ART

 

.

Οι Δειναρικές Άλπεις (σερβικά : Динарске планине, κροατικά : Dinaridi, σλοβενικά : Dinarsko gorstvo) είναι οροσειρά της νότιας Ευρώπης η οποία εκτείνεται κατά μήκος του δυτικό τμήματος της Βαλκανικής χερσονήσου από τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία.

Η οροσειρά έχει κατεύθυνση βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά, ακολουθώντας την Αδριατική ακτή. Στα βορειοδυτικά συνδέονται με τις Ιουλιανές Άλπεις, και στα νοτιοανατολικά με την Οροσειρά Σαρ και Πίνδου. Το μήκος της είναι 645 χιλιόμετρα. Γεωλογικά η οροσειρά σχηματίστηκε από ανθρακικά άλατα, ασβεστόλιθο και δολομίτη, κατά τη διάρκεια της ορογένεσης. Λόγω της γεωλογικής δομής της η οροσειρά θεωρείται ως ένα τυπικό παράδειγμα της ανάπτυξης των καρστικών διεργασιών στον κόσμο.

Στην οροσειρά υπάρχουν πολλά απομεινάρια παλιών πολιτισμών. Οι Ρωμαίοι έκαναν τρεις αιώνες για να κατακτήσουν τους Ιλλυριούς, που κρύβονταν σε ρεματιές των Δειναρικών Άλπεων. Σε ειρηνικές περιόδους, ο τοπικός πληθυσμός συχνά μετακινούνταν λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης, η περιοχή εξακολουθεί και σήμερα να είναι αραιοκατοικημένη, με τη δασοκομία και την εξόρυξη να έχουν παραμείνει η κύρια βιομηχανία της περιοχής.
Χαρακτηριστικό τοπίο της οροσειράς

Τα μεγαλύτερα βουνά, τμήμα των Δειναρικών Άλπεων είναι τα :

Μπιέλα Γκόρα
Βιόκοβο
Μπιελάσνιτσα
Βέλεμπιτ
Βόλγιακ
Βίσιτορ
Μπόλιακ
Γκόλια
Ντίναρα
Νούρμιτορ
Ζλάταρ
Ίγκμαν
Τζαχορίνα
Τζάντοβνικ
Καμεσνίτσα
Κόμοβι
Λόβτσεν
Λιουμπίσνια
Μαγκλίτς
Μάγκανικ
Μουκάνι
Όριεν
Προκλέτνιε
Ρομάνια
Ρούμια
Σινιαγέβινα
Σβιλάια
Τάρα
Τρέμπεβιν
Τρεκαβίτσα
Χαϊλά
Καβιρσνίτσα
Τρόγκλαβ
Πλόκα

Αναφορές

Мала енциклопедија Просвета, Треће издање (1985); Београд: „Просвета“; ISBN 86-07-00001-2
Јован Ђ. Марковић (1990): Енциклопедијски географски лексикон Југославије Сарајево: „Свјетлост“; ISBN 86-01-02651-6

Εγκυκλοπαίδεια Γεωγραφίας

Εγκυκλοπαίδεια Ευρώπης

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License