- Art Gallery -

 

.

Η Νέα Σαλαμίς Αμμοχώστου ή Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου είναι ένα κυπριακό αθλητικό και πνευματικό σωματείο το οποίο προέρχεται από την πόλη της Αμμοχώστου . Σήμερα διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου ανδρών, γυναικών και πετόσφαιρα ανδρών. Πήρε το όνομα του από την αρχαία κυπριακή πόλη Σαλαμίς ή Σαλαμίνα η οποία βρίσκεται δίπλα από τη σύγχρονη Αμμόχωστο . Το σωματείο ιδρύθηκε στις 7 Μαρτίου 1948. Από την τουρκική εισβολή και παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974, η Νέα Σαλαμίνα είναι ένα προσφυγικό σωματείο το οποίο από τότε εδρεύει στη Λάρνακα.
στορία

Η ίδρυση του σωματείου (μαζί με μερικών άλλων), προκλήθηκε λόγω των πολιτικών αναταραχών της περιόδου αυτής και της διαμάχης μεταξύ δεξιών και αριστερών στον ελληνικό εμφύλιο . Ο ΣΕΓΑΣ, Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων, ο οποίος έλεγχε τα ελληνοκυπριακά σωματεία, ζήτησε από αυτά να δηλώσουν τον ευατό τους ως εθνικόφρονες και να αποβάλλουν τους κομμουνιστές αθλητές. Η πλειοψηφία των κυπριακών σωματείων υπάκουσαν στο ΣΕΓΑΣ με αποτέλεσμα την αποβολή πολλών αθλητών και τη δημιουργία καινούργιων σωματείων. Ένα από τα σωματεία ήταν η Νέα Σαλαμίς και μαζί με άλλα νεοιδρυθέντα σωματεία ίδρυσαν την Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΚΕΠΟ) η οποία διοργάνωνε δικά της πρωταθλήματα και κύπελλα, ξεχωριστά από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Δεκαετίες 1950 και 1960

Το 1953 το κυπριακό ποδόσφαιρο ενοποιήθηκε και τα σωματεία της ΚΕΠΟ εντάχθηκαν στην ΚΟΠ. Η Νέα Σαλαμίνα εντάχθηκε στη δεύτερη κατηγορία της Κύπρου και με τη δεύτερη συμμετοχή τους κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Από το 1955, η Νέα Σαλαμίνα ανήκει στην πρώτη κατηγορία της Κύπρου με εξαιρεση κάποια μικρά διαστήματα όπου διαβαθμίστηκε. Στην πρώτη της συμμετοχή στη πρώτη κατηγορία η Νέα Σαλαμίνα τερμάτισε στην τρίτη θέση, μόλις τέσσερις βαθμούς πίσω την πρωταθλήτρια ΑΕΛ. Η ομάδα κατέλαβε την καλύτερη της θέση ως τρίτη τις περιόδους 1955/56, 1965/66, 1992/93 και 1994/95.

Αν και ποτέ δεν έγινε πρωταθλήτρια Κύπρου, η Νέα Σαλαμίνα έφτασε πολύ κοντά στο τρόπαιο την περίοδο 1965-66 όπου έπαιξαν το καλύτερο ποδόσφαιρο που έπαιξαν ποτέ και επίσης την ίδια χρονιά έπαιξαν στον τελικό του κυπέλλου. Μέχρι το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, η Νέα Σαλαμίνα ήταν δεύτερη, τρεις βαθμούς πίσω από την Ομόνοια αλλά με ένα αγώνα λιγότερο. Είχαν να παίξουν με τον τρίτο της βαθμολογίας Ολυμπιακό Λευκωσίας και με νίκη θα κατακτούσαν το τρόπαιο. Δυστυχώς για αυτούς, έχασαν 3-6 εκτός έδρας και μαζί έχασαν και το τρόπαιο. Η Νέα Σαλαμίνα τερμάτισε τρίτη αυτή τη σεζόν, δύο βαθμούς πίσω από την Ομόνοια και ένα πίσω από τον Ολυμπιακό. Την ίδια σεζόν έχασαν από τον Απόλλωνα Λεμεσού στον τελικό του κυπέλλου.

