- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Μακροικονομική είναι ο παλαιότερος κλάδος ίσως των οικονομικών, που ασχολείται με τα συνολικά μεγέθη της οικονομίας, σε αντιδιαστολή με τα ατομικά με τα οποία ασχολείται η μικροοικονομική.

Οι αρχές της μακροοικονομικής μπορούν να αναζητηθούν στους Σμιθ, Ρικάρντο και Μάλθους. Αλλά την σημερινή μορφή της πήρε η επιστήμη λίγο πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με το έργο του Κέινς Η Γενική Θεωρία της απασχόλησης, του τόκου και του χρήματος (The General Theory of Employment, Interest and Money) το 1936 και την μαθηματική απόδοση του έργου του από τον Τζον Χικς στην εργασία Mr. Keynes and the Classics του 1937, οπου εισήχθη και πρώτη φορά η μελέτη των μοντέλων IS-LM.

Το μοντέλο IS-LM

Κύριο άρθρο: Υπόδειγμα IS/LM


Σήμερα

Σήμερα ο κλάδος έχει αναπτυχθεί τόσο σε βάθος, όσο σε εύρος. Τα πεδία με την μεγαλύτερη δυναμική σήμερα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, η ανάπτυξη και πρόοδος (growth and development), η νέα θεωρία εμπορίου, η μελέτη των ανισοτήτων κτλ.

Μακροοικονομική έρευνα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License