Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου



"His Girl Friday"

Το Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου (Αγγλικός τίτλος His Girl Friday[1]) είναι μια αμερικανική κωμωδία παραγωγής 1940 σε σκηνοθεσία Χάουαρντ Χοκς. Η ταινία είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο των Μπεν Χεχτ & Τσαρλς Μακ Άρθουρ με τίτλο Πρώτη σελίδα. Η κινηματογραφική διασκευή του θεατρικού έγινε από τους ίδιους τους Χεχτ και Μακ Άρθουρ σε συνεργασία με τον Τσαρλς Λέντερερ. Κύρια διαφορά της ταινίας με το θεατρικό είναι το γεγονός ότι ο ρόλος του Χίλντι Τζόνσον ερμηνεύεται από γυναίκα. Πρωταγωνιστές είναι ο Κάρι Γκραντ, ως Γουόλτερ Μπερνς και η Ρόζαλιντ Ράσελ ως Χίλντι Τζόνσον. Η ταινία χαρακτηρίζεται για τους γρήγορους και έξυπνους διαλόγους της. Το 2000 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε 19η στη λίστα με τις 100 καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών.

Υπόθεση

Όταν η ικανότατη δημοσιογράφος Χίλντι Τζόνσον (Ρόζαλιντ Ράσελ) ανακοινώνει στον πρώην σύζυγό της και αρχισυντάκτη της εφημερίδας στην οποία δουλεύει, Γουόλτερ Μπερνς (Κάρι Γκραντ), ότι έχει αποφασίσει να αφήσει το χώρο της δημοσιογραφίας για να παντρευτεί τον καινούριο σύντροφό της (Ραλφ Μπέλαμι) και να αφοσιωθεί στο νοικοκυριό, ο Γουόλτερ σκαρφίζεται ένα σωρό τεχνάσματα για να την κάνει να αλλάξει γνώμη και να την ξανακερδίσει...

Παρασκήνιο

Η κωμωδία "Πρώτη σελίδα" (The Front Page) των πρώην δημοσιογράφων Μπεν Χεχτ & Τσαρλς Μακ Άρθουρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το 1928 με μεγάλη επιτυχία. Η υπόθεση αφορούσε τη ζωή των δύο συνεργατών Γουόλτερ Μπερνς και Χίλντερμπραντ "Χίλντι" Τζόνσον βασισμένη σε χαρακτήρες υπαρκτών δημοσιογράφων. Ο Χάουαρντ Χιουζ της RKO (Ο ιπτάμενος κροίσος) αγόρασε τα δικαιώματα του θεατρικού και το 1931 προβλήθηκε η πρώτη εκτέλεση με τον Άντολφ Μετζού και τον Πατ Ο' Μπράιεν. Χάρη στο σενάριο στη συγγραφή του οποίου συμμετείχε κι ο Χιουζ η ταινία προτάθηκε για 3 όσκαρ.

Δέκα χρόνια αργότερα ο Χάουαρντ Χοκς, που σκόπευε να ξαναγυρίσει την ταινία, κάλεσε κάποιους φίλους του σε τραπέζι και πάνω στη συζήτηση υποστήριξε ότι οι καλύτερες ατάκες που ειπώθηκαν ποτέ σε κωμωδία ήταν εκείνες της ταινίας Πρώτη σελίδα. Έτσι πήρε ένα αντίγραφο του σεναρίου κι άρχισε να διαβάζει τις ατάκες του Γουόλτερ Μπερνς ενώ μια φίλη του υποδυόταν τον Χίλντι Τζόνσον. Ο Χοκς εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι η ατάκες του Χίλντι ταίριαζαν απίστευτα σε γυναίκα.

Έτσι ο Χοκς πρότεινε στο σεναριογράφο Μπεν Χεχτ ο χαρακτήρας του Χίλντι Τζόνσον να γίνει γυναικείος, ο Χεχτ ενθουσιάστηκε με την αλλαγή κι αγόρασε τα δικαιώματα του θεατρικού από τον Χιουζ.