Περίοδος 1970

Η περίοδος του 1970 ήταν πολύ άσχημη για τη Νέα Σαλαμίνα και πλησίασε πολλές φορές να διαβαθμιστεί. Εκτός από αυτό, το χειρότερο ήταν η κατάληψη της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η πόλη παραμένει μέχρι και σήμερα στα χέρια των κατακτητών και το σωματείο έγινε προσφυγικό. Η Νέα Σαλαμίνα βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση, αφού έχασε τα πάντα από τον πόλεμο και αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν σε άλλη πόλη. Από τότε εδρεύουν στη Λάρνακα.

Η κακή απόδοση της Νέας Σαλαμίνας δεν μπορούσε να αποφευχθεί και το σωματείο διαβαθμίστηκε το 1978-79, για πρώτη φορά επιστρέφοντας ένα χρόνο αργότερα, μετά που κέρδισε το πρωτάθλημα δέυτερης κατηγορίας.

Κατάκτηση του Κυπέλλου και Ευρωπαικές Συμμετοχές

Το 1990 η Νέα Σαλαμίνα έφτασε στη μεγαλύτερη της επιτυχία, όταν κέρδισαν το Κυπριακό κύπελλο ποδοσφαίρου, νικώντας την Ομόνοια 3-2 στον τελικό του Τσιρείου. Την ίδια χρονιά κέρδισαν την ασπίδα (Super Cup) κερδίζοντας το ΑΠΟΕΛ 0-1. Η Νέα Σαλαμίνα έπαιξε σε ακόμα δύο τελικούς κυπέλλου της χρονιές 1966 και 2001 αλλά και στις δύο έχασε από τον Απόλλωνα.

Ως κυπελλούχος, η Νέα Σαλαμίνα έπαιξε για πρώτη φορά σε ευρωπαικά κύπελλα στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1990, όπου αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο από την Αμπερτίν . Το σωματείο συμμετείχε στο Κύπελλο Ιντερτότο το 1995 και το 1997, όπου αποκλείστηκαν μόνο με μία νίκη. Στο Ιντερτότο 2000, η Νέα Σαλαμίνα, μετά από δύο νίκες απέναντι στη Αλβανική Vllaznia Shkoder προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο του Intertoto, όπου κέρδισαν την Austria Vienna εντός έδρας, αλλά αποκλείστηκαν μετά το 3-0 εκτός στη Βιέννη.

Περίοδος 2000

Tα πρώτα τέσσερα χρόνια του 2000 ήταν πολύ άσχημα για τη Νέα Σαλαμίνα. Η ομάδα διαβαθμίστηκε δύο φορές το 2001 (παρόλο που ήταν φιναλίστ του κυπέλλο την ίδια σεζόν) και το 2003 επιστρέφοντας και τις δύο φορές ως Πρωταθλήτρια Δεύτερης Κατηγορίας. Από το 2004 - 05, η ομάδα παραμένει στην πρώτη κατηγορία.

Το 2006, η Νέα Σαλαμίνα δημιούργησε γυναικεία ομάδα η οποία συμμετέχει στις γυναικείες διοργανώσεις. Στην πρώτη τους συμμετοχή στο κυπριακό πρωτάθλημα την περίοδο 2006-2007, κατέλαβαν τη τρίτη θέση και προκρίθηκαν στο τελικό του κυπέλλου, όπου έχασαν 1-3 από την ΑΕΚ Κοκκινοχωρίων στο ΓΣΠ. Την ίδια χρονία κατέκτησαν το Super Cup κερδίζοντας την ΑΕΚ Κοκκινοχωρίων με 2-1, σε παιχνίδι που έγινε στο στάδιο Αμμόχωστος στην Λάρνακα.

Στάδιο

Η πραγματική έδρα της Νέας Σαλαμίνας είναι το ΓΣΕ (ΓΣ Ευαγόρας) στην Αμμόχωστο όμως λόγω της τουρκικής κατοχής, από το 1974 δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως έδρα. Μετά την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο, μέχρι το 1991, η Νέα Σαλαμίνα χρησιμοποίησε αρχικά το Νέο ΓΣΖ και κάποια χρόνια το Δασάκι. Η Νέα Σαλαμίνα χρησιμοποίησε επίσης το Τσίρειο, τη Δερύνεια και το Αντώνης Παπαδόπουλος.

