Ο Άγγλος Ασθενής


Ο Άγγλος Ασθενής (The English Patient) είναι ταινία του 1996, διασκευασμένη από το ομώνυμο διήγημα του Μάικλ Ονταάτζε. Η ταινία, σε σκηνοθεσία Άντονι Μιγκέλα, κέρδισε εννιά βραβεία Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β' Γυναικείου Ρόλου - Ζουλιέτ Μπινός, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σκηνικών, Κοστουμιών, Ήχου και Μουσικής) και δύο Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και Καλύτερης Μουσικής). Ο Ονταάτζε, βρισκόταν σε συνεργασία με τους παραγωγούς και τον σκηνοθέτη της ταινίας, για να διαφυλάξει το καλλιτεχνικό του όραμα και δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος με τη διασκευή της ταινίας.

Υπόθεση

Στις αρχές του 1930, ο "Άγγλος Ασθενής" περιγράφει την ιστορία του κόμη Almasy, ενός Ούγγρου χαρτογράφου, τον οποίο προσέλαβε η Βασιλική Γεωγραφική Κοινωνία προκειμένου να χαρτογραφήσει τις τεράστιες εκτάσεις της ερήμου Σαχάρα με τη βοήθεια άλλων εθελοντών εργαζομένων. Καθώς ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται επί θύραις, ο Almasy εισέρχεται στον κόσμο της αγάπης, της προδοσίας και της πολιτικής, έναν κόσμο που (ξανα)ζωντανεύει με μια σειρά απο flashbacks, καθώς ο Almasy βρίσκεται στο νεκρικό του κρεβάτι, με πολύ σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα, έπειτα απο την συντριβή του αεροπλάνου του.

Διανομή

* Ρέιφ Φάινς - Count Laszlo de Almásy

* Ζουλιέτ Μπινός - Hana

* Κρίστιν Σκοτ Τόμας - Katharine Clifton

* Γουίλιαμ Νταφό - David Caravaggio

* Ναβίν Άντριους - Lt. Kip Singh

* Κόλιν Φερθ - Geoffrey Clifton

* Κέβιν Γουάτελι - Sgt. Hardy

* Jürgen Prochnow - Major Müller

Πρώτη προβολή 14 Μαρτίου 1997 (Ελλάδα

6 Νοεμβρίου 1996 (Η.Π.Α.)

Διάρκεια 162 λεπτά

Γλώσσα Αγγλικά

Σελίδα Cine.gr

Αλφαβητικός κατάλογος

<--- Search --->

<-- Logo -->

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License