Ο Χοκς εκείνη την περίοδο είχε μόλις τελειώσει τη σκηνοθεσία της ταινίας "Μόνο οι άγγελοι έχουν φτερά" (Only Angels Have Wings, 1939) με τον Κάρι Γκραντ. Και πρότεινε στον Χάρι Κον της Columbia τον Γκραντ για το ρόλο του Μπερνς. Το πρόβλημα ήταν ότι δε μπορούσαν να βρουν την κατάλληλη ηθοποιό για το ρόλο της Χίλντι Τζόνσον. Αρχικά ο Χοκς πρότεινε το ρόλο στην Κάρολ Λόμπαρντ, αλλά εκείνη ζήτησε μεγάλη αμοιβή και ο Χοκς προσέγγισε τις Κάθριν Χέπμπορν, Κλοντέτ Κολμπέρ, Άιριν Νταν, Τζίντερ Ρότζερς, Τζιν Άρθουρ και Μάργκαρετ Σάλιβαν που τον απέρριψαν[2]. Τότε ο Χάρι Κον σκέφτηκε τη Ρόζαλιντ Ράσελ που εκείνη τη χρονιά είχε καταπλήξει το κοινό με τη συμμετοχή της στην ταινία "Γυναίκες" (Women, 1939) του Τζορτζ Κιούκορ. Η Ράσελ ήταν ενοχλημένη που δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο, μάλιστα πήγε στην ακρόαση με βρεγμένα μαλλιά. Παρόλα αυτά συμφώνησε να αναλάβει το ρόλο της Χίλντι. Έτσι η Columbia δανείστηκε τη Ρασελ από την MGM κι στις 27 Σεπτεμβρίου του 1939 ξεκίνησαν τα γυρίσματα[3]. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η Ράσελ, απευθύνθηκε στο Χοκς που φαινόταν δυσαρεστημένος από την ερμηνεία της, λέγοντας του: Δε με θέλεις, έτσι δεν είναι; Αναγκάστηκες να καταλήξεις μαζί μου, επομένως δείξε τον καλύτερό σου εαυτό[4]. Ο Γκραντ και η Ράσελ έγιναν φίλοι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και η φιλία τους διήρκεσε μέχρι και το θάνατό της το 1976. Το φιλμ προβλήθηκε τον Ιανουάριο του 1940 και έγινε τεράστια επιτυχία από κοινό και κριτικούς. Μια από τις πρώτες κωμωδίες του Χόλιγουντ με θέμα τη μάχη μεταξύ των δύο φύλων και για πολλούς η καλύτερη κωμωδία του Χοκς, σκηνοθέτη επίσης των κωμωδιών: "Η γυναίκα με τη λεοπάρδαλη" (Bringing up Baby, 1938) "Γιαμ Γιαμ" (Ball Of Fire, 1941) και "Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθιές" (Gentlemen prefer blondes, 1953).
[Επεξεργασία] Διανομή ρόλων
Οι Κάρι Γκραντ, Ρόζαλιντ Ράσελ και Ραλφ Μπέλαμι σε διαφημιστική φωτογραφία για την προώθηση της ταινίας.

Ηθοποιός Ρόλος
Κάρι Γκραντ Γουόλτερ Μπερνς
Ρόζαλιντ Ράσελ Χίλντι Τζόνσον
Ραλφ Μπέλαμι Μπρους Μπόλντουιν
Άλμα Κρούγκερ Κυρία Μπόλντουιν
Τζιν Λόκχαρντ Σερίφης Πίτερ Μπι Χάρτουελ
Κλάρενς Κολμπ Δήμαρχος Φρεντ
Άμπνερ Μπάιμπερμαν Λιούις "Ντάιμοντ Λούι" Παλούτσο
Τζον Κουέιλεν Ερλ Γουίλιαμς
Χέλεν Μακ Μόλι Μαλόι
Πόρτερ Χολ Ρεπόρτερ Μέρφι
Ρόσκοου Καρνς Ρεπόρτερ Μακ Κιου
Κλιφ Έντουαρντς Ρεπόρτερ Έντικοτ
Έρνεστ Τρούεξ Ρεπόρτερ Μπένσινγκερ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

* Το "Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου" στο imdb
* Το "Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου" στο cine.gr


Παραπομπές

1. ↑ A "girl Friday" is an office assistant who has to carry out a variety of chores. The name alludes to "Friday", Robinson Crusoe's native male dogsbody in Daniel Defoe's novel. Cf. Merriam-Webster: girl Friday
2. ↑ TCM Notes
3. ↑ IMDB Business data
4. ↑ Osborne, Robert, Turner Classic Movie broadcast

Αλφαβητικός κατάλογος

<--- Search --->

<-- Logo -->

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org + LivePedia.gr http://www.livepedia.gr/. Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License