Σήμερα, η έδρα της είναι το στάδιο "Αμμόχωστος-Amberia" το οποίο έχει χωρητικότητα 5000 θέσεων και βρίσκεται στη Λάρνακα. Το στάδιο Αμμόχωστος είναι ένα πολυχρήσιμο στάδιο και χρησιμοποιείται κυρίως για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ιδιοκτήτης του σταδίου είναι η Νέα Σαλαμίνα.

Το στάδιο Αμμόχωστος πήρε το όνομα του εις ανάμνηση της πόλης της Αμμοχώστου διότι η ιδιοκτήτρια του σταδίου, Νέα Σαλαμίνα, είναι μια Αμμοχωστιανή Ομάδα και η οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το στάδιο της στην Αμμόχωστο λόγω της τουρκικής κατοχής της πόλης.

Το στάδιο κατασκευάστηκε το 1991 και κτίστηκε μέσα στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Λάρνακας. Εκφράζει την επιθυμία των φιθάθλων της Νέα Σαλαμίνας για επιστροφή. Η απόφαση για τη δημιουργία του σταδίου πάρθηκε το 1989. Το Δεκέμβρη του ίδιου έτους άρχισε η κατασκευή του έργου. Μετά από πολλές εισφορές των φιλάθλων της Νέας Σαλαμίνας στην Κύπρο και το εξωτερικό, του κυπριακού οργανισμού αθλητισμού και πολλών εργατών επιτεύχθηκε η κατασκευή του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το στάδιο εγκαινιάστηκε το 1992 με τη διεξαγωγή του τελικού του ευρωπαικού πρωταθλήματος νέων κάτω των 17 στις 17 Μαίου, μεταξύ της Γερμανίας και της Ισπανίας όπου η Γερμανία κέρδισε με 2-1.

Η έδρα της πετοσφαιρικής Νέας Σαλαμίνας είναι στη Λεμεσό.


Μεταγραφικές αλλαγές για την περίοδο 2007-2008

Ήρθαν:

* Βουλγαρία Zvetomir Tchipev - Signed in Summer Period from OFI FC
* Κύπρος Panayiotis Kosma - Signed in Summer Period from Onisilos FC
* Κύπρος Panayiotis Assiotis - Signed in Summer Period from Aris Limassol FC
*Ακτή Ελεφαντοστού Gilles Domoraud - Signed in Summer Period from PAS Giannena
* Ελλάδα Kostas Konstantinidis - Signed in Summer Period from OFI FC
* Κύπρος Giorgos Eleftheriou - Signed in Summer Period from APOEL FC
* Κύπρος Nikolas Aristotelous - Signed in Summer Period from Omonoia Aradippou
* Κύπρος Lazaros Iakovou - Signed in Summer Period from Omonoia Aradippou
* Βενεζουέλα Luis Vallenilla - Signed in Summer Period from Unión Atlético Maracaibo
* Κύπρος Giorgos Nicolaou - Signed in Summer Period from Omonia Nicosia
* Σερβία Miloš Kolaković - Signed in Summer Period from FK Voždovac
* Μοζαμβίκη Dário Monteiro - Signed in Summer Period from C.F._Estrela da Amadora
* Κύπρος Petros Messios - Signed in Summer Period from Othelos FC
* Βουλγαρία Angel Stoykov - Signed in Summer Period from Slavia Sofia
* Πορτογαλία Rui Dolores - Signed in Summer Period from Vitória F.C.

Έφυγαν:

* Ρουμανία Mugur Bolohan- Signed in Summer Period with U Cluj
* Γερμανία Marco Haber- Signed in Summer Period with FSV Oggersheim
* Κύπρος Kyriacos Chailis- Signed in Summer Period with Omonia Nicosia
* Αργεντινή Sergio Bastida- Free in Summer Period
* Ρουμανία Claudiu Raducanu- Free in Summer Period
* Σουηδία Bjorn Morgan Enqvist- Signed in Summer Period with APEP Kyperounda FC
* Κύπρος Marios Christodoulou- Signed in Summer Period with APOP Kinyras Peyias FC
* Κύπρος Filippos Filippou- Signed in Summer Period with APOP Kinyras Peyias FC
* Κύπρος Giorgos Ioannou- Free in Summer Period
* Ελλάδα Charis Siligardakis- Signed in Summer Period with Digenis Morphou
* Ελλάδα Vangelis Stournaras- Free in Summer Period

