγραψε ένα προσχέδιο για την πρώτη ταινία το 1996, είπε ότι Ο Απίθανος Hulk θα είναι συνέχεια του Hulk αλλά πιο κοντά στο ύφος της τηλεοπτικής σειράς και του κόμικ. Σύγκρινε το σενάριό του με το Άλιενς: Η Επιστροφή (Aliens, 1986), το οποίο ήταν πολύ διαφορετικό με το Άλιεν (Alien, 1979) αλλά με την ίδια ροή.[12] Ο Έντουαρντ Νόρτον επιμελήθηκε το σενάριο, το οποίο άρεσε στο σκηνοθέτη και στο στούντιο και το σύστησε ως επαναπροσδιορισμό της σειράς ταινιών.[13]

Box Office

* Προϋπολογισμός: 150.000.000 δολάρια[14]
* Θέση ανοίγματος: 1η[14]
* Πρεμιέρα (άνοιγμα τριημέρου): 55.400.000 δολάρια[14]
* Εισπράξεις στην Αμερική: 134.800.000 δολάρια[14]
* Παγκόσμιες εισπράξεις: 263.400.000 δολάρια[14]


Παραπομπές

1. ↑ Marvel: Ed Norton Avengers Run Over - No Hulk Role for Actor. National Ledger (11 Ιουλίου 2010) (ανακτήθηκε 3 Απριλίου 2011 )
2. ↑ Nikki Finke (23 Ιουλίου 2010). TOLDJA! Marvel & Ruffalo Reach Hulk Deal. Deadline.com (ανακτήθηκε 3 Απριλίου 2011 )
3. ↑ William Keck (18 Ιουνίου 2003). "Busting out: 'Hulk' stars aglow for the premiere". USA Today. http://www.usatoday.com/life/2003-06-18-hulk_x.htm. Ανακτήθηκε την 3 Απριλίου 2011.
4. ↑ 2008 DVD featurette. "Becoming the Abomination.
5. ↑ Harry Knowles (18 Ιανουαρίου 2006). "Hulk 2 story BS!". Ain't It Cool News. http://www.aintitcool.com/display.cgi?id=22216. Ανακτήθηκε την 2007-05-09.
6. ↑ 6,0 6,1 Nick de Semlyen (Ιούνιος 2008). "Fight Club". Empire.
7. ↑ Edward Douglas (20 Απριλίου 2008). "Exclusive: Leterrier [sic, Feige and Hurd on Hulk's Return"]. Superhero Hype!. http://www.superherohype.com/news/topnews.php?id=7102. Ανακτήθηκε την 3 Απριλίου 2011.
8. ↑ Bryan Cairns (28 Μαίου 2008). "Director Louis Leterrier Talks Incredible Hulk". Newsarama. http://www.newsarama.com/film/080602-hulk-leterrier.html. Ανακτήθηκε την 3 Απριλίου 2011.
9. ↑ "Comic-Con 2006: The Incredible Hulk Panel". IGN. 23 Ιουλίου 2006. http://filmforce.ign.com/articles/720/720544p1.html. Ανακτήθηκε την 3 Απριλίου 2011.
10. ↑ "Kevin Feige on Fantastic Four 2, Iron Man and The Incredible Hulk". superheroflix.com. 12 Φεβρουαρίου 2007. http://www.superheroflix.com/news/69/17669.php. Ανακτήθηκε την 3 Απριλίου 2011.
11. ↑ "Make Ours Marvel". Empire: σελ. 66. 26 Μαίου 2006.
12. ↑ Edward Douglas (16 Απριλίου 2007). "Zak Penn on Norton as Hulk!". Superhero Hype!. http://www.superherohype.com/news/topnews.php?id=5506. Ανακτήθηκε την 3 Απριλίου 2011.
13. ↑ "Norton's Double Duty on Hulk". Superhero Hype!. 15 Αυγούστου 2007. http://www.superherohype.com/news/topnews.php?id=6209. Ανακτήθηκε την 3 Απριλίου 2011.
14. ↑ 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 Ο Απίθανος Hulk στο Box Office Mojo. Box Office Mojo (ανακτήθηκε 4 Απριλίου 2011 )

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

* Ο Απίθανος Hulk στο IMDb

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Αλφαβητικός κατάλογος

<--- Search --->

<-- Logo -->

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

<-- Movies -->