Παλαιοί Προπονητές

* Πολωνία Jerzy Engel
* Μαυροβούνιο Momčilo Vukotić
* Βουλγαρία Georgi Vasilev
* Ουγγαρία Imre Geley
* Κύπρος Αντρέας Μιχαηλίδης
* Κύπρος Πανίκος Ορφανίδης

Παλαιοί Ποδοσφαιριστές

* Κύπρος Γιάννης Οκκάς
* Κύπρος Μάριος Λούκα
* Γερμανία Marco Haber
* Σιέρα Λεόνε Julius Woobay
* Σιέρα Λεόνε Jamil Kargbo
* Σιέρα Λεόνε Julius Conteh
* England Paul Tait
* Αρμενία Armen Shahgeldyan
* Μολδαβία Evghenii Hmaruc
* Σουηδία Bjorn Morgan Enqvist
* Γεωργία Mamuka Tsereteli
* Λευκορωσία Alexandr Vyazhevich
* Πολωνία Krzysztof Bukalski
* Πολωνία Krzysztof Klosinski
* Πολωνία Bogdan Zajac
* Σλοβακία Miroslav Seman
* Ρουμανία Claudiu Raducanu
* Ουγγαρία Zoltan Bükszegi
* Ρουμανία Mugur Bolohan
* Αργεντινή Sergio Bastida
* Κύπρος Χαράλαμπος Αντρέου
* Κύπρος Κυριάκος Κουρέας
* England Nigel McNeal
* England Kenny Dyer
* Κύπρος Φλόρος Νικολάου

Πετόσφαιρα

Η πετοσφαιρική ομάδα είναι μια από τις πιο δυνατές ομάδες στην Κύπρο. Με 8 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα και 6 ασπίδες είναι η δεύτερη ομάδα στις κατακτήσεις τροπαίων μετά την Ανόρθωση Αμμοχώστου. Από το 1978 έδειξαν ότι θα αποτελούσαν μια μεγάλη δύναμη για την κυπριακή πετόσφαιρα όταν τερμάτισαν στη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, το οποίο συνέβη και το 1981. Το 1983 αναδείχθηκαν κυπελλούχοι νικώντας τη συμπολίτιδα τους Ανόρθωση 3-1 στον τελικό. Την ίδια περίοδο κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Μετά από δύο χαμένους τελικούς το 1988 και 1989, απέναντι στην Ανόρθωση, κέρδισαν το πρώτο τους πρωτάθλημα, το οποίο ήταν και νταμπλ το 1990. Το ίδιο έπραξαν και το 1991 όπου κέρδισαν το πρωτάθλημα και το 1992 το κύπελλο.

Από το 1998 μέχρι το 2003 κατόρθωσαν κάτι το απίστευτο από τότε που δημιουργήθηκε η κυπριακή πετόσφαιρα κερδίζοντας έξι συνεχόμενα πρωταθλήματα το οποίο αποτελεί ρεκόρ για την ιστορία του πρωταθλήματος. Τα τελευταία τέσσερα πρωταθλήματα ήτανε νταμπλ.

Τίτλοι

Ποδόφαιρο

* Κύπελλο Κύπρου:
o Κυπελλούχος (1): 1990
o Φιναλίστ (2): 1966, 2001

* Ασπίδα Κύπρου:
o Νικητής (1): 1990

* 2η Κατηγορία:
o Πρωταθλήτρια (4): 1955, 1980, 2002, 2004

* Γυναικείο Κύπελλο Κύπρου:
o Φιναλίστ (1): 2007

* Ασπίδα Κύπρου (Γυναικών):
o Νικητής (1): 2007

Πετόσφαιρα

* Πρωτάθλημα:
o Πρωταθλήτρια (8): 1989/90, 1990/91, 1997/98, 1998/99, 1999/00, 2000/01, 2001/02, 2002/03
* Κύπελλο Κύπρου:
o Κυπελλούχος (7): 1982/83, 1989/90, 1991/92, 1999/00, 2000/01, 2001/02, 2002/03
* Ασπίδα:
o Νικητής (6): 1998/99, 1999/00, 2000/01, 2001/02, 2002/03, 2003/04

Συνδέσεις

Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World